AUDI 80 B2

• Креатор на темата Креатор на темата Quattro
  • Време на започнување Време на започнување

Quattro

Vorsprung durch Technik
Член од
9 јуни 2012
Мислења
80
Поени од реакции
32
Локација
Насекаде
Веб-сајт
www.audi.com
Здраво!!!

Ме интересира овој модел на Ауди 80 по можност дизелската варијанта и сум во план да купам едно вакво пред се да ми биде еден вид на проект на реставрација во слободно време.
Па затоа би ве замолил за вашите искуства со оваа кола, кои и се мани, на што треба да се внимава при купување, достапност на делови итн.
Секој добронамерен совет или предлог е добредојден.

704x396_5_b280quattrorotseite.jpg
autowp.ru_audi_80_b2_1.jpg
audi-80-b2-limo-quattro-3558.jpg

Здраво!!!

Ме интересира овој модел на Ауди 80 по можност дизелската варијанта и сум во план да купам едно вакво пред се да ми биде еден вид на проект на реставрација во слободно време.
Па затоа би ве замолил за вашите искуства со оваа кола, кои и се мани, на што треба да се внимава при купување, достапност на делови итн.
Секој добронамерен совет или предлог е добредојден.

704x396_5_b280quattrorotseite.jpg
autowp.ru_audi_80_b2_1.jpg
audi-80-b2-limo-quattro-3558.jpg
rezervni delovi za ovoj model na 80,kata ,,vo tetovo na avtootpadite ,,,,:D,,,,mozhesh,,i cela kola da sklopish,,,,;),,,ozbilen sum,,,,:)

Jас сум од Ки~ево i imam gledano, no skoro i gi nema pove}e, a B3 i B4 ima kolku saka{.

Гледав на реклама5 и пазар3 вкупно ако ги има десетина од кои 70% се тотален крш или со нереални цени.

Како и да е еве еден пример како треба да изгледа целосно реставрирано Ауди 80.

audi80a.jpg

audi80b.jpg

Хммм... Изгледа никој овде немал вакво возило или не ги познава овие коли. Како и да е мислам дека овој модел е еден од најдобрите автомобили од таа класа во тоа време.

004.jpg

5877442232_9d5836e01a_z.jpg

Чеј сеа... сакаш да не убедиш дека никој не возел quattro , или никој не возел 80-ка од 1982?

Искрено: 80-ката од сликите погоре нема некоја којзнае каква вредност (моментално). Quattro изведба во седан дека ќе најдиш кај нас, невервам пошо јас немам видено нити една (мада quattro GT има 3-4 низ Битола). Сликата од внатрешноста шо си ја постнал е од GT... реалната слика за б2 изгледа вака
kgrhqvhjcse91fnk42bpkbu.jpg

За делој (мотор, подвозје) пасува речиси се од голф 2 - мењач и било шо од кумплуг е различно поради поставеноста на моторот.

п.с. од таа класа во тоа време, има многу подобри возила. Серијата 3 на BMW и 190 изведбата на Мерцедес се далеку понапред од коцката на Ауди.

Audi redesigned the 80 on the B2 platform (Typ 81) in 1978 in Europe, and in 1979 (as a 1980 model) in North America. Audi continued to use the 80 nameplate in Europe, but began badging it as the 4000 in North America. The body of the B2 Audi 80 was designed by Giorgetto Giugiaro. Although it was usually ordered as a four-door, a smaller number of two-door 80s were produced. No Avant variant was available, as the Volkswagen Passat filled that role.
In Europe, the 80 was the standard model, while after a 1984 facelift the Audi 90 was launched as a larger-engined version of the 80; with more options, and, aside from the 70 PS (51 kW; 69 bhp), four-cylinder 1.6l turbodiesel (TD) engine which was also available for the 80, two five-cylinder in-line petrol engines — a 2.0 with 115 PS (85 kW; 113 bhp) and a 2.2 with 136 PS (100 kW; 134 bhp) which was later modified into a 2.3. The 2.2 was available with a catalytic converter and power ratings of 115 PS (85 kW; 113 bhp) for front-drive and 120 PS (88 kW; 118 bhp) for quattro models. European models had two headlamp casings, while North American models generally had quad headlamps.

Сепак се работи за вкусови, а не била лоша кола според ова за тоа време се разбира.

Интересно е и ова.

800px-Audi_80_B1_Estate_England.jpg

Quattro седан имаше кај нас во Кичево баш исто такво црвено до поред 3-4 години, но за жал одтогаш го немам видено, а моја грешка беше со внатрешноста сепак е таква каква што ја постира ти или нешто вака...

audi_80_b2_5.jpg

Може некој да помогне со свое мислење или информација за темава или не?
Иначе имам многу убави спомени со овие коли бидејќи многу одамна уште како дете се сеќавам моите имаа Б2 од 1979 дизел и 100 Ц2, а до ден денес обавезно имаме АУДИ во возниот парк.

Вакви имавме две на времето (б2) и двете дизелки.

audi_80_b2_1024x768.jpg

На ова (100 Ц2) едвај се сеќавам, а воедно било првото ауди во нашата фамилија...

audi_100_c2_1.jpg

Audi_100_Interior.jpg

Околу делот со реставрација за прашања како/зошто/кај мислам дека доста форумџии можат да ти помогнат.

Околу делот дали некој пред тебе реставрирал вакво чудо, 100% не. Нема таков на форумот, или има, ама не кажува.

п.с. имам А4 (В5) Avant 1.9 Tdi quattro :)

Околу делот со реставрација за прашања како/зошто/кај мислам дека доста форумџии можат да ти помогнат.

Околу делот дали некој пред тебе реставрирал вакво чудо, 100% не. Нема таков на форумот, или има, ама не кажува.

п.с. имам А4 (В5) Avant 1.9 Tdi quattro :)

Секоја чест на изборот со аудито(y). Кај нас дома одсекогаш сме имале Ауди и тоа дизелаши, а моментално имам:

Audi 80 (B4) Avant Tdi 1995

audi80designedavant.9192.jpg

Audi A6 (C5) 2.5 V6 Tdi 2003

1f1519c0e5.jpg

--- надополнето: 14 јуни 2012 во 15:50 ---
Сега се надевам дека ќе најдам солидно В2 за реставрација, а ме влече тој модел затоа што како што пишав некаде погоре порано имавме две такви и пораснат сум покрај тие коли.
Па ако некој има искуство или имал таква кола нека пише...

Секоја чест на изборот со аудито(y).
Не јас, брат ми :) негово е, јас само имам прилика онака да го повозам. И прилично е добро, цела зима го возев.

Сега се надевам дека ќе најдам солидно В2 за реставрација, а ме влече тој модел затоа што како што пишав некаде погоре порано имавме две такви и пораснат сум покрај тие коли.
Бараш купе или нормален седан?

Седан секако, ем се поефтини ем јас сум фамилијарен човек и планирам кога ќе го средам да го возам, а не да лежи во гаража.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom