Факултет за природни и технички науки - Штип

• Креатор на темата Креатор на темата ~2A
  • Време на започнување Време на започнување
2

~2A

Гостин
Најпрвин се основал како Рударско-геолошки факултет во Штип во 1977 година, па за подоцна да се спои со Универзитет "Гоце-Делчев" - Штип, па во 2009та да биде променето името во Факултет за природни и технички науки.
Исто така има и диспензирани студии во Прилеп, Крива Паланка и Скопје. Изборот е мал, односно на рудар или геолог. Јас најпрвин се мислев да се запишам на овој факултет во Штип, но потоа се премислив и одлучив да посетувам диспензирани студии во Прилеп. :)

Доколку некој има што студира на овој факултет или има завршено слободно нека напиши, секаква информација е од корист.

Малку не ми е јасно.... што се тоа катедри и циклуси?

Бегајте подалеку од овој факултет затоа што Орце и Тодор ќе ви го скратат животот за 10 години. :icon_lol:
Прв циклус - додипломски
Втор -магистерски
Трет - докторски
А тие катедрите им се факултети и смерови.

Forza Milan!!!

Имам слушнато дека кај тој Орце и некој Серафимовски биле онака терсене професори, па ќе ги одбегнам бе, ќе земам други предмети каде што тие не предаваат. :)

Forza Milan!!!

Имам слушнато дека кај тој Орце и некој Серафимовски биле онака терсене професори, па ќе ги одбегнам бе, ќе земам други предмети каде што тие не предаваат. :)
Oni predavaat na zadolzitelni predmeti.

Факултет за рудари со терсене професори..

Факултет за рудари со терсене професори..

А демек на другите факултети е полесно?

Можеби би можел некако да студирам и во друг град, ама да си дозволам за приватни факултети (да си ја платам дипломата) не сум толку способен т.е. моите родители. Овде гледам една светла точка каде што мислам дека можам, а и морам да го завршам.
Мислам дека ми се поголеми шансите да се вработам со овој факултет, отколку со економски пример.

А истотака многу се жалаат од него, дека и таму се ептен терсене професорите, а на сето тоа и пренатрупан е. Јас завршив средно економско поточно техничар за трговија и маркетинг ама кое фајде?

Најпрвин се основал како Рударско-геолошки факултет во Штип во 1977 година, па за подоцна да се спои со Универзитет "Гоце-Делчев" - Штип, па во 2009та да биде променето името во Факултет за природни и технички науки.
Исто така има и диспензирани студии во Прилеп, Крива Паланка и Скопје. Изборот е мал, односно на рудар или геолог. Јас најпрвин се мислев да се запишам на овој факултет во Штип, но потоа се премислив и одлучив да посетувам диспензирани студии во Прилеп. :)

Доколку некој има што студира на овој факултет или има завршено слободно нека напиши, секаква информација е од корист.

Малку не ми е јасно.... што се тоа катедри и циклуси?

Рударски е кул факултет, ама ако имаш пара вишок јас би ти препорачал да се запишеш на технолошко-металуршки факултет во Скопје, на металургија.

Бегај од дисперзирани студии, ако сакаш нешто да научиш, друго ти е кога имаш редовни предавања, соодветна пракса, контакт со професори.

Има поголем избор на ФПТН не е само рударско и геолошки. Под овој факултет функционираат градежништо, архитектура, географија, рударски, геолошки, геомеханика и индустриска логистика/менаџмент.

Има поголем избор на ФПТН не е само рударско и геолошки. Под овој факултет функционираат градежништо, архитектура, географија, рударски, геолошки, геомеханика и индустриска логистика/менаџмент.

Да, моја грешка. :)

Но, диспензираните студии во Прилеп нудат само рударски и геолошки смер..

Се запишав што се запишав, по триста маки дури и првиот круг го изгубив, затоа што имав старо државјанство. :tapp:

Сеа дури в четврток ќе треба да одам да изберам предмети, се мислам помеѓу Принципи на рударство и Материјали на рударство, да го изберам Принципи на рударство бидејќи мислам според тој предмет се учат најосновните работи, а бидејќи јас првпат се среќавам, би било најидеално за мене.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom