- Член од
- 25 ноември 2010
- Мислења
- 176
- Поени од реакции
- 280
Сакам да отворам тема за студентската дебата – конкретно формати како British Parliamentary (BP), World Schools Debate (WSDC) и Public Forum. Што е формалната дебата? Тоа е образовна активност што често се гледа како „натпревар во зборување“, но во суштина таа е феноменална образовна алатка. Преку дебатата се учи:
Мене ме интересира:
За тие што сакаат да дознаат повеќе, во прилог ви споделувам неколку корисни ресурси:
1. Најсолидниот извор на ресурси врзани со студентска/академска дебата:
idebate.net
2. Најголемата база на дебатни теми:
Интересни факти:
1. Тим од Македонија стигна во финалето на светското првенство по дебата (300+ Универзитети од цел свет) од УКИМ (Правни Студии) во 2016 година - дивизија: Англиски како странски јазик.
2. Најголемиот дел од приватните школи Philips Exeter, Andover, Dulwich, и доста други, ја вклучуваат активно во наставата (и компетитивниот елемент) како CCA.
3. Најголемото истражување во САД за ефектите на дебатата врз образовните исходи наоѓаат дека има силна врска меѓу академската дебата и добри резултати во образованието (Chicago Debate League).
4. Оваа година Скопје е домаќин на Европското (крај на Фебруари) за Јуниори (ESDC).
Видеа:
1. Светско финале 2016, Англиски како мајчин јазик:
www.youtube.com
2. Европско финале:
www.youtube.com
3. Светско средношколска дебата:
www.youtube.com
Теми од турнири (рандом):
1. Конзумеризмот ни донел повеќе корист од штета.
2. Доколку би било технолошки возможно, треба да го елиминираме чувството на страв кај војниците.
3. Секој цивил треба да има право на оружје.
4. Државите треба да лимитираат рурално-урбана миграција со квоти.
5. Фудбалските тимови треба да се одговорни за постапките на своите фанови.
- критичко размислување и логично аргументирање
- слушање и разбирање на спротивна позиција
- јасно и структуирано изразување
- истражување, анализа и брзо донесување заклучоци
- култура на несогласување и почит
- натпреварувачки дух
Мене ме интересира:
- Дали училиштата и факултетите ја користат доволно како образовна алатка?
- Какво искуство имате со дебата – како дебатери, судии или публика?
- Дали дебатата реално помага надвор од образовната сфера (во кариера, јавен говор, размислување)?
- Што всушност учи дебатата што формалното образование често го пропушта?
- Како дебатата ви го промени начинот на размислување, ако воопшто?
За тие што сакаат да дознаат повеќе, во прилог ви споделувам неколку корисни ресурси:
1. Најсолидниот извор на ресурси врзани со студентска/академска дебата:
International Debate Education Association (IDEA)
International Debate Education Association (IDEA) empowers young people with debate-related skills, provides debate education, and supports the work of youth organizations across the world.
2. Најголемата база на дебатни теми:
Debate Motions
Debate Data: The world's largest database of competitive debate motions, topics, and resources. Access thousands of curated debate motions, generate custom topics with AI technology, and get instant AI-powered debate round feedback and judging. Perfect for British Parliamentary, World Schools...
debatedata.io
Интересни факти:
1. Тим од Македонија стигна во финалето на светското првенство по дебата (300+ Универзитети од цел свет) од УКИМ (Правни Студии) во 2016 година - дивизија: Англиски како странски јазик.
2. Најголемиот дел од приватните школи Philips Exeter, Andover, Dulwich, и доста други, ја вклучуваат активно во наставата (и компетитивниот елемент) како CCA.
3. Најголемото истражување во САД за ефектите на дебатата врз образовните исходи наоѓаат дека има силна врска меѓу академската дебата и добри резултати во образованието (Chicago Debate League).
4. Оваа година Скопје е домаќин на Европското (крај на Фебруари) за Јуниори (ESDC).
Видеа:
1. Светско финале 2016, Англиски како мајчин јазик:
Thessaloniki WUDC 2016 - Finals | Open Final
Open Final: THB that the world's poor would be justified in pursuing complete Marxist revolution.Harvard AHart House ASydney BPEP AFor videos & photos http:/...
2. Европско финале:
WARSAW EUDC 2016 - OPEN FINAL
OG - Oxford AOO - PEP ACG - Oxford BCO - TCD Hist ATHW nationalize and provide public access to the Metadata being gathered by online multinational companies
3. Светско средношколска дебата:
WSDC 2024 Serbia GRAND FINAL (Scotland vs Bulgaria)
The motion for the Grand Final of Serbia WSDC 2024 is: "This House regrets the glorification of champions."Proposition - Scotland, Opposition - BulgariaThe ...
Теми од турнири (рандом):
1. Конзумеризмот ни донел повеќе корист од штета.
2. Доколку би било технолошки возможно, треба да го елиминираме чувството на страв кај војниците.
3. Секој цивил треба да има право на оружје.
4. Државите треба да лимитираат рурално-урбана миграција со квоти.
5. Фудбалските тимови треба да се одговорни за постапките на своите фанови.