Brick Oven, или камена фурна

• Креатор на темата Креатор на темата C/S/F/L
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 септември 2009
Мислења
562
Поени од реакции
436
Видете,во село имам доста тули(од сивите),цигли бели за оџак(кој никогаш не се напраи) и доста камења, ми седат со години,па сакам да ве прашам да ме насочите како да направам фурна во дворот,зошто голем мерак имам за тоа. Од прилика имам скица направено ама никогаш не сум се бавел со ѕидање(ама сигурен сум дека можам) само да ми дадете некој совети,фала :)

Видете,во село имам доста тули(од сивите),цигли бели за оџак(кој никогаш не се напраи) и доста камења, ми седат со години,па сакам да ве прашам да ме насочите како да направам фурна во дворот,зошто голем мерак имам за тоа. Од прилика имам скица направено ама никогаш не сум се бавел со ѕидање(ама сигурен сум дека можам) само да ми дадете некој совети,фала :)
мајсторот кој јас го меркам да ми направи фурна го чекам да се испраксира, до сега направи 2 фурни сега ќе прави уште една кај еден чоек, па планира кај него и на крај ќе го земам и јас. Секое праење - научува по нешто ново, првата му тушеше о сите страни, втората не гореше како треба па отвараше назат отвори а и глината не ја погоди, сега да видам во следните две како и шо ќе испадне.

Фурна се гради со шамотни цигли и шамотен малтер. И да потребна е мајсторија, односно искуство за да изградиш добра фурна.

Tи препорачувам да посветиш внимание на принципот на rocket stove печки, кој накратко ќе го објаснам како согорување на дрвата во исклучително добро изолиран дел од печката, при што се постигнува многу висок процент на согорување на дрвата (90+% наспроти вообичаените 60-70%) и големи температури со сосема малку дрва.

Немам време сега детално да елаборирам и те поканувам да ги погледнеш следниве видеа и сајтови, а најдетална е следнава книга:
http://www.amazon.com/Rocket-Mass-Heaters-Superefficient-Woodstoves/dp/0966373839
а овде ја имаш за ич пари:
http://depositfiles.com/files/bage1b8u2/18324_0966373839.pdf

Еве конкретно планови за правење со мерки:
rocket baking oven construction manual
institutional rocket stove manual

Еве ти алатка за да дизајнираш нешто по твои мерки (ти треба firefox или дериват browser):
http://www.rocketstove.org/index.php/design-tool-link-from-menu/2-uncategorised/5-tool-wrapper

Има многу ресурси на мрежава што имаат мноштво информации на оваа тема. Еве некои од нив:
http://vuthisa.com/tag/rocket-stove-design-principles/
http://www.rocketstove.org/

Принципот е објаснет во ова видео, ако преферираш човечко излагање наспроти книги:

druze , gorenavedenite skici ti se nuklearna fizika i ke te obeshrabrat vo start .Realnosta e mnogu poednostavna...ako go imash materijalot ti treba samo vrema i zivci , no prethodno na youtube ke pogledash eden kup ima klipovi na zidanje furni i toa dosta dobro napraveni.
Tulite treba da se od crvenikavite od pechena zemja ,glina (tnr prosti tuli) a ne zoltite od kal praveni bidejki vtorite se nepostojani na golemi temperaturi.Jas sam si imam napraveno doma edna i e top ,epten e dobra , a kaj eden drugar imam praveno ama polufabrikat ,kupolata i odzakot gi kupi gotovi od Veles od edna fabrika , ama izgleda fabrikata otide u kurac.Kako i da e , imash klipovi na youtube ,ednostavni se za pravenje ama treba trpelivost posebno kaj zidanjeto na kupolata

druze , gorenavedenite skici ti se nuklearna fizika i ke te obeshrabrat vo start .Realnosta e mnogu poednostavna...ako go imash materijalot ti treba samo vrema i zivci
Баче реалноста е дека луѓето се мрзливи (еве ти си одличен пример).

Многу ме накурчува кога ќе се потрудам да пренесам нешто добро а некој куртон (извини ми го францускиот) ќе се посере на тоа со 30секундна TL DR варијанта од видот „сложено е ова, најди на јутјуб има миљон клипови„. Што не поставиш примери тука па да ги дискутираме?

Целата работа со rocket stove печките е многу едноставна во принцип и ја објаснив во една (првата) реченица во постот над твојот. Еве пак: овде се работи за согорување на дрвата во дел од печката кој е добро изолиран, за да се постигнат многу високи температури на согорување и со тоа многу висок процент на согорувањето на дрвата (90+% наспроти вообичаените 60-70%). Се заштедуваат многу дрва и време.

Просечната разлика во потрошувачка на дрва за иста добиена енергија е од 1:7 до 1:10, или накај 20-10%.
Ако уште не ме разбра, ако си горел 10 кубика дрва, со печка на овој принцип ќе ја завршиш истата работа за 2 кубика дрва.

Еве колку е „сложена„ целата работа:
(ова е чисто како доказ за функционирање на принципот, има и посложени за ѕидање варијанти)

Баче реалноста е дека луѓето се мрзливи (еве ти си одличен пример).

Многу ме накурчува кога ќе се потрудам да пренесам нешто добро а некој куртон (извини ми го францускиот) ќе се посере на тоа со 30секундна TL DR варијанта од видот „сложено е ова, најди на јутјуб има миљон клипови„. Што не поставиш примери тука па да ги дискутираме?

Целата работа со rocket stove печките е многу едноставна во принцип и ја објаснив во една (првата) реченица во постот над твојот. Еве пак: овде се работи за согорување на дрвата во дел од печката кој е добро изолиран, за да се постигнат многу високи температури на согорување и со тоа многу висок процент на согорувањето на дрвата (90+% наспроти вообичаените 60-70%). Се заштедуваат многу дрва и време.

Просечната разлика во потрошувачка на дрва за иста добиена енергија е од 1:7 до 1:10, или накај 20-10%.
Ако уште не ме разбра, ако си горел 10 кубика дрва, со печка на овој принцип ќе ја завршиш истата работа за 2 кубика дрва.

Еве колку е „сложена„ целата работа:
(ова е чисто како доказ за функционирање на принципот, има и посложени за ѕидање варијанти)

bache , mrzliviot si izzida sam furna i teoretski i praktichno sum alhemichar za taa tema .Ne piti gatalec , piti patalec .Prvo ,koga prijatelov gore pobara sovet za furna misleshe na klasichna furna so direkten kontakt so ognot , kako sho pechele nashite stari oddamna prasinja , jagninja , pile vo sol ,svinsko grne ,domashen leb , pizza i se shto ti tekne .Jas se zanesov malce gurmanski oti set toj prehramben arsenal pominal niz mojata old fashion furna . Imash dva nachina na pechenje vo zavisnost od dijametarot na kupolata ...prviot e da se zagree furnata dva tri saati pa go otstranuvash ognot , stavash prehrambena oprema ,zatvarash furna i kulirash ,mezish salata i rakija i cekash da se ispeche .Vtorata opcija e (posebno kaj picite kade shto kupolata treba da ima pogolem dijametar pa ognot e na ednata polovina a na drugata polovina e pogoduvash prehrambeniot del . Ubavinata kaj ovie furni e direktniot kontakt so ognot posebno ako e bukovo drvo i mu dava poseben shmek na jadenjeto . Ekonomskiot moment e drugo dvaese ,dali se troshat mnogu drva ili e poisplatlivo da imash plinska furna ili ushte podobro mikro pechka ...si ja utnal temata togash.Ovie furni se pravat za ritual ,druzenje ,pienje pivo so drushtvo i se prichina za celodnevna dobra zabava , a da se primarni uredi za gotvenje treba da si direktor na JP,,Makedonski shumi,,.Gorenavedenata rocket furna ti e sintetika ,nishto drugo , zlatnik ama srebren shto vikaat K-15 , amerive ne ja razbrale poentata na furnite a taa e ,, direkten kontakt so izvorot na ogan ,toplina,,
Okolu gradenjeto , bezcelno e da se pishuva koga imash klipovi do detal snimeno no eve okolu dimenziite ...kupolata treba da e visoka od 60 do 70 cm , dijametarot vo osnova mimimum 90 cm , tunelot da e dolg barem 45 cm ( vrz nego doagja odzjakot ) a otvorot na tunelot vo osnovata 50 cm , da moze da sobere i pogolemo prasence . Se zida kako iglo i ima poveke tehniki . Ne mora shamoten malter , moze i so lepilo za plocki pomeshano so cement i siten pesok ,provereno i funkcionira (posle trigodishno maltretiranje na furnatas nema niedna puknatina ). Treba i bajagi staklo ( krsheno za vrz i okolu kupolata ) sol (ti treba prijatel od Makedonija Pat , imaat eftina od taa shto ja frlaat po patishtata) no moze i bez nea ,zamena siten pesok , a i kamena volna ne e na odmet , za izolacija . Eden kup informacii mozam da trupam ama pak ...imash klipovi kade se opfateni site detali

... prijatelov gore pobara sovet za furna misleshe na klasichna furna so direkten kontakt so ognot , kako sho pechele nashite stari oddamna prasinja , jagninja , pile vo sol ,svinsko grne ,domashen leb , pizza i se shto ti tekne .Jas se zanesov malce gurmanski oti set toj prehramben arsenal pominal niz mojata old fashion furna . Imash dva nachina na pechenje vo zavisnost od dijametarot na kupolata ...prviot e da se zagree furnata dva tri saati pa go otstranuvash ognot , stavash prehrambena oprema ,zatvarash furna i kulirash ,mezish salata i rakija i cekash da se ispeche .Vtorata opcija e (posebno kaj picite kade shto kupolata treba da ima pogolem dijametar pa ognot e na ednata polovina a na drugata polovina e pogoduvash prehrambeniot del . Ubavinata kaj ovie furni e direktniot kontakt so ognot posebno ako e bukovo drvo i mu dava poseben shmek na jadenjeto...
OK... aко одиш на традиционална варијанта што ќе се пали неколку пати годишно.
Иако ОП не побара токму традиционална варијанта. Ова традиционалново бара огромна фурна, многу дрва и многу време за да се загрее... само за кеиф во ретки прилики.

Како и да е од тој аспект звучи ОК. Ама не ти држи вода тоа што кажа дека rocket stove e сложен како „нуклеарна физика„. Едноставно е ако потрошиш малку време да го разбереш...

Инаку еве компромис на пола пат помеѓу двата принципи за кои зборуваме. Поефикасно од традиционална фурна а сеуште јадењето доаѓа во контакт со оганот и се добива посакуваниот вкус.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom