Атеобудисти

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaMKD91
  • Време на започнување Време на започнување
N

NikolaMKD91

Гостин
Бидејќи отварам тема која разобличува тип на луѓе кој е доста застапен и на форумот, однапред очекувам да станам цел на напади , навреди, етикетирања и плукања . Знам дека ќе почнат да ме напаѓаат чопоративно како група хиени со ad hominem . А при тоа ќе гледаат да ме испровоцираат да употребам навреди на кои организирано ќе стискаат репорт/пријави со цел да ме замолчат во нивното разобличување со што би си ги нахраниле малите душички и големото его . А меѓусебе ќе се охрабруваат со стискање на лајкови и надоврзување на етикетите кон мене како прост, заостанат, примитивен балканец . Однапред кажувам дека дека сум подготвен сето тоа да го истрпам, ако тоа е цената во разобличувањето на една новокомпонирана опшествена ретардација наречена атеобудисти.

При пишување на текстот ќе користам и делови од една блогерска статија, бидејќи скоро истото и јас сакам да го кажам . Зборот “атеобудист” од неодамна се одомаќини во некои скопски кругови како пејоративен опис на секуларните, претерано вестернизирани, либерално- или левичарски настроени млади луѓе од средна и “upper-middle” класа кои културно гравитираат околу радиото Канал 103, лаунџ барот Менада, клубот Ла Кања како и неколку други култни локации во старата чаршија. Во горенаведените локали истите настапуваат со своите бендови, прават изложби, проекции на документарци од разни позадини и општествени агенди . На се повеќе луѓе што ги сретнувам секојдневно атеобудистите им стануваат одбивни, пред се затоа што се големи подржувачи на западот и западњаци кои што уништија и деградираа се што претставува вредност и нормални меѓучовечки односи, а наметнаа капитал, моќ и доминација на овие простори. Атеобудистите, хипстерите, МОФ-овците, геј подржувачите, атео-вегетарјанците ни ги наметнуваат увезените западноевропски вредности како нешто модерно и напредно, а при тоа забораваат дека и западните нации на чии вредности тие се огледуваат имаат злосторства како холокаустот, фрлањето на атомските бомби, геноцидот во Африка за време на колонијалното ропство, систематското истребување и пикањето во разервати на индијанците и тн.

Мене лично што највеќе ме иритира и нервира кај атеобудистите е тоа што сакаат да се наметнат како влијателна класа која ќе биде носител на опшествените промени во државава, а при тоа наместо да се занимаваат со реалните проблеми како невработеноста, скапотијата на животот,се полошите работни услови, растечката нееднаквостподдршка на сопствениот етникум во политичките судири со Албанците , тие својата опшествена активности и главна преокупација ја исполнуваат со тривијални политички каузи како правата на хомосексуалците, животните, либерализација на дрогите(дури и на оние тешките!? ), фоките на Гренланд, Дарфур и источна Шри Ланка, како и секогаш популарното ”зашто нема бољи журчиња пеери” итн.

Атеобудистот секогаш јавно настапува против македонскиот конзервативизам, национализам, плукаат по македонски празници и протестираат пред цркви, а додека пак молчат и се безгласни букви во однос на масакрот кај смилковското езеро, ширењето на вехабизмот и радикалниот ислам , градењето на џамии дивоградби на секој чекор и секојдневното претворање на оваа земја во палестина.

Со други зборови досадно ти е и бараш нешто за да си го праиш времето да ти биде интересно и си викаш „ај ќе отворам тема за хејтање и спремен сум да трпам лични навреди и бунт“. До толку си исфрустриран? Нема да ти го пружам тоа задоволство да ти контрирам иако не се согласувам со ништо од тоа што го напиша.

Со други зборови досадно ти е и бараш нешто за да си го праиш времето да ти биде интересно и си викаш „ај ќе отворам тема за хејтање и спремен сум да трпам лични навреди и бунт“. До толку си исфрустриран? Нема да ти го пружам тоа задоволство да ти контрирам иако не се согласувам со ништо од тоа што го напиша.

Не бе друже, ниту сум фрустриран ниту ми е досадно . Ако нејќеш да контрираш и коментираш зошто си дошол на темава . Јас не хејтам, само аргументирано искажувам став кој неможе никој да ми го одземе ниту забрани, ниту пак ќе отстапам од него па колку и да мавате по мене .

Не бе друже, ниту сум фрустриран ниту ми е досадно . Ако нејќеш да контрираш и коментираш зошто си дошол на темава . Јас не хејтам, само аргументирано искажувам став кој неможе никој да ми го одземе ниту забрани, ниту пак ќе отстапам од него па колку и да мавате по мене .

Секое мислење не е аргумент друже туку само мислење. Да беа сечии мислења аргументи кај ќе ни беше крајот..

Бидејќи и двата поима од кои е составен овој термин атеобудист, се религиозни, можеш да ми кажеш какве благе везе има терминот со приватизација, олигархија, хипстери, Менада, холокауст итн итн?
Или пак земаш минорни негативни појави во општеството и им го етикетираш терминот атеист како евтин начин на навредување и омаловажување на истите?
Патем, аргументот за холокаустот и атомските бомби е тотално нерелевантен, ти не би возел германска кола заради холокаустот? Ти не би гледал американски филм заради Хирошима?
Патем, основни и еднакви човекови права за сите без разлика на сексуална ориентација не е тривијално прашање, туку едно од најважните прашања во земјава.

Бидејќи сигурноќе бидам етикетиран како атеобудист (каков дебилен поим....), едно контра-прашање - Што направија македонските конзервативци и националисти и патриоти за македонската невработеност, за сиромаштијата, за убиствата на смилковско езеро (освен тоа што се лупаа по гради со тастатурите и пцуеа по форуми), што прават многубројните христијански верници за џамиите дивоградби?
Што?
ШТО?

Апсолутно ништо, и од немоќ измислуваат дебилни поими од типот на атеобудист и сите проблеми во државата ги фрлаат на нив.

Те почитувам, ама со ваква генерализација!?.........не, со вакво откритие, па уште од некој прочитан блог можам да констатирам дека темава може да служи како тоалетна хартија....

Да не вадам цитати....чаршија, Менада, Ла Кања....па Смилковско....наведе ли каков протест имаше за Смилковско на кој не дојдоа овие од чаршија? Наведе ли кој е тој што оди во Менада, а не присуствувал на рушење на некоја џамија?
Еве јас лично, природно никако не можам да ја сфатам хомосексуалноста - едноставно сум против, а одам во Менада релативно често......и да, ми се кења од оваа форма на примитивизам (што се нарекува конзерватизам), а ме заболе за фоките не Гренланд......
Може ли да ги проанализираш малку дрољите од Б2 или накоканите у Кала? Стаи ги и тие у некој кош...

Ако ти е досадно, праи нешто друго, никој нема нобелова да ти дае ако откриеш некаква група луѓе или залепиш некоја етикета...

Бидејќи и двата поима од кои е составен овој термин атеобудист, се религиозни, можеш да ми кажеш какве благе везе има терминот со приватизација, олигархија, хипстери, Менада, холокауст итн итн?
Или пак земаш минорни негативни појави во општеството и им го етикетираш терминот атеист како евтин начин на навредување и омаловажување на истите?
Патем, аргументот за холокаустот и атомските бомби е тотално нерелевантен, ти не би возел германска кола заради холокаустот? Ти не би гледал американски филм заради Хирошима?
Патем, основни и еднакви човекови права за сите без разлика на сексуална ориентација не е тривијално прашање, туку едно од најважните прашања во земјава.

Бидејќи сигурноќе бидам етикетиран како атеобудист (каков дебилен поим....), едно контра-прашање - Што направија македонските конзервативци и националисти и патриоти за македонската невработеност, за сиромаштијата, за убиствата на смилковско езеро (освен тоа што се лупаа по гради со тастатурите и пцуеа по форуми), што прават многубројните христијански верници за џамиите дивоградби?
Што?
ШТО?

Апсолутно ништо, и од немоќ измислуваат дебилни поими од типот на атеобудист и сите проблеми во државата ги фрлаат на нив.
Има везе терминот и со приватизација и олигархија, бидејќи Атеобудистите се идентификувани како синови и ќерки на таканаречената “црвена буржоазија” од претходниот систем, која како поволно позиционирана (малцинска) општествена формација најмногу профитираше од приватизацискиот процес, разграбувајќи ја општествената сопственост и создавајќи армија на невработени. А јас личо ги доживувам како како привилегирани арогантни дерлиња без чувство за реалноста во Македонија онаква каква ја доживува просечниот граѓанин

Јас не хејтам, само аргументирано искажувам став кој неможе никој да ми го одземе ниту забрани, ниту пак ќе отстапам од него па колку и да мавате по мене .
Ти нит аргументираш, нит ставови кажуваш, нит си размислил некогаш на темава, нит бутур.

Сусаро ве заведе со тоа што мантраше на секоја тема за атеобудисти и шалови ала-јасер-арафат. Најверојатно и текстот што си го презел е негов исто како и блогот.

Има везе терминот и со приватизација и олигархија, бидејќи Атеобудистите се идентификувани како синови и ќерки на таканаречената “црвена буржоазија” од претходниот систем, која како поволно позиционирана (малцинска) општествена формација најмногу профитираше од приватизацискиот процес, разграбувајќи ја општествената сопственост и создавајќи армија на невработени. А јас личо ги доживувам како како привилегирани арогантни дерлиња без чувство за реалноста во Македонија онаква каква ја доживува просечниот граѓанин

Можеш да престанеш да цитираш блог и ти лично да ми одговориш на моите прашања?
Или ти се допаднал некој блог па ќе го цитираш до немајкаде?
Не се идентификувани, ТИ ги идентификуваш така. Ти измислуваш (то ест блогерот) поим и го дефинираш како што ти одговара.

Уште еднаш ќе те прашам, каква врска имаат атеисти и будисти со приватизација, Менада, олигархија, атомски бомби, џамии дивоградби итн итн?
И како може термин атеобудист да биде било што освен религиозен термин?

Ама овојпат, те молам, ти одговори, а не копи-пејст од блогот.

Интересен е последниот пасус. Атеобудистите уста не отварале за радикален ислам, градење џамии, убиството на децана кај Смилковско езеро, додека сите останати во државава на нога се кренаа... Тие во која категорија ги става блогерот? Лицемери? Кое фајде од барање правдини преку тастатура кога гласот надвор од 4 ѕида дома не искача? Може и атеобудистите по дома револт покажуваат, кој да ги види.

Нејсе, барем сега нашата новинарска елита ќе може наместо нижење на украси за опис на луѓето како соросоиди, деца на транзициски профитери, педери, атеисти, издркотини, транџи, распуштеници, џанаци, да искористи атеобудисти. Толку комплексен термин што народов ќе мисли дека станува збор за медицинска дијагноза.

@Sussaro, аман за аман седни на ракија со малиов, што уште нема да направи за да ти го издудла! :icon_lol:

Воведниот пост е каша попара. Ниту може конкретно да се види против што е наменет, против кои вредности, ниту пак пишува која е целта на сето тоа напишано. Изјасни се појасно во една реченица т.е. сакам тоа и тоа, па потоа аргументирај. Вака се чита како сакам кажам не знам речам. Које е врската помеѓу фоките и лајковите на форум на пример еве за почеток?

Ова атеобудист е склепаница на Кањо од Furion. Се однесува на фаците што седат у Менада и Ла Кања изиграваат влијателни и мислат дека ако имаат твитер акаунт што е последен хит у Македонија (ко што касниме увек) дека се фаци. Склепаницата не постои ко реален феномен и не е поврзана со реална класа или религија. Пошто го знам Каљо лично, ова не се однесува на хомосексуалците, атеистите итн. Ова се однесува на специфична врста на "хипстери" ко Мирко Попов и Распеани Скопјани.
До негде комплетно се сложувам со него, јес да претерува некад.

A koj e antonimot na ateobudist? Fasist li e?

Dokolku uslovot za da bides ateobudist e da ispolnis barem eden kriterium, togas slobodno moze da se zakluci deka vo Makedonija ziveat isklucivo ateobudisti.

Najmoment e deka Nikola argumentiral:pos:

И што имаше ново во ова.
Факт е дека чкљарството, исламот, она што доаѓа од западот, хомосексуалноста, она што прави секакви измени во светот...... е ширено од луѓе кои себеси можат да се наречат како сакаат, но тие за мене се едни најобични дегенерици :sick:
Од таквите ни се уништува државава -.-

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom