Home media server

• Креатор на темата Креатор на темата smole
  • Време на започнување Време на започнување

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.700
Поени од реакции
288
Планирам да си склопам домашен медиа сервер кој ќе може:

1. да има или вистински раид или виртуелен (или од матична или од ОС, на тоа мислам) за ако рикне еден хард да го сменам и се да биде ок без губиток на податоци
2. да можам да си правам бекапи на компјутерите и да ги складирам на него (windows i mac компјутери)
3. да може да се пристапи од интернет до фајловите на него
4. да може да му се инсталира bit torrent клиент (a и ако може од друг компјутер да се користи)
5. да може лесно да се додаваат хардови
6. да работи без монитор и тастатура (да ми седи у шпајз)
7. да стримува HD (до 1 или повеќе уреди истовремено - дали 1 1000mbps лан приклучок би бил доволен и дали хардовите би постигнале)

Во план ми е или П4 со 512 рам, 3-4 1тб/2tb хардови, а ако искочи дека е преслаб процесорот за таа намена би ставил ECS MB+ Atom 330 комбинацијата од мебиус + 2 gb ram, или во краен случај LGA 775 + E5200 (ако искочи дека треба повече моќ или on board RAID)

Ос-от по избор ќе да е Windows Home Server

После тоа сакам да ги прикачам 3те ТВа со WD Live и или преку 802.11g (што мислам дека е споро за ХД стриминг) или со 802.11n (треба да купувам рутер и адаптери) или со кабел да ги спојам, мислам дека WD LIVE има 1000мбпс адаптер, или преку DLNA протоколот кој го подржува едниот ТВ.

После пар саати читање по http://www.wegotserved.com/ и http://www.mediasmartserver.net/ и нивните форум сфатив дека ако имаш WHS можеш да користиш али и не е задолжителен RAID пошто WHS сам ги копира фајловите преку повеќе дискови.

Е сеа незнам што ќе се деси ако рикне ОС дискот, али претпоставувам дека и ОС е на еден од дисковите така да ваљда нема да има проблеm.

Ако WHS сам прави raid, ондак ќе пројдам и со Атом.

Дајте свое мислење, сугестии

so p4 i atom nisto ne pravis treba dobar procesor ako sakas masinceto da bide stabilno i da ne sedis vo spajz a za OS jas bi odel so nekoj linux postabilni se za vakvi raboti a

Денвиве планирам да ги купам деловите и да го склопам серверот, само тешко ќе дојдам до "асална" верзија на WHS,и ова колку што можам да предвидам ќе ми претставува најголем проблем.

Ќе земам ЕЦС плоча со Атом 330, 2 или 4 гб рам, 3х2тб WD хардови, WD Live TV, Linksys N usb за WD Live и Linksys 320N рутер. За ос драјв ќе го користам стариот хард од лаптопот (160 гб), напајање и кукиште стари. Понатака би докупил Сата контролер со 4 порта.

Ќе пишам како иде, а ако некој знае од кај да најдам WHS нека пише.

Хардверот состави го што ќе го составуваш, само гледај да троши што помалку струја. Тие дисковите нека ти бидат WD Green. Ако правиш раид на 3 диска можиш да го направиш раид 5.
А за софтвер, јас би ставил Windows 7 (а ако не постоеше win 7 тогаш Vista). Без проблеми можат да се направат сервери. Најважна работа за медиа сервер ти е UPNP/DLNA server (за да тргаш од серверот) а тоа го има и вградено во тие системи, ама можи и да се сними подобра апликација како TVersity. А за да го полниш серверот го има стадардното windows мрежно делење (SMB). Има програма за бекап доколку е потребно, има и Remote Desktop.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom