Дали иконите се ерес?

• Креатор на темата Креатор на темата pentakostal777
  • Време на започнување Време на започнување
А бе во минатото некој познат сликар , приател на некој моќен бискуп му рекол “Ај бе брачед дај види протуркај некако да можам да ви осликам то црквите, ќе ти дам лаптоп нов и 20% од заработката...:“ така обично одат работите ... од интерес, ко на времето кога монасите на еден манастир, за време на пости, се собрале околу трпеза на која чадеше печено прасе па со рацете направиле крст над него и рекле “Господе, стори ова прасе риба да стане!“.. и му влегле со ножеви и виљушки.
Батали ти што е и како е, ако си по вера следи ги папазите како велат и не прашвај многу оти и зошто.... оти така рекле!

Ок... и поентата на каноните за иконите е?
znaci vaka: jas ti iskomentirav eden del od postot. Ne se cuvstvuvam kako pravoslaven vernik (kako denominacija) taka da ic ne me prasuvaj sto mislam za kanonite + ikonite. generalno neam nisto protiv ikonite se dodeka ne se zabeguva vo toa deka isceluvaat, smiruvaat i so ti znam ja drugo. Veruvam deka covekot sto e na slikata bil Bozji covek i pravel cuda dodeka bil ziv (normalno ne on tuku bog preku nego) i tolku!

ikonite ne se protiv crkovnite zakoni ama se protivni na biblijata, e sega sto pravoslavcite poveke imaat respekt kon crkovni ucenja a pomalku kon samata bozja rec biblijata toa e uste eeden minus za niv!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ne sum baptist... ni pravoslavec... nesto kao padnat angel mu doagam...:)
ama taa kniga e epten dobra..... barem vo delovite za Avraam, David,.... ne ni pamtam koi drugi se spomnuvaa. ja citav pred edno 5-6 godini...

ama ne pamtam deka nesto imalo tamu za ikoni......
Моја грешка, не се работи за книгата "Верата на нашите татковци", туку за книгата "Православно Исповедание на Соборната Источна Црква" (печатена 1981), на страна 125-126 каде се говори за втората заповед и црковното објаснување за истата. Всушност целата книга ги објаснува елементите на православната вера на многу едноставен начин, разбирлив за секого.
А за иконите и идолопоклонството вели:
"Кога ги почитуваме иконите и се клањаме, не се клањаме на бојата или на дрвото, туку им се клањаме на тие светии чии се сликите, претставувајќи ги во нашиот ум така како да се пред нашите очи. Кога му се клањаме на Распнатиот, си го претставуваме во нашата мисла Христа, Кој виси на Крстот... и ги приклонуваме пред Него главата и колената со благодарност. Кога се клањаме пред иконата на Дева Марија, го креваме умот наш кон Пресветлата Богородица, преклонувајќи ги пред неа глаата и колената и, заедно со архангелот Гаврил, Неа ја нарекуваме блажена над сите луѓе и жени...."

"...Ако пак некој по својата простота им се клања поинаку од она што го рековме, тогаш е подобро таквиот да се поучи..."

При ова објаснување, споменато е дека "...за да се потврди посигурно клањањето на светите икони, Црквата Божја, на Седмиот вселенски собор ги предала на проклетство сите иконоборци и го одобрила почитувањето на чесните икони и за сите векови го потврдила (деветтото правило на тој Собор)."
иконоборци=оние што се бореле против иконите клањањето кон иконите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom