Darfur, Sudan

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.593
Eden moj kolega se vrati od juzhen Sudan pred nekoe vreme -- kade shto retko koj odi -- i napravivme interesen muabet za situacijata tamu. Ne znam dali kje ve interesira, no rekov da spodelam.

Juzhen Sudan e mesto na golemi stradanja, kade sto zhivee Hristijanskoto crnachko naselenie vo planinaskiot masiv Nubia (~10% od naselenieto) dodeka 65% se etnicka meshavina megju crnci i Arapi - muslimani i gi vladeat crncite. So Sudan vladee grozen vojno-islamistichki rezhim koj momentalno spasot go naogja vo sojuz so Kina.

Sudan e inaku otskochna daska za bilo kakva ekspanzija podolu na jugot na Afrika.

Sudan, isto taka e poraneshna britanska kolonija, i e vo predvoena sostojba so Chad, koja pak zemja e poraneshna francuska kolonija (se ushte okupirana od Francuzite). I vo dvete zemji ima mnogu narod od taa drugata. Chad se zakanuva da protera cetvrt milion Sudanci koi se sega na milost na humanitarnata pomosh na Obedinetite Nacii (UNHCR).

I ednata i drgata zemja se obvinuvaat megjusebno. Chad go obvinuva Sudan deka e pozadi napadot na glavniot grd na Chad - N'dzamena. Sudan pak obvinuva deka Chad go potpomaga vostanieto vo Darfur -- na jugot na Sudan. Sudan bara ON da pochnal da davaat pomosh na nad 15,000 Chadci koi izbegale vo Sudan zaradi dzverskite pogranichni nasilstva vo istochen Chad.

Iako mnogu se zboruva vo mediumite za Darfur vo posledno vreme, ne se spomenva deka vo Sudan ima golemi kolichestva naftni rezervi, koi taa drzava ja koristi za da dostigne zavidno nivo na ekonomska nezavisnost!

Ako na ova se dodade segashnata kineska investicija od recisi pola milijarda dolari vo kapacitetite na sudanskata rafinerija, noviot navtovod koj samo shto e zavrshen, i kineskata namera celosno da ja koristi sudanskata nafta (sega koristi 70%), ne e tesko da se vidi idniot sudir so amerikansko-francusko-britanskata koalicija. So pojavata na Kina, najgolem geo-strateshki gubitnik vo Afrika moze da bide Francija.

Samo vo vtorata od dve gragjanski vojni vodeni dosega megju Sudancite, umrele 2 mil., a 4 mil. se proterani od svoite domovi (pretezhno crnci). Lichno sum gi videl nivnite stradanja. Sudan e edna od retkite drzhavi vo koja dominira robovladetelstvoto. Islamistite gi plenat crncite, gi podlozhuvaat na perenje na mozokot (zadolzhitelno uchenje na Koranot napamet) i gi koristat ili podavaat kako robovi.

Vo 2003 god., navodno golemata susha napravila da se sprechkaat za pravoto koj da ja koristi vodata vo Darfur -- konfliktot se proshiri so neverojatna zhestokost. Do den denes, desetici iljadi se ubieni, a cetvrt milion raseleni vo Chad. Tuka uloga ima ne samo omrazata (reigiska i etnicka), tuku mnogu povekje interesite na golemite sili. Sudanskata vlada pak doleva ogan so toa shto organizira oruzheni grupi narecheni "Dzindzaviid" - od nomadi koi shto zboruvaat Arapski (drugata strana se crnci koi ne zboruvaat arapski)...

Им треба организација на луѓето. И образование :star:

Па на Франција не и треба суданската нафта со оглед на тоа што води т.н. ”пацифистичка” политика со целиот блиски исток со цел да се дороби до нивната нафта. А иначе тоа и ми беше поентата : стругни неколку дебели глави како овој и спроведи цивилизиран систем па да видиш како ќе се средат работите.

No izgleda i samo vaka treba da se odnesuva so bludnicata Vavilonska. Sudan sega bara nadomest od EU...

126947.2910_1020_640433_00.jpg

Sudan Asks EU to Pay Compensation for Dead Nomads
Mon 10 Mar 2008, 8:38 GMT

By Andrew Heavens

KHARTOUM (Reuters) - Sudan wants European peacekeepers to pay $40,000 compensation after four nomads were killed as they tried to retrieve the body of a French soldier near the border with Chad, a foreign ministry official said. ...

По заканите на Суданскиот режим дека не одговара за безбедноста на персоналот на Обедиетите Нации доколку меѓународната заедница покрене процес во Хаг за геноцидот (буквално) што е извршен таму, се јави Омар Башир со соопштение дека “едноставно нели’’ немало никаков геноцид.

capt.5d62497e854b41ea98fe96dd4a620d8d.turkey_sudan_bashir_ist101.jpg

http://news.yahoo.com/s/ap/20080820/ap_on_re_mi_ea/turkey_sudan

Става збор за класичен геноцид. Мјусјулманите от Судан (араби) систематично убиват негрите. Брат ми беше там вече в две мисии на UN.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom