Данок на добивка во US

• Креатор на темата Креатор на темата t0n1
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 август 2009
Мислења
17
Поени од реакции
0
Здраво,

Добив награда (парична) од глобално натпреварување..е сега проблемот што ми велат дека треба да платам 30% данок во Америка..т.е ке ми скратат тие од наградата. И потоа и овде во МК ке треба да платам данок. 40% данок е премногу. :D
Ми дадоја оваа форма да ја пополнам:
http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw8ben.pdf
Има некој искуство со оваја работа или да ги прежалам $400 данок?

Фала.

Имаше нешто намалување на данок ако донираш во Хуманитарни цели. Не знам дали и како важи во целост тоа. (САД)

Тука кај нас е 10% данокот за добивки од странство, ама иди прашај си можно е да не оданочуваат ваков тип на добивки. Но не верувам дека ќе ти помогнат тие таму, пошто ни самите не го знаат законот...:facepalm:

Aмериканците ти задржуваат данок, но после тоа ти го враќаат (ако станува збор за federal и state). Во октомври-ноември ќе отидеш до Нарон (туристичка агенција спроти Скопјанка) за 1000 денари ќе ти го повлечат данокот. Само чувај го документов што го пополнуваш и со истиот отиди. А кај нас не мораш да го пријавиш. Можеш да чекаш да ти стигне дома (а во 90% од случаевите не стига) писмо од УЈП за да платиш (ако најдат дека треба да платиш). Е ако ти стигне за да платиш и не платиш данок, тогаш плаќаш казни.

Aмериканците ти задржуваат данок, но после тоа ти го враќаат (ако станува збор за federal и state). Во октомври-ноември ќе отидеш до Нарон (туристичка агенција спроти Скопјанка) за 1000 денари ќе ти го повлечат данокот. Само чувај го документов што го пополнуваш и со истиот отиди. А кај нас не мораш да го пријавиш. Можеш да чекаш да ти стигне дома (а во 90% од случаевите не стига) писмо од УЈП за да платиш (ако најдат дека треба да платиш). Е ако ти стигне за да платиш и не платиш данок, тогаш плаќаш казни.

Од кога ке го платам, ми рекоја ке ми дадат 1042-S форма. Дали со оваа форма ќе ми го вратат данокот?

Од кога ке го платам, ми рекоја ке ми дадат 1042-S форма. Дали со оваа форма ќе ми го вратат данокот?

Они посредуваат за данокот да ти биде вратен, односно ти ја средуваат цела документација. Во случајов твој, станува збор за еднократна добивка така да, документацијата се сведува на минимум, ваљда станува збор за овој формулар (не ти гарантирам, не се сеќавам со сигурност како се викаше формуларот), али парите ќе си ги повлечеш од комерцијална. Додека да се среди документација и да ти одобрат враќање на данот, проаѓаат неколку месеци, имај го тоа во предвид.

Они посредуваат за данокот да ти биде вратен, односно ти ја средуваат цела документација. Во случајов твој, станува збор за еднократна добивка така да, документацијата се сведува на минимум, ваљда станува збор за овој формулар (не ти гарантирам, не се сеќавам со сигурност како се викаше формуларот), али парите ќе си ги повлечеш од комерцијална. Додека да се среди документација и да ти одобрат враќање на данот, проаѓаат неколку месеци, имај го тоа во предвид.
Еве што пиши во правилата >

I understand that neither the Sponsors, nor their parent corporations, subsidiaries, affiliates, agents, assigns, or any entity connected with this Promotion will be responsible for any costs (including, without limitation, any international, national, federal, state or local taxes) I may incur in connection with this Promotion or any prize I may be awarded. I understand that upon receipt of my prize 30% of the prize value will be withheld and remitted to the IRS to comply with U.S. tax laws. I may receive an IRS 1042-S form at the end of the calendar year in which I receive my prize whether I decide to use my prize or not. I will contact my tax advisor on how to best address this issue.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom