Git(Дистрибуиран Систем за Контрола на Верзии)

• Креатор на темата Креатор на темата smihajlo
  • Време на започнување Време на започнување
Ми треба графички интерфејс за Гит. Ај ако можи некој линк за интерфејс кој сте го користеле и сте задоволни, и некоја инструкција како се користи.
Во зависност од развојната околина (IDE) која ја користиш побарај на интернет, може да има некој плугин што ќе ти овозможи графички интерфејс. Другата варијанта е github desktop (јас имав проблеми со чудово, не успеав да го инсталирам :D).
Иначе, користењето на git преку командна линија не е воопшто тешко. Еве тука имаш еден туторијал(мала книга) во кој е се детално објаснето. Убаво е да се прочита за да се разберат концептите на гит и начинот на кој работи.

Во зависност од развојната околина (IDE) која ја користиш побарај на интернет, може да има некој плугин што ќе ти овозможи графички интерфејс. Другата варијанта е github desktop (јас имав проблеми со чудово, не успеав да го инсталирам :D).
Иначе, користењето на git преку командна линија не е воопшто тешко. Еве тука имаш еден туторијал(мала книга) во кој е се детално објаснето. Убаво е да се прочита за да се разберат концептите на гит и начинот на кој работи.

Инсталацијата и конфигурацијата некојпат знае да заебава. Особено ако огнениот ѕид (:icon_lol::icon_lol:) крева револуција за независност. :D

Пак ќе кажам... Златен ТиЕфЕс... :D

Ми треба графички интерфејс за Гит ама за работа на сервер. Ај ако можи некој линк за интерфејс кој сте го користеле и сте задоволни, и некоја инструкција како се користи.
На страната на Гит имаш повеќе избор во зависност од ОС-от.
Еве ти директен линк https://git-scm.com/downloads/guis во врска со користењето сигурно има документација и туротијали ама командите се истите, push, pull, commit, branch merge итн.

Инсталацијата и конфигурацијата некојпат знае да заебава. Особено ако огнениот ѕид :)icon_lol::icon_lol:) крева револуција за независност. :D

Пак ќе кажам... Златен ТиЕфЕс... :D
TFS е git за .NET-аши :D.

Ај објасни те молам оти ме мрзи да го гледам. Шо се работи во видеото.
Интервју на Линус Торвалдс реално 15 минути видео не е којзнае што. Објаснува нешто за Линукс и за како настанал Гит. Накратко пошто го мразел(SVN или некој друг од системиве не сум сигурен) и направил свој.

Дали ова програмче може да се користи да се контролира која верзија на некој настан е точна?

in-case-of-fire-1-git-commit-2-git-push-3-leave-building2.png

Мала шала :)
Го користам скоро веќе пола година, примената му е супер за работа во големи проекти каде треба контрола на кодот, кој контрибуира и каков код контрибуира.
На почеток имав многу проблем да разберам како функционира и што всушност значат различните бренчови, разлика меѓу push и commit, ама со тек на време добив некоја слика и сеа си немам проблем.
Работам и со TorotoiseHG, воглавном кога ќе го сфатиш принципот натака се е исто. Е сеа искрено не го користам plug in-от за Eclipse, некогаш му треба време да се синхронизира и ме нервира. Си работам преку командна линија и немам проблем.

Не ти го разбирам прашањево.
Прашањето е со политичка конотација, за чија верзија на настаните во Македонија се вистински.

А разликата меѓу commit и push. Со commit најчесто се заебуваш самиот себе. Со push ги заебуваш сите со кои работиш. Најчесто. :icon_lol::icon_lol:

Поозбилно: Затоа се дефинира процес со колку гранки и правила како се менаџира целиот код.
Наједноставно:
Пред да почнеш со работа, правиш fetch.
Откако сѐ што си сработил денеска ги поминало тестовите, правиш add (-u).
Па проверуваш дали нешто си заебал. Ако се е како што треба, правиш commit.
За крај, push.

И целото тоа на твојата гранка. Па откако ќе помине на integration testing, некој попаметен од тебе ќе го сврзи со гранката која е закачена на build серверите, па ќе оди на staging server и алфа тестинг.
Па бета тестинг.
И ако навистина ништо не си заебал, некој што ги сврзува гранките над тој што ги сврзува гранките, го бутне на production, си завршил работа.

Ако си на најдолната дупка, ќе научиш кај и да е.
Ако си на најгорната, јака ти душа да работиш со оние од најдолната.

:icon_lol::icon_lol:

пс. Јас претендирам да сум последната дупка. :D

Последно уредено:
Прашањето е со политичка конотација, за чија верзија на настаните во Македонија се вистински.

А разликата меѓу commit и push. Со commit најчесто се заебуваш самиот себе. Со push ги заебуваш сите со кои работиш. Најчесто. :icon_lol::icon_lol:

Поозбилно: Затоа се дефинира процес со колку гранки и правила како се менаџира целиот код.
Наједноставно:
Пред да почнеш со работа, правиш fetch.
Откако сѐ што си сработил денеска ги поминало тестовите, правиш add (-u).
Па проверуваш дали нешто си заебал. Ако се е како што треба, правиш commit.
За крај, push.

И целото тоа на твојата гранка. Па откако ќе помине на integration testing, некој попаметен од тебе ќе го сврзи со гранката која е закачена на build серверите, па ќе оди на staging server и алфа тестинг.
Па бета тестинг.
И ако навистина ништо не си заебал, некој што ги сврзува гранките над тој што ги сврзува гранките, го бутне на production, си завршил работа.

Ако си на најдолната дупка, ќе научиш кај и да е.
Ако си на најгорната, јака ти душа да работиш со оние од најдолната.

:icon_lol::icon_lol:

пс. Јас претендирам да сум последната дупка. :D
Знам друже затоа оставив прашање пошто таквите како него не се достојни за одговор :)

Ми треба графички интерфејс за Гит ама за работа на сервер. Ај ако можи некој линк за интерфејс кој сте го користеле и сте задоволни, и некоја инструкција како се користи.
Јас година дена го користам https://www.sourcetreeapp.com/, има доста добар интерфејс со премногу опции.

Ќе видиме што ќе биде, но ние од дамна не користиме Github, но доста шеги се направија откако Microsoft го купи Github. xD
Gitlab и Bitbucket, но Bitbucket не ми се допаѓа многу, а и ја нема опцијата да пребаруваш код ако нема документација и мораш да одиш од еден folder во друг за да најдеш source code што ти треба. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom