FIAT CR

HPIM5427.jpg

foto od pred 5 min. modelot od pred 25 god.....minimum:):)!!!

Malku "sitnicarenje" od moja strana, modelot e CR-42 od 95-tata eskadrila koja vo esen 1940 ucestvuvase vo napadot na Anglija. Mislam deka na maketata e pogresno napisano 85-13 treba 95-13 (oznakata na 95tata eskadrila se tri beli streli nakoso dolu popreku nad sekira (naopaku) i natpis "ocio che le copel" ... (ako pravilno go procitav)

Inaku kje napisam nesto za uste nekolku predvojni modeli na lovci za koj licno smetam deka se edni od poubavite (Hoker Fjuri, IK-2, Boeing P-26...)

Da... da... toa e toa, nego ne znam dali znais onoj prototip so DB601 (samo eden primerok e napraven) postigna maksimalna brzina od 520km/cas... e sega verojatno toa se dolzi (barem do negde) na aerodinamikata na nosot (sto ne mozese da se postigni so zvezdestiot Fiatov motor no kaj liniskiot DB izglleda mnogu podobro... e uste edna sitnica, imeno vo preminot od CR 42 do G55 ima eden model G 50, monoplan (dosta pokretliv) no na baranje na italijanskite piloti (verojatno naviknati na dolgogodisna upotreba na CR lovcite) bese ostranet poklopecot na kabinata. Toa imase i losi posledici posto ne mozese da dejstvuva na pogolemi visocini poradi nezagreana i otvorena kabina.
G501.jpg

Pak jas...
Taa maketata e Macchi c200, mnogu slicen so Fiat G50, ali eve na prv pogled opaskata, zadniot del e poinakov (ima izdolzetok i poinakov stabilizator) kako i poklopecot na motorot koj kaj g50 e gladok a kaj c200 e so ispaknatini.......

Tocno :)!!
Samo mi se najde pri raka pa ja "straknav"...:):)!!
Inaku G-50 mi e interesno avionce..ima eden touch na fine Italian hand...sto bi se reklo...avionkast e..:)
Ke spremam vo tvojava serija , stom najdam vreme mala retrospektva na I-16 mojot najomilen lovec :):)!!

Vsusnost vo 1937, na konkursot na Italijanskoto ministerstvo za vozduhoplovstvo za moderen avion - niskokrilec so vovleciv staen trap pobedi Macchi c200 a ne Fiat G50.
Fiat dobi samo mala rezervna poracka, no koga Italija vleze vo vojnata se poracaa i dodadni G-50 bis (podobrena vezija) taka da se vkupno napraveni nad 1700 parcinja.

PS
I-16 mi bese na spisokot, no kje pocekam ti da napisis za nego.
Ehee kolku ima interesni modeli, ne samo voeni.......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom