Арапски леб

• Креатор на темата Креатор на темата sasiban
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 јули 2012
Мислења
13
Поени од реакции
0
Здраво, дали го знаете арапскиот леб (Арабика) што го има по маркетите (чат пат), кој го произведува и каде се може да се најде, каде го носат почесто?

Нешто налик на ова е?
nics-pita-bread1.jpg

pita%20bread.jpg

Како би дошло добро ова со сирење :love:

Слично, само што е многу потенок, како тортиљи, но може да се полни затоа што има две кори како на сликата ама многу тенки и залепени. 30 денари е има 6 парчиња внатре. Сите тортиљи можат вода да му носат. Го фрлив ќесето последен пат кога купив, на него имаше телефонски број. Иначе го купувам (кога има) во СП Маркет, а порано го имаше и во Tinex.
Повеќе е налик на ова:
1+IMG_3191.JPG

Нешто налик на ова е?
nics-pita-bread1.jpg

pita%20bread.jpg

Како би дошло добро ова со сирење :love:

овоа повеќе на пишија личи него ли на леб

Сум пробал, ми се допаѓа. Само потешко се наоѓа, зошто го нема во повеќето поголеми маркети. Барем јас не сум забележал. А во помаливе гранапчиња уште потешко да се најде.

најубав и највкусен што досега сум јадел е узбецкиот леб/ лепјошки - можеби од самото тоа што начинот на приготвување и печење им е специфичен .Ги пеќат на ѕидовите од фурната(y)

Ееееееее кога би се нашол некој да направи таква фурна и да продава од истиоте - мислам дека ќе му се продаваат ко алва- редици на чекање би имало:)
tandoor-03.jpg

tandoor-05.jpg

tandoor-06.jpg

tandoor-01.jpg

tandoor-02.jpg

http://www.travelphotoreport.com/2012/03/27/tandyr-bake-bread-baku-azerbaijan/

најубав и највкусен што досега сум јадел е узбецкиот леб/ лепјошки - можеби од самото тоа што начинот на приготвување и печење им е специфичен .Ги пеќат на ѕидовите од фурната(y)

Ееееееее кога би се нашол некој да направи таква фурна и да продава од истиоте - мислам дека ќе му се продаваат ко алва- редици на чекање би имало:)
http://www.travelphotoreport.com/2012/03/27/tandyr-bake-bread-baku-azerbaijan/

^Ехееееее сега на жешково со грч ладно пивцеееееее и цело такво лепчееее оооооооооооооо :vozbud:

Пиво во Чаир пред зграда нема, али арабски леб "Арабика" има :D

^Ехееееее сега на жешково со грч ладно пивцеееееее и цело такво лепчееее оооооооооооооо :vozbud:

за арапски - знам, но штета што нема узбецки.
А кога сум веќе на темава - Дали се сеќавате на маалските фурни во гејлада ? До пред 10-тина години беа атракција долж крајбрежјето .
Бар и овде да има неколку нтакви градски фурни - за да ти спремаат ручек - би било повеќе од фантастично.
Си носиш месо, печурки, компири и што друго сакаш во тава и по саат два си ја земаш спремна за јадење- мнмммммммм:vozbud:
а и ова со градски фурни за готвење одлично би проработиле бар сега кога ЕВН ја качи струјата па повеќето и нема да се осмелат да ја вклучат рерната.

selskomeso.jpg

I like the way u think man:D

Мајка изгледа на сликиве викате у Тинекс и СП кога ке имам прилика ке си земам:vozbud:

за арапски - знам, но штета што нема узбецки.
А кога сум веќе на темава - Дали се сеќавате на маалските фурни во гејлада ? До пред 10-тина години беа атракција долж крајбрежјето .
Бар и овде да има неколку нтакви градски фурни - за да ти спремаат ручек - би било повеќе од фантастично.
Си носиш месо, печурки, компири и што друго сакаш во тава и по саат два си ја земаш спремна за јадење- мнмммммммм:vozbud:
а и ова со градски фурни за готвење одлично би проработиле бар сега кога ЕВН ја качи струјата па повеќето и нема да се осмелат да ја вклучат рерната.

selskomeso.jpg

Имало порано и кај нас таков обичај. Мојата баба ми кажуваше дека пред доста години (во 60-тите) било вообичаено да се носат тави со храна на печење во некоја локална фурна, за што се плаќало нешто ситно. Може пак ќе се обнови оваа традиција? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom