Гурман

• Креатор на темата Креатор на темата ROZA
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 септември 2005
Мислења
318
Поени од реакции
12
Што се подразбира под гурман,дали е тоа личност која обожава да јаде префинети јадења и е онака здепаста или пак тоа е и личност која умее да зготви убаво и вкусно ,да јаде од истото ,но на неа да не се познава воопшто склоноста по убавото и вкусно јадење!?
Бев ли конкретна... еве на пример јас обожавам без разлика што се јаде тоа да е убаво спремено,сервирано и вкусно...секогаш настојувам масата да е поставена најубаво што умеам,а од друга страна не можам да се дефинирам како гурман(и покрај тоа што ги сакам убавите јадења)затоа што тоа ама воопшто не се познава на мене!
И за да не пропадне темава покрај дефиниција за ГУРМАН шкрапнете нешто за тоа кога сте дома како сакате да јадете,дали ви е важно како е сервирана масата или тоа го правите од „нога“?

gurman-licnost koja uziva vo jadenjeto,vo negovoto prigotvuvanje,saka da proba se,saka da nauci da sprema ubavi jadenja,koga prai za jadenje go pravi so zadovolstvo i so merak,a ne kolku da se rece.
toa e moja definicija za gurman zasto jas sum takva:icon_lol: ,a koga mi se jade,i da nemozam da izdrzam za jadenje sekogas strlivo i poleka go spremam jadenjeto za da uzivam koga jadam,nikogas ne brzam koga praam nesto za jadenje,sakam ubavo i vkusno da go napraam i da uzivam dodeka jadam:icon_lol:

Spored mene gurman e covek koj se razbira (gi poznava) vo jadenjata,uziva vo hranata,ja jade so slast da ti se prijade,ja sprema so zadovolstvo i normalno seto toa na nego se gleda,vo vid na masa (tezina),mislam. A jas jadam zatoa sto moram,pa taka samo go gledam drugar mi koga sprema i uzivam vo negovoto uzivanje i shljamkanje dodeka jade i prstite koga ke si podlizne so slast,pa uste i prosledeno so audio-efekti od tipot na-hm..hm..pa..pa..abe mi se prijaduva s.m.e.s.t.a.!! Inace tezi 137 kila avisok e 188,pa i ne e mnogu debel,onaka gurmanski. :):):)

Себеси се сметам за гурман, а ќе се опишам вака:
Уживање големо ми представува подготвувањето храна како и подеднакво нејзиното конзумирање, но не секаква храна. Храната што ја подготвувам и јадам мора да биде подготвена според точен (мој личен) критериум за вкус, квалитет на намирниците како и начинот на приготвување и сервирање. И најважното: за гурманска посветеност и ужување мора да се одвои време, невозможно е тоа да се прави набрзина како на пример со fast food храната.
-Изборот на пијалок е исто од голема важност и мора да е во склад со храната која се конзумира.
...И не сум баш нешто дебел:)

bibika напиша:
) i normalno seto toa na nego se gleda,vo vid na masa (tezina),mislam
toa ne e nikakvo pravilo.jas sum gurman pa ne se gleda toa na mene zasto pravilno ja kombiniram hranata.poznavam luge koi sto se najgolemi gurmani a ne licat na nisto i se sucki,a poznavam i luge sto se debeli a ne se ni priblizno gurmani,i bas se takvi zasto ne uzivaat vo toa sto go jadat tuku gledaat da butnat bilo sto za da se najdat:wink:

I jas mislam deka ne znaci ako licnosta e gurman deka treba da stanuva zbor za licnost so pokacena kilaza.Moe mislenje e deka gurmanot saka vkusna i so ljubov spremena hrana ,a isto taka saka i da e ubavgo servirana.Osven toa mnogu vnimava na kombinacijata na hranata so pijalokot i na ubavo serviranata masa.
Pred izvesno vreme gi pratev emisiite na anglicanecot so posebna darba za gotvenje i serviranje ako nekoj go gledal toj dokumentarec ke znae za kogo pisuvam!
P.S.Me izneveri tastaturava ne sakase nikako da prifati kirilica ke go opravam brzo toa...

Mandrak напиша:
Себеси се сметам за гурман, а ќе се опишам вака:
Уживање големо ми представува подготвувањето храна како и подеднакво нејзиното конзумирање, но не секаква храна. Храната што ја подготвувам и јадам мора да биде подготвена според точен (мој личен) критериум за вкус, квалитет на намирниците како и начинот на приготвување и сервирање. И најважното: за гурманска посветеност и ужување мора да се одвои време, невозможно е тоа да се прави набрзина како на пример со fast food храната.
-Изборот на пијалок е исто од голема важност и мора да е во склад со храната која се конзумира.
...И не сум баш нешто дебел:)

Da ke izumev da spomnam deka spored vasite kriteriumu mozam slobodno sebe si da se narecam za gurman sepak nemam golema kilaza duri mozam da kazam deka mi nedostasuva nekoe kilce za da ne me primat na modnite pisti(sala)

-Гурман е човек што ужива во јадењето.Не мора да значи дека тоа би бил дебел,крупен човек.Гурман е човек што кога ќе го видиш како јаде и тебе ќе ти се пријаде,иако си јадел само пред 2 минути.Си воздивнува и си јаде со мерак онака!!!
Јас не сум баш некој голем гурман ама сум бога ми за некои јадења

Гурман = ... + добро сервирана маса

Можно е само да го сака доброто,вкусното и квалитетното јадење,а да не е способен и сето тоа убаво да го сервира!
Мислам дека секој гурман има сколоност кон добро сервирање на масата или можеби се лажам!?

ROZA напиша:
Можно е само да го сака доброто,вкусното и квалитетното јадење,а да не е способен и сето тоа убаво да го сервира!
Мислам дека секој гурман има сколоност кон добро сервирање на масата или можеби се лажам!?
Не се лажеш. За мене е доста битно на пример да не ми се измешани гарнирите во чинијата.Исто така, пазам на тоа при сипување да не ја измачкам цела чинија, ми се гади кога ќе видам чинија од која никој не јадел, а целата е измачкана затоа што некој многу трапаво ја сипал храната во нејзе. Остатокот, заправо начинот на поставување на масата и распоредот на трпезниот инвентар варира од случај до случај, може да биде и помалку битен во некои ситуации како на пример недостаток на време.

Gurman sum jas! :) haha. Covek sto saka da mnooooogu da jade ubavo zgotvena i servirana hrana,sto saka od se sto e na masa da proba,sto tesko se zasituva,sto ednostavno ja SAKA hranata. Saka i da gotvi ama saka i da krka :)

`AnGe|4E` напиша:
Gurman sum jas! :) haha. Covek sto saka da mnooooogu da jade ubavo zgotvena i servirana hrana,sto saka od se sto e na masa da proba,sto tesko se zasituva,sto ednostavno ja SAKA hranata. Saka i da gotvi ama saka i da krka :)

Браво ,а важно ли ти е како е сервирано сето тоа на маса!?

Гурман ме асоцира на дебел човек иако знам дека е погрешно.Според мене гурман е човек кој сака да експериментира со храна или „специјалист за јадење“:pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom