Јаже-Paracord

Член од
18 ноември 2017
Мислења
21
Поени од реакции
2
Dobar den! Sakav da ja zapocnam temava poradi toa sto ne ja najdov na forumov. Moeto prasanje e dali sobirate razni vidovi jazinja, i kade moze da se najde kvaliteten "paracord" vo razlicni boi?

Paracord има во Camouflage, (позади универзална) и кошта 550ден. за 15 метри. Не знам кој квалитет е, не сум го видел. Можеби најдобро е да си нарачаш од Aliexpress, таму ке најдеш во сите можни бои, и е многу поефтин, ама квалитетот не е баш најдобар.

Имаше другар земено од Camouflage и добро е али е многу overrated и не вреди за цената.На крај пак најдобар избор му доаѓа Aliexpress или неговиот близнак бит-пазар...

На истото место имаш и алки од паракрод 200денари во различни бои, можеш да ја одмоткаш и да го искористиш јажето ама не знам која должина е.

Ми треба нешто над 15-20 метра, евентуално и накај 30.Алката е 3 метра преку сила...

Ако ти треба паракордот да го употребуваш како јаже со одредена намена (пр: носење товар, планинарење, кампување и сл), барај паракорд тип III. Мислам дека тоа во Camouflage е од тој тип, ама не сум сигурен. Ако ти треба паракорд само за собирање или да го чуваш дома, имаш на битпазар не толку квалитетни и во разни бои. Прошетај се и распрашај се, ефтини се.

Имам околу 20 бележици сплетени од паракорд од мене, само не сум запнал да ги продадам, инаку да, многу го баратам и употребувам, и 550ката и 275ката (потенок со 3 внатрешни конци) и знам многу плетки и декоративни јазли, веќе 2-3г. се занимавам со паракорд како хоби, само што не сум моментално дома и сум на телефон, инаку ќе ставам нешто. Едно време сакав и некоја книга да порачам, ама некако не ми се даваа 20тина евра.

Neznam kade moze da se najde 550ka kaj nas osven u camouflage, inaku odma bi zemal...

Нема голема разлика од паракорд од aliexpress и од camouflage.
Квалитеот на надворешниот материјал е ист,а внатрешноста е малку по различна односно и таа од camouflage е копија на оригиналниот паракорд и затоа би Ви препорачал да ги користите за кампинг и некои други намени кои не е толку битна издржливоста бидејќи не верувам дека ќе држи 250 килограми како оригиналниот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom