Икона во вашиот дом

• Креатор на темата Креатор на темата Рамада
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
9 март 2007
Мислења
483
Поени од реакции
6
Барав ваква,тема не најдов,ако има нека оди во канта!
Дали во вашиот дом имате икони?Која икона и зошто?Дали треба да ја имате и што претставува таа за вас?Дали иконата треба да има соодветно место каде ке биде поставена или може да стои каде ќе посакате?
Па повелете...

па дома имам една икона на Архангел Михаил затоа што тоа ни е куќна слава..а дали има посебно место на кое треба да стои,незнам..

Имам икона на Чак Норис... на Џет Ли... Анџелина Џоли... (=

Иако сум до некој степен религиозен, многу сум против иконите.
Еве еден од божјите заповеди:

Не прави си лик ни некаква слика на што и да е горе во небото или долу на земјата, или во водите под земјата.

Зошто да имам на пример икона од Св. Кирил и Методиј? Тие ја ширеле словенската писменост (биле учители). Јас нема да му се молам на ниеден учител или просветител. Верувам само во светата тројца.

Во соба си ја чувам Богородица а во дневна Богородица со бебето Исус.

Дали во вашиот дом имате икони?Која икона и зошто?Дали треба да ја имате и што претставува таа за вас?Дали иконата треба да има соодветно место каде ке биде поставена или може да стои каде ќе посакате?
Па повелете...
Имам во дневна икона од Св. Петка и од Богородица со Исус. Св. Петка ни е слава, а Богородица ја добивме како поклон за вселување.
Едноставно ми претставува почит религијата, и место каде можам да се помолам ако сум спречена да отидам во црква. Знам дека требало да биде свртена кон исток, така барем ми кажаа.

Имаме во дневна мали икони...не знам зашто,ама секогаш ме лазат морници од страв да не ги бутнам...

па во дневна богородица....и во кујна исто така има икона....богородица а во мојата соба ја иамам св.Петка

Да, имам икона дома и сакам икони, некако чувствувам мир во душата, во кујна ми е иконата од Архангел Михаил која лично јас ја направив, и икона од Богородица:helou::helou:

Па повелете...
Ubava tema! Ubava rabota se ikonite, davaat nekoj poseben zivot i dusha.
Imam nekolku ikoni, edna dzidna golema od Sv.Nikola, kako nash familaren zashtitnik! I ushte nekolku pomalechki onie za u vitrina od Bogorodica pretezno, kupeni od razni manastiri.:smir:

Еве да напишам и јас...
Сакам и имам засега 2 икони дома,едната е Св.Ѓорѓија,која ми е куќна слава и Св.Богородица со Исус.
Потполно се сложувам со Dzings и Buterfly,дека тие даваат мир и душа во мојот дом!Сакам да ги имам во поголем број но сакам да бидат купени од манастири или цркви па затоа не ми се брза да купам било што од било каде.
Прашањето ми беше дали треба да имаат посебно место кај ќе бидат поставени бидејќи имам слушнато дека не треба да стојат во спална соба,каде што се спие?
Или како што спомна КИКИ дека требало да биде свртена кон исток???

Vo mojot dom imam edna pogolema ikona od Isus Hristos koja iskreno mi e mnogu draga. Si ja kupiv ovaa godina od Meckin kamen koga bev za Ilinden. Imase eden covek koj prodavase ikoni koj sam gi izrabotuva na borovo drvo. Prvpat vo zivotot vidov takvo nesto i mozebi zatoa mi go privlekoa vnimanieto.
Imam i drugi pomali ikoni od Sv. Petka, Sv.Bogorodica, Sv.Nedela i Sv. Naum,Sv. Nikola.
Za mene ne e pravilo ikonite da gi kupuvam isklucivo od crkvi, no zatoa gi osvetuvam. Ikona koja se prodava vo crkva ne mislam deka e osvetena.
Velat ne cini ikonite da gi cuvas doma neosveteni.
Najvazno- da gi cuvas na istok.

Во дневната имаме икона од Св.Атанас бидејќи ни е куќна слава,а јас во мојата соба си имам малечки икончиња од Богородица и Исус и ми стојат во една фиока.А каде треба да стојат навистина,е тоа баш незнам...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom