AMD FX Процесори

• Креатор на темата Креатор на темата C/S/F/L
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 септември 2009
Мислења
562
Поени од реакции
436
дали стварно оваа серија на AMD не чини и е шит како што зборат или овие процесори навистина вредат за буџетски конфигурации во однос цена/преформанс и се блиску до интеловите конкуренти за скоро дупло поевтина цена?...ја искрено би земал AMD..ама пак мнозинство има негативно мислење за нив..едноставно AMD= играње,секојдневен мултитаск Intel= хардмултитаск и 3Д овакво? повелете да објасните :D

Intel - све, AMD - интезивна работа (рендер) за све друго, неможат да се носат со Intel, (поготво не за игри) купи си заклулчена i5, за некои 10.000 and don't look back.

Не се толку лоши.За правење машина за секојдневна работа и чат пат играње, бркаат работа.

Intel - све, AMD - интезивна работа (рендер) за све друго, неможат да се носат со Intel, (поготво не за игри) купи си заклулчена i5, за некои 10.000 and don't look back.
FX-от на AMD е околу 8500 денари. Прајме муабет за 8 јадрен процесор. Колку и да се инаетиш 8 ѓупци носат појќе од 4 - мада i5 на интел е некој 1500 денари поскап.

Со добра плоча, мислам дека AMD-то е подобро.

ја искрено би земал AMD..ама пак мнозинство има негативно мислење за нив..едноставно AMD= играње,секојдневен мултитаск Intel= хардмултитаск и 3Д овакво? повелете да објасните :D
Gigabyte FX 990 плоча, AMD 640 quadcore, Radeon 6-ка серија некоја беше графичката шо ја имам, конфигурацијата е веќе 1 година склопена. 90% од времето работам вижуал студио, фотошоп, илустратор, најчесто сите отворени со повеќе документи. Не сум имал никаков проблем, машината работи сосема солидно.

Ако си спремен за давање пари за квалитетен CPU земај i5 или i7 нема да се пишманиш во иднина. Јас пред 6 месеци платиф 17 000 за i7 до сеа презадоволен сум. Иначе AMD му се конкуренти на Intel, така да пак ќе речам конкуренти, водечка сила е Intel и во иднина ќе биди.

FX-от на AMD е околу 8500 денари. Прајме муабет за 8 јадрен процесор. Колку и да се инаетиш 8 ѓупци носат појќе од 4 - мада i5 на интел е некој 1500 денари поскап.

Со добра плоча, мислам дека AMD-то е подобро.

Gigabyte FX 990 плоча, AMD 640 quadcore, Radeon 6-ка серија некоја беше графичката шо ја имам, конфигурацијата е веќе 1 година склопена. 90% од времето работам вижуал студио, фотошоп, илустратор, најчесто сите отворени со повеќе документи. Не сум имал никаков проблем, машината работи сосема солидно.

Нема 8 јадра, има 4 јадра и уште 4 модули. Подобар е само за рендер (и тоа само во 2/3 програма) од i5-та, и тоа збориме за 8350-та, во све друго скоро губи и тоа на велико.

Друго, предноста на Intel не е само од аспект на процесирачка моќ.

Intel како платформа,

1. Quicksync
2. Подобри USB 3.0 контролери.
3. Подобри LAN контролери.
4. Подобар UEFI/BIOS.
5. Подобри SATA контролери.
6. Подобра напонска секција.
7. Помала потрошувачка (далеку помала)
8. Подобар и поголем трансфер на меморија (ова е многу битно)
9. Поефикасен мемориски контролер
10. Поголема фреквенција на меморија
11. Поголема ефикасност
12. Подобри перформанси по јадро
13. Подобра контрола на фенови
14. Подобра за гејминг (далеку подбра опција)
15. Помали температури

Сега да ги споредиме ценовно...

AMD,

CPU
MB
RAM
PSU
Case
CPU cooler
HDD
GPU

= 862$

Intel,

CPU
MB
RAM
PSU
Case
CPU cooler
HDD
GPU

= 872$

Сега, кажи ми искрено што би земал? гледаш колку се блиску со цените, не е како порано AMD да нуди best bang for buck, завршиjа тие времиња со Phenom II процесорите, во моментов, да купиш нова AMD (мид енд, или било каква конфигурација) кога за иста цена имаш Intel е тотално погрешно....

Јас те разбирам кога викаш дека тебе AMD платформата ти врши работа, но ти си ја купил истата одамна, во период кога можеби AMD нуделе солиден избор, сега тие времиња поминаа.

Еве, може да се стави и 8120, наместо 8350, пак се работи за смешна разлика од 20-на долара во компарација (со i5 3450)

Под претпостафка дека се останато е идентично, освен плочата и процесорот, мислиш дека i5-3570 со GA-Z77X ќе има подобри перформанси од FX-8350 и GA-990FXA?

ја шо ти вика Анхоч:
AMD FX-8120 (8350 го нема) - 8795 денари
Плочата (GA-990FXA) ја нема, ама беше околу 9000 денари

Intel i5-3570 - 13405 денари
Плочата (Z77X-UD3H) - 8875 денари

Е ај сеа види дали е исто со Мк и странски цени? 5000 денари е разликата измеѓу процесорите.

Не споредувај со тој процерсор....него со овој. Разликата е 2000 денари...кои се ништо ако се спореди разликата во перформанси (како платформа) а и од аспект на процесирачка моќ, 8350 е многу подобар процесор од 8120, 8120 не е ни блиску - оверклокуван на 4.6Ghz неможе да дојде ни блиску до сток 3.1Ghz i5 2400 (Sandy bridge) за Ivy да не се ни замараме :)

Мене овие процесори ми се многу примамливи. Има ли негде 990fx плоча во мк? Барав нешто по сетовци и анхочи ама не можев да ја најдам (или не сум барал добро).

Мене овие процесори ми се многу примамливи. Има ли негде 990fx плоча во мк? Барав нешто по сетовци и анхочи ама не можев да ја најдам (или не сум барал добро).

Размисли добро, зошто неможеш да најдеш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom