Грабеж на студентите на Правниот факултет - Скопје (прва година)

• Креатор на темата Креатор на темата Грмуш
  • Време на започнување Време на започнување

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
Се запишавме на правен факултет за да го студираме тоа што го сакаме, да станеме правници,политолози и новинари, сметајки дека ние сме иднината на оваа држава!

Ни го сменија системот за полагање и оценување( требаше да положиме 2 колоквиуми кои ни беа услов за да идеме на усен испит, колоквиумите се состоеа од 15 прашања каде минимум беа потребни 10 одговори(66.6%) за да го признаат колоквиумот за положен, ни ги укинаа бодовите за активност и редовност). Но го прифативме тоа мислејки дека се работи за подобрување на квалитетот на студентите.
Подоцна сватија од факултетот дека многу студенти нема да можат да фатат услов за наредниот семестар па границата ја намалија на 8 точни одговори од 15 прашања(51%-како на сите други факултети), и успеаа да го смират револтот на студентите!!!
Сега, ни укинаа шанса за преполагање на предмет, тие што ги паднаа колоквиумите со 9 точни одговори(пред да се донесе одлуката дека се полага со 8) не им се признаваат колоквиумите како положени и сите кои се најдоа во таква ситуација се приморани да го презапишат цел предмет( 8 евра од кредит) за да имаат шанса повторно да полагаат!
- Плус за добивање на минимална оценка(6-ка) потребни се 61 поен од 100 ( а на сите други факултети потребни се 51 поен), и што е најтрагично секој студент зависи од расположението на професорот на денот на усниот испит!

* Епа драги мои, и покрај сите пари кои ги дававме на казнени сесии, господата од Правниот Факултет се незадоволни, па ке мора и да презапишуваме предмети!!! Место студентите од правниот факултет да се борат за своите права, како идни правници, политолози и новинари, нив им се кратат и оние основните права и рамноправност со другите факултети.
* Крајно бев изреволтиран кога дознав за оваа одлука ( да не крадат на поштен начин, врз основа дека сме потпишале договор со факултетот, договор каде не беа напишани промените во системот) и затоа ја отворив оваа тема!

СЕГДЕ ВО СВЕТОТ СТУДЕНТИТЕ СЕ ДВИЖЕЧКА СИЛА НА ОПШТЕСТВОТО, САМО КАЈ НАС СТУДЕНТИТЕ СЕ ПРЕДМЕТ ЗА МАНИПУЛАЦИЈА!

Која црна движечка сила... на се личиме само не на студенти. Како они свират така и ние играме, и што е најтрагично слушнав дека другата година пак ќе има некој нов експеримент систем. Ете тоа сме ние студентите само глувци врз кои се експериментира, тотално пропадната генерација, кој стаса си тера свои политики врз нас. Професорите си свиркаат, нив им е сеедно на наши пари тераат живот кур не ги боли. Има професори што не заслужуваат ни хигиеничари да бидат ама ете се промкнале некако... Јас лично сум изреволтирана од одлуките и правилата што се воведени на наш терет за нив да им одговара, и што е најтрагично има студенти кои се согласуваат со системот, ама да се разбереме не сме сите од високото добро утро нели? Ми се иде да си пукам од колено кога прочитав муабет од типот "епа не излегувај една вечер и ете ти 2000ки за казнена сесија"... бре бре...
Друга работа е праксата што ја воведоа како задолжителна и која мора да биде во времетраење од 30 дена. Е сега ете ти Јунска сесија - отиде месецот, Јуни за пракса - отиде и јуни, Август има сесија - отиде и тој месец. Електро вода може да ни носат. Ние сме правен, вие небитни :cool: yeah right...

Се запишавме на правен факултет за да го студираме тоа што го сакаме, да станеме правници,политолози и новинари, сметајки дека ние сме иднината на оваа држава!

хахахаха

вие и уште 1000 други што секоја година се запишуваат на правен.

Епа ако сакаш да бидиш правник треба стварно да го испотиш га*от а не на бафтана да помините сите . Сите адвокати станаа а појма немаат од тоа . Убаво ви прават

Кога ќе ве праша некое дете дали да се запише на правен, глејте да направите се што можеше да го одвратите од идејата. Јустинијан е пропадната работа, хаос. Јас бев првата геенерација по ЕКТС и чудесии правеа и со нас. Бараат пари за семестар кој не постои. И искрено не вреди. Старите генерации вложија поглем труд и помалку пари, ама квалитетен кадар се. Ние натаму сме само машина за перење пари.

Епа ако сакаш да бидиш правник треба стварно да го испотиш га*от а не на бафтана да помините сите . Сите адвокати станаа а појма немаат од тоа . Убаво ви прават
Тука се согласувам. Гледајќи го стариот систем ми стана јасно дека не е можно некој да се нарече правник ако мине испити само преку препознавање т.е прашања на заокружување. Ама поентата е што ненаситни се за пари, само грабаат ли грабаат ко божем Трајко Леов не има посвоено сите.

Не е проблемот за потење на гзот и слично, проблемот е што немаат сите пари за да презапишуваат предмети и слично!Ако сакаат да го намалат бројот на студенти нека ги намалат квотите за упис и нека влегуваат само квалитетни кадри на факултет а не да прави квота од 200 студенти по група, па после удри мавај по грбот на студентите...Ова е апла грабеж!

Ај бе шо се будалиш ! тежок факултет е иди учи нешто полесно или воопшто не учи факултет ако не ти се свиѓа системот е ТОЈ и би резултирал со сто пати пообразовани студенти него ли стариот систем (оној по којшто е мојот факултет филозофски)
--- надополнето: 17 мај 2012 во 15:41 ---
Не е проблемот за потење на гзот и слично, проблемот е што немаат сите пари за да презапишуваат предмети и слично!Ако сакаат да го намалат бројот на студенти нека ги намалат квотите за упис и нека влегуваат само квалитетни кадри на факултет а не да прави квота од 200 студенти по група, па после удри мавај по грбот на студентите...Ова е апла грабеж!
Не те натераа да се запишеш ...

Врие од правници, јас мислам дека треба да паузира некоја година тој факултет а исто и економскиот.А тоа дека не ебат во здрав мозок, и нас другите тоа ни го прават, не само на правен.Јас сум на информатика, а досега во 3 години 1 час пракса не сме имале:tapp:Срамота е студирањево во милава ни државичка

Welcome to Macedonia. Wonderland.

Во 2011та во Англија заради покачувањето на школарината и други додатни трошоци сите студенти се кренаа на нозе и протестираа, се бореа за она што ги засега, е тоа е движечка сила на општеството и тоа е студент во правата смисла на зборот. Абре македонче...

http://www.bbc.co.uk/news/education-15646709

Во 2011та во Англија заради покачувањето на школарината и други додатни трошоци сите студенти се кренаа на нозе и протестираа, се бореа за она што ги засега, е тоа е движечка сила на општеството и тоа е студент во правата смисла на зборот. Абре македонче...

http://www.bbc.co.uk/news/education-15646709
Па кај нас не е крената школарина бе брат .. се жалат дека имало многу за учење во случајов не за школарина крената не тропај глупости -.- последно нешто со школарината кај нас е дека е намалена и имаме прилично ефтино студирање во споредба со порано ехее

Па кај нас не е крената школарина бе брат .. се жалат дека имало многу за учење во случајов не за школарина крената не тропај глупости -.- последно нешто со школарината кај нас е дека е намалена

Кај спомнав јас или било кој што е засегнат од ситуацијвава дека имало многу за учење. Да бе намалена е браво за надлежните што овозможуваат студии за 200 евра... најголема глупост на векот. Проблемот е... ме мрзи да ти објаснувам оди прочитај си, ако ти одговара свиркај си.

Богами мамата ви ја ебаа годинава...
Дефинитивно направија разлика помеѓу студирањето на студентите во оваа генерација и оние од претходните, како разликата од тежината на прво одделение и средното образование.
Прво никаде немаа соопштено дека за годинава ќе се прават вакви промени, и мене тоа најмногу ми боде очи.
Вистина, според мене досега квалитетот на студирањето на тој комплекс факултети (економски/правен итн) беше смешен (т.е. само на правен го сменија системот, ваму уште е смешен :D), кога сите ги имаат комбинациите кои се паѓаат секоја година и полагаат со заокружување на дадени одговори, ама можеа барем да ви кажат ПРЕД ДА СЕ ЗАПИШЕТЕ дека годинава таквиот систем на правен се укинува и се воведуваат усмени испити (нешто што на мојот факс си го има цело време :D).
Веррувам дека многу немаше да се запишат таму да го знае ова.
Сега гледам ставиле и плаќање по 70 евра за полагање на испит кој веќе еднаш си го паднал ЛОЛ
Нема секој пари да ги исплати тиа средства, да кажеле пред почетокот на распишување на конкурсот какви ќе бидат годинешнит услови многу студенти немаше да се запишат, а тие што си сметале дека можат да успеат ќе си се запишеа таму. Па со тие фрлени пари на ФОН со 10-ки ќе си завршт, кој е будала да се окози од учење и да плати дупло повеќе пари него ли на приватен факултет?
Али се за пари, ги испоебаа милион студенти кои идна година ќе се отпишат и ќе си останат со 50 студенти годишно.

Според муабетите на мои пријатели, студенти на УКИМ (пред се, на економски и филозофски, а ретко на правен) заклучувам дека универзитетот нема единствен систем на функционирање, односно, секој факултет си прави политика како што му одговара.
Според мене, студентите на правен и медицински, треба да бидат приморани најмногу да научат. Затоа што тие утре, најверојатно, ќе имаат најодговорна работа.
Изживување со студентите, е целиов ЕКТС систем, без оглед на кој факултет си. Прво, ич не мораш да учиш. 6ка ќе добиеш со редовност, и чат пат нешто што си наслушнал на предавања, ќе ги собереш бодовите. Второ, такви ,,студенти,, има многу. Си се шлепаат 4 години, ама поим немаат што студираат.
Трето, јас сфаќам дека е неопходно објективно оценување (како тестови на заокружување), но во случајот на правен, кога полагаш некои закони (пример, поим немам од право) законот е така како што е, никако поинаку, нема потреба да заокружуваш. Прашање-одговор. Знаеш или не знаеш.

На филозофски кај нас, посебно психологија, речиси се невозможни такви тестови, но тоа е до природата на самите студии.
Или медицина, пример, што ќе заокружува? Симптоми:тие, тие, тие. Дијагноза ,,таа, таа, или таа,,? А реално, со тие симптоми, веројатно сите 3 може да се заокружат.

Како и да е, јас мислам дека се помалку се учи, а се повеќе дипломци има. Секако, студираш на државен, плаќаш како на приватен... те подјебаваат со ,,презапишувања,, и на цела среќа, кај мене такво нешто нема. Или знаеш, фаќаш услов за години, или не знаеш, си седиш цела година, таму кај што не си успеал да положиш, си слушаш од почеток.

Со овие ,,презапишување,, проф. добиваат мотив да не пуштат да поминат мн. студенти кои би требало да поминат. Секако, прво ќе поминат врскаџиите (немој некој да кажал дека ги нема), после ќе поминат оние кои живеат со книгата, и понатаму, кој колку среќа имал, без оглед дали објективно знае доволно за да положи (според овие критериуми).

Јас иако сум студент на овој нов, измишљотина систем, сепак гласам за ,,стариот,,. Ако знаеш, знаеш, ако не знаеш, не знаеш. Поддржувам само барање на присутност и активност на студентот (тоа да влијае врз оценката).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom