Болки во грбот од премногу време пред PC

• Креатор на темата Креатор на темата paraglajder
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.843
Поени од реакции
1.636
Работата ми се состои во тоа 8 часа во денот (понекогаш и повеќе) да морам да го поминам пред компјутер.

Во последните неколку месеци имам болки во грбот, играм кошарка два пати неделно, но не ќе да е доволно.

Како да ја намалам болката, да паузирам секои 60 минути па правам некакви вежби (какви?)?
Слушнав за седење на некакви топки?

Работам од дома, така да нема да ми е проблем за такви решенија.

Било каков совет е добредојден.
Благодарам.

Хмм. Интересно. Вака нешто?

12.jpg

Да има мод и да се седи и да се стои на него би ми било идеално. Има во МКД вакво нешто?

Саат време вежбање 5-6 пати неделно чуда прави. На работа 8 саати, плус дома сигурно уште 2-4 саати, значи 10-12 саати сум пред компјутер секој ден. Сум имал и јас проблеми со грбот, ама во периоди кога редовно вежбам, немам никакво гајле.

Вежбање - како и, Колаген, хијалурон, д3, к2 мк4, борон, магнезиум.

Имав ваков проблем,али почнав да вежбам гимнастички вежби за набивање мускули (Calisthenics).Искрено на почетокот е стварно тешко но се чуствувам топ сега.

друже ја минатава година ја поминав скоро цело време над книга имав доста испити, пробај со склекови и истегање на земја кога ќе дојдеш од работа и трчање преку викенд

Работата ми се состои во тоа 8 часа во денот (понекогаш и повеќе) да морам да го поминам пред компјутер.

Во последните неколку месеци имам болки во грбот, играм кошарка два пати неделно, но не ќе да е доволно.

Како да ја намалам болката, да паузирам секои 60 минути па правам некакви вежби (какви?)?

Благодарам.
Пробај со пливање ако имаш можност (грбно поготово) и во продавницине за ортопедски помагала има појаси за грб, земи си еден таков, ќе го носиш додека работиш на ПЦ, ќе ти помогне.

Благодарам.

Смени работна околина, имаш проблем или со столицата или со бирото или со позицијатна на компјутерот.
Или со сите 3.

Имав големи проблеми во различни периоди од животот со ова, и кога се навраќам на тоа секогаш ми поминувало кога ќе направам промена во мојата работна околина.

Најверојатно е столица, барај нешто многу ергономско, не знам можи гејмерска столица.

Смени работна околина, имаш проблем или со столицата или со бирото или со позицијатна на компјутерот.
Или со сите 3.

Имав големи проблеми во различни периоди од животот со ова, и кога се навраќам на тоа секогаш ми поминувало кога ќе направам промена во мојата работна околина.

Најверојатно е столица, барај нешто многу ергономско, не знам можи гејмерска столица.

@Psyside

За стол, зедов еден од 10 000 пред неколку години, сега алишта фрлам на него. Ми смета тоа што е на тркала и што се врти лево десно, али пробав, јбг. Благодарам на советот во секој случај :)

За стол, зедов еден од 10 000 пред неколку години, сега алишта фрлам на него. Ми смета тоа што е на тркала и што се врти лево десно, али пробав, јбг. Благодарам на советот во секој случај :)

Е па кога седиш 8 сати на неа столицата е најбитн, иако и другите работи се важни, висина на биро, маус пад, позиција на тастатура.

Абе што не ми се правело низ годиниве, на неколку пати ми се има појавено масно подкожно ткиво, и тоа точно на местата кои се нај изложени.

Еднаш од еден ѓоа ергономски маус пад со силиконско перниче неосетно ми се појави големо топче на зглобот на десната рака.

Дури по неколку години откако го фрлив тој маус пад, ми помина.

Немој да седиш цело време.Од време на време стој.Кога ќе стоиш,прави вежби за дишење,па мрдај ги малку рамењата и грбот.И други вежби.Пиј витамин б6 и магнезиум(сакаш како шумлива таблета,сакаш како капсула,имаш опции).Пиј апчиња против болки.Или користи гелови и креми.Пиј чаеви и слушај музика.Лежи малку.Опушти се.Прво,мора психички да си добро за да бидеш добро и физички.Второ,кога седиш,постави го грбот што е можно поисправено.

Најважна е столицата ако се користи за работа и тоа најмалку 8 часа на ден. И пак мора да се станува од неа на одреден временски период. Во тие 8 часа барем еден час треба да се помине во стоење и движење.

Не знам каква ти е таа што веќе ја имаш и ја користиш за фрлање алишта на неа, ама ако купуваш нова гледај некоја ергономична со потпирач на главата, регулатор на висина на наслонот и на отпорот на грбот и со можност за заклучување во позиција која највеќе ти одговара и нема вртење. Околу 500-600 евра вреди да се даде за таква столица.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom