CSS

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
барав по форумот али не најдов тема за css или грешка сум , али сакам да прашам некој шо можи да ми помогни за една страна , сеа почнав да учам css али некако не ми иде , па ако има некој знај да ми помогне кје му ја пуштам страната да ѕирни шо грешам...

Lanna

Taller, Stronger, Better
Член од
30 септември 2008
Мислења
550
Поени од реакции
165
барав по форумот али не најдов тема за css или грешка сум , али сакам да прашам некој шо можи да ми помогни за една страна , сеа почнав да учам css али некако не ми иде , па ако има некој знај да ми помогне кје му ја пуштам страната да ѕирни шо грешам...

Статичка или динамичка страна?:pipi:

StaneMk

The Rival
Член од
27 јануари 2008
Мислења
131
Поени од реакции
0
Дај линк од страната,да видам кај грешиш :) БТВ зошто не ти иде,лесен е :)

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
Кажи линк и шо е конкретно проблемот и ќе се реши одма :)

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
троа ја зебав работата ја измешав , сакам да напрам нешо како typersi.com , еве шо напрајв http://rapidshare.com/files/159579718/jbg.rar.html , знам дека е лесен али ќе се изнервирам за нешо глупо ако не знам да го напрам , на пример футерот да биди залепен за контент полето , ај видете шо напрајв дали сум во ред или имам отпоќе глупости клавано...

StaneMk

The Rival
Член од
27 јануари 2008
Мислења
131
Поени од реакции
0
Хмм па оваа typersi.com има и флеш како што гледам,а иначе статичниот дел,ми изгледа лесен,чекај да видам што си направил,па да се обидам да ја најдам грешката :)

StaneMk

The Rival
Член од
27 јануари 2008
Мислења
131
Поени од реакции
0
Еве го решението :

Отвори го хтмл фајлот,и дивот футер стави го во главниот див,во стајлот,и кога ке ја пуштиш страната,ке видиш дека другите линини се гледаат,за да не се гледаат,во стајлот кај футерот ке пишеш background-color: white; :)

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
CSS - Cascading Style Sheet, не е програмски јазик.
Темата ја префрлам во Веб дизајн.
Продолжете.

StaneMk

The Rival
Член од
27 јануари 2008
Мислења
131
Поени од реакции
0
Паша што направи бе друже,тоа ли беше проблемот,бидејќи ти не наведе што не е во ред,и што треба да се поправи :toe:

StaneMk

The Rival
Член од
27 јануари 2008
Мислења
131
Поени од реакции
0
И заборавив да кажам,дека треба да внимаваш многу на дивовите,ако некој утнеш целата страна ке ти се зафркне,и би ти препорачал да користиш некој едитор за хтмл/цсс за да не правиш банални грешки,како што имаш во цсс фајлот кај стајлот за дивот (контент),немаш ставено зафршна заграда,повеќето бровсери ке го сватат,но сепак некои и нема,па затоа внимавај и на тоа,ти го препорачувам PSPad-текст едитор,бесплатен,со доста добри опции,или ако сакаш уште подобар,но што треба да го купиш ти го препорачувам HtmlPad .

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
А ако си почетник, немора да се мачиш со див-ови. Земи си се во табела организирај и ок ке биде + немаш заебанција со позиционирање.

Но, во најновиот ХТМЛ стандард табелите се отфрлени, и доколку сакаш да ја валидираш страницата, нема да ти успее.

StaneMk

The Rival
Член од
27 јануари 2008
Мислења
131
Поени од реакции
0
Хмм баш не му препорачувам да користи табели за позиционирање,баш вака нека се научи полесно е,а и сега кој позиционира со табели,сеа ке ти кажам зошто не чини со табели да позиционира :

Поспоро ке се отвара страната,за да се покаже содржината на страната,односно табелите ,позицијата,треба прво да се лоадира содржината во нив,па дури тогаш се активни табелите(позицијата),што значи дека ако има многу голема содржина во нив,страната нема да изгледа убаво(испозиционирана),и исто така поради тоа што нема слобода во позиционирањето,со цсс може да се испозиционира скоро секаде :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Тоа да, се сложувам со тебе, ама ако имаш 200 реда со ХТМЛ позиции и долг код, и сакаш да додадеш на средина само еден... Ако ти е со релативни позиции и див-ови, ке мораш да преправаш пола страница. А со табелче, само вметнуваш нов table row таг и толку. Милина.

Сепак, тоа со табелчињата е штознам... од една страна лесно, но од друга заебано. Еден погрешно затворен таг во поголем код, или заборавен, и оди снајди се што каде е. Со див е попрегледно.

StaneMk

The Rival
Член од
27 јануари 2008
Мислења
131
Поени од реакции
0
Да,по прегледно е со див,но нема потреба од многу позиции,сето тоа се избегнува доколку правилно ги распоредиш дивовите,и сепак мислам дека стајлувањето на дивови е полесно отколку табели.

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
троа ја зебав работата ја измешав , сакам да напрам нешо како typersi.com , еве шо напрајв http://rapidshare.com/files/159579718/jbg.rar.html , знам дека е лесен али ќе се изнервирам за нешо глупо ако не знам да го напрам , на пример футерот да биди залепен за контент полето , ај видете шо напрајв дали сум во ред или имам отпоќе глупости клавано...
Го едитирав кодот, па еве види си дали е ок...
http://rapidshare.com/files/159783003/jbg.rar
Иначе имав малку проблеми со приказот во IE7, десната колона беше споена со main container-от, а во Firefox си беше ок, IE7 како да си додаваше некој пиксел отпоќе... Па го решив со if проверка во кодот ако е IE7 десната колона да е неколку пиксели помала...
И btw алергичен сум на апсолутно позиционирање, па скрос ти го отфрлив од кодот :)

Kajgana Shop

На врв Bottom