Емпатија? Дали ја имаме?

• Креатор на темата Креатор на темата StoleD
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
6 ноември 2024
Мислења
1.239
Поени од реакции
2.344
Емпатија едноставно кажано е сочуствување со туѓата болка. На некого ќе му се слоши на улица, дали ќе му пружите прва помош и ќе повикате 194? Дали воопшто ги знаете броевите за итни повици?
Дали како општество тонеме со децении под максимата „Да му умре козата на комшијата“?
Некогаш и два реда муабет се доволни за да извлечете некого од ментална бездна. Дали сте разговарале со лице во таква ситуација?

Дали јас имам емпатија? Да, јас сум способен да ја соберам целата тага околу мене, на сите да им помогнам и да останам сам да се борам со демоните. Таков сум роден и нема бегање од тоа.

Повелете со вашите мислења за емпатијата.

Јас лично сум многу емпатична, и сочувствителна. За прашањето горе, да, јас лично би помогнала. Имам пример вратено новчаник полн пари. А, и општо да треба нешто, или ако некој не ми личи океј, го прашувам дали е добро.
Некогаш тоа ми се мавало од глава, ама верувам дека ако си добар секогаш ќе ти се врати со добро.
Треба да се помага.
А во народов, емпатија и нема премногу. Мислам, има сѐ помалку. Оваа е обратна тема од апатијата, таму говорев дека има апатија, бар кај младите. Апропо, емпатијата се губи, секој си гледа за себе, него да му е добро, него да му е океј.

Треба да се работи на емпатијата, ама мноогу влијае општеството и луѓето кои ги опкружуваат единките. Живееме сѐ побрз живот, кризи низ цел свет, сиромашните стануваат уште посиромашни, богатите побогати, се тепаат крволочно за парче земја, ресурси, пари. Сѐ губи чувството за друг, за помош, за милост. Сум била сведок кај нас на ситуации коа треба да се помогне на некој, последно, во ЈСП требаше да се крене една рампа внатре за да може лице со количка да се качи, никој не стана, шоферот возеше и дрндаше на телефон, ја пробав да го кренам, и му текна стана, и го качи дечкото му помогна.
Другите си скролаа на телефон. Се нема осет веќее..

Нит се фалам, нит се жалам!
Сум помагал и не се плашам да влезам и во огин за човек и било каква жива душа.
Поретко ми помагале, ама фала му на господа, најверојатно и не ми требало.

prashanje e dali bi pomognale nekomu koga ne bi postoelo toa dobro chustvo koga kje mu pomognesh nekomu.

valjda sme hard wired da sme empaticni, ili mozda ne?

prashanje e dali bi pomognale nekomu koga ne bi postoelo toa dobro chustvo koga kje mu pomognesh nekomu.

По дифолт сме. Од темава ги исклучувам социопатите и психопатите.

Ајде да зборуваме за колективната емпатија.

ne veruvam deka postoi kolektivna empatija vo individualistichko opshtestvo.

duri i mislam deka ne postoi empatija vo grupa, tuku taa moze da bide striktno individualna.

Има моменти кога мора да истресеш некоја тетка, при тоа нема гаранција дека ќе добиеш сатисфакција, разбираш Блажо, ама од емпатија стискаш заби и завршуваш работа.
Заклучок: we are hatd wired to be empatic.
Автоматски споено мислење:

Ако и постоел народ со природна колективна емпатија, најверојатно е изумрен многу пред да се формираат артикулирани општествени форми.

retko e chovek empatichen na svoja shteta.

ne znam, jas bi rekol deka lugjeto se selektivno empatichni i deka povekje se vodeni od toj dopaminski hit deka napravile neshto dobro kako i validacija od opshtestvoto otkolku shto e od nekoi iskreni nameri.

eve, site gledame kako deca prosat, ushte ne sum zapoznal tolku ekstremno empatichna lichnost shto kje si gi zeme doma tie deca, iako skoro sekoj shto kje go prasham e empatichna lichnost.

chovekot e predator na krajot na denot.

Нека има добро чуство, зашто да нема, уште подобро е така. Па криминалец успешно краде па се гордее/среќен е, ние да не можеме ли да се нарадуваме барем коа праиме нешто добро?
Автоматски споено мислење:

retko e chovek empatichen na svoja shteta.

ne znam, jas bi rekol deka lugjeto se selektivno empatichni i deka povekje se vodeni od toj dopaminski hit deka napravile neshto dobro kako i validacija od opshtestvoto otkolku shto e od nekoi iskreni nameri.

eve, site gledame kako deca prosat, ushte ne sum zapoznal tolku ekstremno empatichna lichnost shto kje si gi zeme doma tie deca, iako skoro sekoj shto kje go prasham e empatichna lichnost.

chovekot e predator na krajot na denot.
Децата што просат се од една малцинска група и не е просењето од немање, тоа е менталитет, култура.

Нека има добро чуство, зашто да нема, уште подобро е така. Па криминалец успешно краде па се гордее/среќен е, ние да не можеме ли да се нарадуваме барем коа праиме нешто добро?
ne znam zashto go sfati komentarot taka.

retko koj shto krade se osekja dobro, osven ako se raboti za seriozna kleptomanija, duri i togash povekje se raboti od potreba da ukrade, otkolku nekoe radosno chustvo otkako kje go napravi istoto.

nikade ne velam da ne se raduvate, drug mi e moabetot.

Баба ми коа беше млада работеше у продавница на плоштад и еднаш им дошле некои мали циганчиња да просат и нејзе и се учинило дека едното, најмалото, било многу прљаво и се нажалила, го земала у ве-цето у леген го избањала, го наранила и го пуштила на слобода, да проси и да продужи да живее срање со другарчињата и ваљда родителите, кои најверојатно и ги праќаат у мисија за пари.

ne znam zashto go sfati komentarot taka.

retko koj shto krade se osekja dobro, osven ako se raboti za seriozna kleptomanija, duri i togash povekje se raboti od potreba da ukrade, otkolku nekoe radosno chustvo otkako kje go napravi istoto.

nikade ne velam da ne se raduvate, drug mi e moabetot.
Верувај сите што крадат се осеќаат супер. Не се споредуваат чувствата кога ќе му дадеш 10 денари на циганче на семафор и чувството кога си дрпнал милионче од фабрика која ја граделе у социјализмот!
Ни од блиску филингот не е ист.

Би требало да се направи разлика помеѓу емпатија и com-passion(сочуство), намерно го пишав на англиски затоа што нашава варијанта ја нема таа моќ да го долови правото значење. Буда се занимавал со оваа проблематика...
In Buddhism, the concept of compassion (karuna) is central and exemplified by the Buddha and bodhisattvas like Avalokiteśvara. Compassion, in Buddhist teachings, is not merely a feeling but an active engagement with the suffering of others, aiming to alleviate it and guide beings towards enlightenment. It's a core practice and a path to liberation, often paired with wisdom (prajna).
Како и сите просветлени и пред него и по него а и Исус кога зборел за тоа што е вистината он кажувал дека е тоа љубовта.
Емпатија е програма на колективот, се проповеда и се учи и имала за цел да не дозволи да се испоубиеме сите ама има нешто повеќе у приказнава.

Господ Исус Христос рекол: Љуби го ближниот како самиот себе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom