Како да направам форум?

• Креатор на темата Креатор на темата KristijanK
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 февруари 2008
Мислења
39
Поени од реакции
0
Ако може некој подетално да ми објасни како се прави форум.. Не од оние free туку од нула и .com.mk да е. Колку се плака месечно или годишно и слично..

Ако може некој подетално да ми објасни како се прави форум.. Не од оние free туку од нула и .com.mk да е. Колку се плака месечно или годишно и слично..
доменот .ком.мк ти е околу 800-1000 денари годишно а хостот зависи имаш разни од 1000 денари годишно па нагоре
а за да направеш форум ми треба да имаш познавање од некоа скрипта како вбулетин, пхпбб, смф и сл...

За домен... dns.marnet.net.mk

Значи прво треба да имаш идеа и концепт на форумот.
Потоа да направиш мала истрага, да видиш што повеќе ти се свиѓа од софтверските понуди за форуми. phpBB, SMF, vBulletin (платен), и така натаму...

Си купуваш хостинг и го инсталираш софтверот што си го одбрал.
Потоа местиш DNS сервери (со марнет мора да имаш хостинг прво мислам).

А ако ти треба помош за инсталирање на скрипта, тогаш ќе ја посетиш официјалната интернет страна на скриптата (vbulletin.com на пример за vBulletin) и ќе си прочиташ таму.

p.s Хостингот треба да подржува PHP и MySQL датабази.

За да направиш форум ти треба познавање на некој програмски јазик и бази на податоци.
А за да инсталираш готова платформа (пр. вбулетин) ти треба скриптата, лиценца евентуално ако е потребна и какви такви познавања на сервери.

Znaenje i pari trebaat. ako nemas znaenje, a imas pari moze da platis nekogo on da ti naprave. a ako nemas ni pari ni znaenje nisto ne pravis.

.com.mk poskapo ke te kosta. poeftino ti e .com bidejki imas domen za 8$ i shared hosting (koj e dovolen za pocetok) za 8-10$ mesecno.
posle ili baraj besplatna skripta, phpbb na primer, ili kupi licenca za vbulletin ili druga skripta.
instaliraj ja i posle ide najteskiot del, da privlecis luge na forumot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom