Страшно! Објаснети ефектите на термонуклеарна експлозија врз луѓето!

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
boom.jpg

КЛИКНИ ТУКА:

http://www.animatedsoftware.com/environm/no_nukes/tenw/nuke_war.htm

Ефекти на хидрогенска бомба од 1 мегатон:

Ако си во првите 10 км од експлозијата се топиш инстантно од гама радијацијата, дури неможеш да осознаеш дека те снемува во таа микросекунда зошто нервните импулси во телото се поспори од радијацијата.

Вториот круг меѓу 20+ километри умираш за 1-2 секунди -- откако прво се живо ќе ослепе од јацината на светлосниот бран. Експлозијата е неколку пати потопла и посветла од сонцето.

Потоа во третиот и останатите кругови, стотици километри на сите страни следуваат неколку удари: топлотен, притисок, па „ветер” со брзина на најстрашен ураган кој уништува се пред себе, па електромагнетски удар кој ќе ги стопи сите електронски комуникаци, и тн.

Во некој од овие поистакнати кругови топлината е толку голема што го топи асфалтот и луѓето на него. Некои што би скокнале во река на пример за да се спасат, ќе изгорат од топлината на водата.

Тие кои се оддалечени од експлозијата, а им повлијаела радијацијата и останатите елементи, умираат за неколку дена или недели, дури и да се евакуираат набрзина. Телото одвај се одржува како целина, косата паѓа, кожата целосно се лупи, крварат од сите отрови, се чувствува неопислива жед која никако неможе да се запре. Откако настапува привидно подобрување, доаѓа до конечно разградување на молекулите и до смрт.

Дури и да има доволни колучества морфиум и цијанид, најголем број на луѓе ќе бидат во шок и прашање е дали ќе можат да употребат отров за да се убијат или да си ги ублажат болките.

Видете на линкот како фантастично добро се опишани ефектите.

Со еден збор - УЖАСНО СОЗНАНИЕ!

Се надевам дека нема да дојде до користење на волку опасен огномет...

Misirkov напиша:

Роберт Опенхајмер, креатор на атомската бомба за опишување на чувството при моментите на првиот тест на бомбата, цитирал древен хинду текст:
"Now, I am become Death, the destroyer of worlds."

Едвард Телер, унгарскиот научник татко на хидрогенската бомба а своевремено член на тимот кој работел на The Manhattan Project, рекол:

“Had we not pursued the hydrogen bomb, there is a very real threat that we would now all be speaking Russian. I have no regrets.”

“Life improves slowly and goes wrong fast, and only catastrophe is clearly visible.”

---------Едварде, каде гледаше....?

Имам солуција за недај боже ситуација...треба само да се наоѓаме на оддалеченост на која се наоѓал Г-дин Телер при тестирањето на хидрогенската бомба. И ќе си поживееме до 95 години, минимум :)

Ova se sliki od "pristojna" oddalechenost na raznite hidrogenski t.e termnuklearni bombi kako sto se razvivala tehnikata. Najgolemata dosega testirana e ruskata "car bomba" od 50 kilotoni (50 pati pomokjna od opishanata pogore) - i taa bila skratena za polovina zoshto bila od 100 kilotoni za da mozhat pilotite na avionot koi ja frlaat da se spasat:

http://www.zvis.com/nuclear/nukimgs.shtml

Мисирков... имам една теорија за можно сценаријо во недај боже случај...
Повеќе е факт отколку теорија. Онаа од двете нуклеарни мегасили - Америка и Русија, која прва ќе посегне на другата, односно прва би фрлила бомба врз другата, ќе живее 15 минути подолго од неа.

Нека не се Америка и Русија, нека се Индија и Пакистан, Иран+Кореја vs. Rest of The World....

Do not push the button...

А кој е концептот на хидрогенска бомба и дали термонуклеарка/нуклеарка е исто? И кои ја имаат таа хидрогенска бомба во арсеналот? Можда ви изгледа ова лаички ама не сум запознат многу со овие работи :)

не ми е јасно зш се замарате со вакви работи? :toe:

Necrophilia напиша:
не ми е јасно зш се замарате со вакви работи? :toe:
Се подготвуваме. Јас подрумот го обложив со олово, купив брашно, кока кола и најважната супстанца за преживување во нуклеарна опасност:

krasdomacicalgpm1.jpg

Koга ќе ги чуете сирените, трк кај мене.

ubo, ali ja ne veruvam deka vo bliska idnina ke se desi holokaust na planetava... znaete i samite deka dovolno e edna meganuklearka od nekolku kilotoni da se pusti makar i v indija i za pomalce od nekolku meseci zemjava ke bide haos.
mislam i bez nuklearkata zemjava e haos.

Јас сум за Иран да развие нуклеарна технологија...Сум и за Авганистан да развие...сум и за србиве да развија па и ние да опнеме една....и на три четири сите одеднаш да го стиснеме копчето со нуклеарките од целиот свет и да отидеме веќе еднаш у три лепе пиче материне!

I am not going down!

I am not scared!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom