Кабала и нејзината симболика

• Креатор на темата Креатор на темата 3DS
  • Време на започнување Време на започнување
In Hebrew Samael is spelled Samech, Mem, Aleph, Lamed. Four letters. This is a four letter name of God: a tetragrammaton.
Читав до тука.
Тетраграматон како четрисложното име на Бог, не се состои од било кои четири букви и не се пишува со мала буква.

Читав до тука.
Тука е проблемот, што читаш само до таму до каде што мислиш дека си нашол грешка. Дали ќе биде тоа пропуштена запирка, мала буква, не е важно, целта ти е остварена, си го нашол тоа што го бараш, грешка.
Проблемот е што читаш за да спориш и негираш а не да разбереш.

Тука е проблемот, што читаш само до таму до каде што мислиш дека си нашол грешка. Дали ќе биде тоа пропуштена запирка, мала буква, не е важно, целта ти е остварена, си го нашол тоа што го бараш, грешка.
Проблемот е што читаш за да спориш и негираш а не да разбереш.
Ок, ако за тебе тоа е Тетраграматон, немам ја ништо против.
Цепај по својот пат.
Таа пракса одма со хистеришење, лични напади и параноја, наместо конструктивна дискусија, не ме тангира нешто многу-многу.

Ок, ако за тебе тоа е Тетраграматон, немам ја ништо против.
Цепај по својот пат.
Таа пракса одма со хистеришење, лични напади и параноја, наместо конструктивна дискусија, не ме тангира нешто многу-многу.
Кој хистерише во случајов? Не може да прочиташ две реченици од пост кој има 50 и да кажеш - до овде прочитав и доволно е да го прогласам за глупост.
Општо познато е дека кабалистите и евреите за четириделното име на тетраграматонот користат ,,заменски" титули, описи и слично. Како Адонаи, Ел и слично. Ти тоа многу добро го знаеш.

Последно уредено од модератор:
Кој хистерише во случајов? Не може да прочиташ две реченици од пост кој има 50 и да кажеш - до овде прочитав и доволно е да го прогласам за глупост.
Општо познато е дека кабалистите и евреите за четириделното име на тетраграматонот користат ,,заменски" титули, описи и слично. Како Адонаи, Ел и слично. Ти тоа многу добро го знаеш.

Нема што да читам секој ебан пост до крај.
Еве на пример, почнувам да читам твој пост. Првите две реченици се обично хистерија и параноја и кажи ми зашто да губам време со тој ѕид од такви фрустрации?
Така и кај овој. Има повеќе автори што погрешно тврдат дека ова или она е Тетраграматон. Има секакви мислења, нема ја што да губам време со сите.
Автоматски споено мислење:

Ја би ти рекол тебе, најдобронамерно, со време (ако и не е касно веќе) да престанеш да се занимаваш со езотерија и окултизам. Ако си ја читал Дион Форчн, ќе знаеш зошто е тоа добро за твоето ментално здравје.

Нема што да читам секој ебан пост до крај.
Еве на пример, почнувам да читам твој пост. Првите две реченици се обично хистерија и параноја и кажи ми зашто да губам време со тој ѕид од такви фрустрации?
Така и кај овој. Има повеќе автори што погрешно тврдат дека ова или она е Тетраграматон. Има секакви мислења, нема ја што да губам време со сите.
Автоматски споено мислење:

Ја би ти рекол тебе, најдобронамерно, со време (ако и не е касно веќе) да престанеш да се занимаваш со езотерија и окултизам. Ако си ја читал Дион Форчн, ќе знаеш зошто е тоа добро за твоето ментално здравје.
Така е. Нема ти што да читаш до крај. Битно е да најдеш нешто за кое ќе цепидлачиш дека е глупост, параноја, хистерија. Бидејќи како што веќе реков, тебе не ти е битно да разбереш, да размениш мислења, аргументи, битно ти е да докажеш дека нешто е глупост и грешка.
Тоа што не е параноја и хистерија е фактот дека четириделното име на тетраграматонот многу често има заменски титули и описи и секој што е дури и површно запознаен со кабалата го знае тоа.

Тоа што не е параноја и хистерија е фактот дека четириделното име на тетраграматонот многу често има заменски титули и описи и секој што е дури и површно запознаен со кабалата го знае тоа.
и врз база на ова се напишани еден тон бесполезни "кабалистички" списи, со извлечени заклучоци кои се базираат на погрешната премиса околу замените на слоговите

и врз база на ова се напишани еден тон бесполезни "кабалистички" списи, со извлечени заклучоци кои се базираат на погрешната премиса околу замените на слоговите
Како ти ќе знаеш дали нешто е полезно или не, кога праксата ја сметаш за демонска, опасна? Ти си верник, твојата валидност почнува и завршува тука - во вербата што кажал овој или оној светец, свештеник или отец.

Незнам дали овие окултизмите нови учења има нешто вистина или е нечија фантазија ,а ние си ја полниме главата со непотребни и некорисни информации.

Еве и едно сведоштво за чудата на кабалата

Сергеј Варошлија: Кабалата ми го промени животот

Морам да ти кажам дека важна работа што се случи во мојот живот и ме промени целосно е Кабалата. Ми го смени животот 100 проценти. Ме соочи самиот со себе, ме научи да си ги признаам и сватам грешките во животот. Ме научи како треба да си го остварам филмот затоа што јас сум си креатор на својата судбина. Кабалата ми отвори многу прозорци и врати за многу пошироко да можам да ги гледам нештата и да сватам дека непостојат невозможни нешта, постојат само неупорни луѓе. Кабалата ма научи дека секој сон е остварлив. Студент сум и официјално по Кабала на Универзитетот по Кабала и ја учам секојдневно. A човекот кој што ме вкучи во Кабалата е Коста Петров и навистина сум среќен поради тоа. Малку луѓе во Македонија ја учат Кабалата, а јас сум првата јавна личност што почнал да учи. Луѓето кои ми се блиски ја гледаат таа промена кај мене од секаков можен аспект. Ова учење нема врска со религија , секта, нити пак некакво двоење. Во Кабалата учиме дека сите ние сме еднакви и исти, без разлика некој што работи и од која вера е. Многумина ќе ја поврзат Кабалата со Мадона, да таа е следбеник повеке од 13-14 години, но поради неа јас не почнав да ја изучувам Кабалата. Во Кабалата учиме дека сите сме граѓани на овој свет и со учејќи ја ништо не можеш да изгубиш можеш само многу да добиеш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom