Израел купи 20 F-35A

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
9k=
139668
f35i.jpg

А може и ние ќе го ќариме еден ден. :wink:

Final Approval for F-35 Purchase

by Maayana Miskin
A ministerial committee headed by Prime Minister Binyamin Netanyahu and Defense Minister Ehud Barak has given its final approval to the purchase of F-35 warplanes from the United States. Senior IDF officials took part in the final decision. ...

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139668

Ние ќе земеме еден ПАК ФА, бољи се... Само уште не се готови, треба чекаме да излезат на продажба :):baeh:

Македонија е мала земја, каде ќе ги летаме тие авиони? На нас ни требаат повеќе хеликоптери и ПВО не ни требаат авиони.

Колку што знам тие дваесетте Ф-35ки во Израел треба да бидат испорачани некаде во 2016 година.

Македонија е мала земја, каде ќе ги летаме тие авиони? На нас ни требаат повеќе хеликоптери и ПВО не ни требаат авиони.

А Израел е поголема земја од Македонија територијално гледано а?

А Израел е поголема земја од Македонија територијално гледано а?

My mistake - Македонија е поголема територијално ама тука некаде се.
Но не е само тоа фактор за да се купат авиони, Израел има 200 милијарди долари буџет од кои воениот буџет им е 15 до 20 милијарди, ние имаме 3 - 4 милијарди буџет од кој едвај 300(?) милиони се само за воениот буџет. Каде е разликата? И плус тоа Израел е сила која доминира на Блискиот Исток и пошироко и потребни им се авиони и други вакви скапи воени играчки.

Види што купуе Израел човече... Колку светлосни години се пред нас...

My mistake - Македонија е поголема територијално ама тука некаде се.
Но не е само тоа фактор за да се купат авиони, Израел има 200 милијарди долари буџет од кои воениот буџет им е 15 до 20 милијарди, ние имаме 3 - 4 милијарди буџет од кој едвај 300(?) милиони се само за воениот буџет. Каде е разликата? И плус тоа Израел е сила која доминира на Блискиот Исток и пошироко и потребни им се авиони и други вакви скапи воени играчки.

Нема потреба од купување на вакви скапи авиони.Доволно е да имаме неколку поскромни и околу 100 ми-24ки :)

Нема потреба од купување на вакви скапи авиони.Доволно е да имаме неколку поскромни и околу 100 ми-24ки :)

Ние и да сакаме вакви нема да ни продадат:pos2: А и тие што ги имавме 1-2-3(?) Su-25 од 2001 отидоа за старо железо. Затоа викам дека и не ни требаат авиони, ем се скапи за купување ем се скапи за одржување, поарно ни е да си купиме 1-2 апачи хеликоптери, 3-4 little bird и 1-2 Chinook транспортери заедно со некоја подобра и посовремена ПВО и на коњ сме.

Како бе каде ќе ги летаме?! Онолкава територтија ни е украдена, 60%, плус сакаме со време да станеме регионална сила... :smir:

Зделкав а е впрочем Американска работа, тие го буткаат овој пакет. Она што мене ми е интересно е како Израел ќе ги модернизира авиониве со своја електроника. Сите израелски F-16 и F-15 имаат свој израелски радари, авионика, системи на нишанење итн.

Според мене, доволни се неколку авиони за блиска поддршка како су-25, и 2-3 ловци, нормално доколку дозволува буџетот.
Немаме некоја посериозна закана со која не може Македонската армија да се справи, но голем удел во тоа имаат политичарите... да игравме како Израел што игра, во 2001 година немаше да се потпишуваат никакви договори.... ама јбг.

Инаку за хеликоптериве.... не мора 100тина Ми-24.....доволни се 10тина Ми-28ки. :)

Според мене, доволни се неколку авиони за блиска поддршка како су-25, и 2-3 ловци, нормално доколку дозволува буџетот.
Немаме некоја посериозна закана со која не може Македонската армија да се справи, но голем удел во тоа имаат политичарите... да игравме како Израел што игра, во 2001 година немаше да се потпишуваат никакви договори.... ама јбг.

Инаку за хеликоптериве.... не мора 100тина Ми-24.....доволни се 10тина Ми-28ки. :)

Буџетот не дозволува да се купат авиони, бидејќи не е само да се купат, после треба да се одржуваат, наоружат, да се снабдат со гориво итн. а тоа кошта многу пари. Воениот буџет е се на се 250-300 милиони евра ( што е смешно за воен буџет ) ама толку ни се можностите. Да се надеваме дека ако и кога ќе влеземе во НАТО можеби ќе може да се купат вакви играчки. :smir:

Буџетот не дозволува да се купат авиони, бидејќи не е само да се купат, после треба да се одржуваат, наоружат, да се снабдат со гориво итн. а тоа кошта многу пари. Воениот буџет е се на се 250-300 милиони евра ( што е смешно за воен буџет ) ама толку ни се можностите. Да се надеваме дека ако и кога ќе влеземе во НАТО можеби ќе може да се купат вакви играчки. :smir:

Точно, со денешниот буџет не можеш да одржуваш авиони...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom