Дебарца

Член од
13 јануари 2015
Мислења
1.044
Поени од реакции
983
Дебарца е историски регион во Западна Македонија,северно од Охрид и југозападно од Кичево,дебарца спаѓа под истоимената општина.
Во Дебарда спаѓаат следните села: Арбиново,Лактиње,Годивје,Врбјани,Сливово,Турје,Мраморец,Сошани,Оздолени,Слатински Чифлик,,Слатино,Издеглавје,Ботун,Црвена Вода,Песочани,Ново Село,Белчишта,Злести,Лешани,Брежани,Велмеј,Грко Поле,Горно Средоречие,Долно Средоречие.
Многу познати Македонски политичари,револуционери,писатели,партизани,уметници и др имаат потекло од овој преубав регион,но за нив во некоја друга прилика.Епа ајде сите со потекло од овој регион пишете на темава.

Дедо ми е од Мраморец,а Баба ми е родена во Врбјани,но Мајка и е од Песочани,а Татко и од Издеглавје. :D

Од мајка ми страна, покојни баба од Црвена Вода и дедо од Издеглавје.

Дебарца е историски регион во Западна Македонија,северно од Охрид и југозападно од Кичево,дебарца спаѓа под истоимената општина.
Во Дебарда спаѓаат следните села: Арбиново,Лактиње,Годивје,Врбјани,Сливово,Турје,Мраморец,Сошани,Оздолени,Слатински Чифлик,,Слатино,Издеглавје,Ботун,Црвена Вода,Песочани,Ново Село,Белчишта,Злести,Лешани,Брежани,Велмеј,Грко Поле,Горно Средоречие,Долно Средоречие.
Многу познати Македонски политичари,револуционери,писатели,партизани,уметници и др имаат потекло од овој преубав регион,но за нив во некоја друга прилика.Епа ајде сите со потекло од овој регион пишете на темава.
Заборај да напишиш дек од 2004та и мешеишта, требеништа, климештани, волино, оровник и горенци спаѓаат под дебарца.

Струшка :) Како што знам таа е и единствена Малесија :)

Е па не си сам на форумов.

Татко ми и неговите родители и нивните семејства се од село Збажди, а мајка ми е по татко од Оровник, а по мајка од Мислешево.

Инаку, освен нашата - Струшка Малесија, постои и Кичевска Малесија, каде што има споменик со мермерна спомен плоча со истиот натпис како на мермерната спомен плоча на споменикот на патот кон Струшка Малесија.

spomenik_prva_oslobodena_teritorija.jpg

Заборај да напишиш дек од 2004та и мешеишта, требеништа, климештани, волино, оровник и горенци спаѓаат под дебарца.
Немој така да зборвиш за овие села. Трн в око им е припојвењето кон Дебрца. Дедо ми (родум Мешејштанец) попрво би умрел отколку некој да го наречит Дебрчанец.:):)[DOUBLEPOST=1473707940][/DOUBLEPOST]
Немој така да зборвиш за овие села. Трн в око им е припојвењето кон Дебрца. Дедо ми (родум Мешејштанец) попрво би умрел отколку некој да го наречит Дебрчанец.:):)

Последно уредено:
За буте:ја забораив Требеништа,али за другите села немав такви информации прочитано.
Денес ќе напишам за познати ликови од Македонија со потекло од Дебарца

-Зоран Ставрески Македонски политичар.Со потекло од Велмеј,во периодот од 2009 до 2016 беше министер за финансии.
-Смиле Наумовски-Брсјак Македонски поет.Роден во Годивје.
-Славе Банар Македонски поет и раскажувач.Pоден во Лешани.
-Тоде Илиевски е Македонски поет,писател за деца и млади, сатиричар, хуморист, преведувач, енигматичар и шаховски проблемист.Роден во Мраморец.
-Трајко Вељаноски македонски политичар,претседател на Собранието на Р.М. Роден во Сливово.
-Илија Димовски Македонски политичар член на ВМРО.По потекло од Врбјани.
-Бранко Црвенковски Македонски политичар,поранешен претседател на Македонија и на СДСМ.По потекло од Слатино.

Немој така да зборвиш за овие села. Трн в око им е припојвењето кон Дебрца. Дедо ми (родум Мешејштанец) попрво би умрел отколку некој да го наречит Дебрчанец.:):)

Зошто трн в око? Треба да е горд :cool:

За буте:ја забораив Требеништа,али за другите села немав такви информации прочитано.

/quote]
Ме интересира од кога е поет Смиле?Дали е истиот Смиле шо работеше или беше директор во библиотеката?
[DOUBLEPOST=1474836118][/DOUBLEPOST]

/quote]
Ме интересира од кога е поет Смиле?Дали е истиот Смиле шо работеше или беше директор во библиотеката?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom