Свиждане - феномен од современата историја

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
TpH_Bo_OkO напиша:
Ми текнува порано кај и да се свртиш во Бугарија дали по патишта или низ градови насекаде имаше транспаренти, шкртаници по ѕидови со слоганот „Вечна дружба с`с СССР” :) :) :) Сеа се сменија работите...

Ne se mnogu smeneti rabotite. Vodechkite lichnosti vo vlasta se ruski lugje: Prvanov, Serijozha D., carot Simeon, duri i turchinot Dogan (popoznat kako "agent Sava" i odobren od Moskva kako takov), a da ne zborime za Siderov, Karakachanov i drugite ruski shpioni i budaletini koi vlasta gi pushta da kazhat i pravat toa shto vlasta ne smee javno da kazhe i pravi.

Vie nemate predstava kakov kich beshe po povod 3-ti mart, denot na potpishuvanjeto na rusko-turskiot miroven dogovor koi Bugarite go smetaat za "nacionalen" praznik. Izgleda dlaboko e vkorenet toj nacionalen kompleks deka Rusite im ja podarile slobodata. Bre starci oblecheni vo ruski uniformi, bre izvici kako tie shto si gi citiral pogore. Najgolemiot kich sepak beshe golemata torta koja ja napravil Prvanov vo vid na spomenikot na Shipka so ruski vojnici i bugarski vostanici napraveni od chokolado...

Мисирков
Ти поне си модератор и не е редно да пишеш офф топици и да тресеш глупости.Свободата е извоjувана,а не подарена.За никој не е тајна че војната не е преследвало само освобождението на Б'лгариjа,но какво от това?Колкото повече слагаш национално в "" толкова по смешен ставаш.Това си наш национален празник и си го празнуваме така както ни харесва-с'с шоколад,салам,кебапи.Ти като античен човек трjабва да не се учудваш на това.:smir:

Ne izmisluvam, nitu sakam da navreduvam nechii nacionalni chuvstva. Vo Bugarija i staro i maldo veruva deka Rusite vi ja podarile slobodata! Pa samo zaradi toa 3-ti mart e proglasen za NACIONALEN praznik iako so potpishuvanjeto na toj rusko-turski dogovor i drugi drzhavi kako na primer Crna Gora dobile drzhavnost. A slobodata ne se daruva, taa se zema! Zatoa, poukata e deka vistinski kje bidete slobodni koga kje se oslobodite od takvite kompleksi.

A proslavata vi za 3-ti mart beshe eden takov rusofilski kich...

Misirkov напиша:
Ne izmisluvam, nitu sakam da navreduvam nechii nacionalni chuvstva. Vo Bugarija i staro i maldo veruva deka Rusite vi ja podarile slobodata! Pa samo zaradi toa 3-ti mart e proglasen za NACIONALEN praznik iako so potpishuvanjeto na toj rusko-turski dogovor i drugi drzhavi kako na primer Crna Gora dobile drzhavnost. A slobodata ne se daruva, taa se zema! Zatoa, poukata e deka vistinski kje bidete slobodni koga kje se oslobodite od takvi kompleksi.

A proslavata vi za 3-ti mart beshe eden takov rusofilski kich...

Ти не измислуваш, а откровено лажеш. Макар и доса хитро, "естете".

Ај, ќе ве молам, да се вратите сите на темата, може?
Темата е за оние средби кои беа на времето. Да се потсетиме малку, да дознаеме нешто што не сме го знаеле, а оние кои не го доживеале тоа да разберат што и како било, може?
Благодарам!

Кај прабаба ми у село, овие настани ги знаеа како "срешта".

A kaj baba mi pak gi znaeja kako "viduvaJne". :-)

Eve bash razgovarame doma i mi kazhuvaat deka mnogu lugje nosele po neshto i razmenuvale roba edni so drugi, no nashive kako pobogati vo toa vreme i im poddavale raboti na Bugarite. Ednash na dedo mi, koj beshe mnogu shirok chovek, nekoj Bugarin mu doshol i mu pobaral pari da si kupi kilimche, a ovoj mu ja ispolnil zhelbata. Znam za ova bidejkji potoa se stvori prijatelstvo, pa idi mi - dojdi mi...

Samo toa bilo na granica, ne kako sto reche Strumiks odenje vo vnatreshnosta.

Jas lichno se sekjavam deka doagjaa Bugari i prodavaa telefoni kupeni evtino vo Polska. I toa vo najneobichni boi: od kafejavi i beli do proliv-zeleni. Baba mi, Bog da ja prosti, koja isto taka imashe golema dusha kupi 4 telefoni (ne deka ni trebaa).

Da me izvini Strumiks odnapred ako ja razvlekuvam temata zaradi komentarite pogore -- kje go iskomentiram ushte ova i prestanuvam! Sepak kazhanoto pogore beshe deka sostojbata na duhot shto bila togash prodolzhuva vo mnogu raboti i denes. Jas vi go spomenav rusofilskiot kich za 3-ti mart t.e. nivoto koe kako da e pogranichna sredba. Eve ja spomenata torta vo vid na mavzolejot na Shipka so chokoladni vojnici (ili marcipan?): :-))) Isto "svizhdane".

117337547513275.jpg

http://www.julianpopov.com/

TpH_Bo_OkO напиша:
Ми текнува порано кај и да се свртиш во Бугарија дали по патишта или низ градови насекаде имаше транспаренти, шкртаници по ѕидови со слоганот „Вечна дружба с`с СССР” :) :) :) Сеа се сменија работите...

Eто малко стари лозунги:
Ако нјакој може да ги преведе на македонски
"Да живее б'лгаро-с'ветската дружба между народите! "
"Да строим социализма с подр'чни средства! "
"Всјако јајце - бомба, всјака кокошка - летјашта крепост срешту агресорите! (Лозунг в птицеферма) "
"25 години народна власт - 25 години цирк. (Светлинен надпис над купола на цирка) "
"Повече кам'ни за народа. (Надпис в каменна кариера) "
"Студенти, икономисвајте отпад'ците! Те са за вас. (Лозунг в студентски стол) "
"Всјако кебапче - куршум в сражението срешту cветовнија империализ'м! (В кебапчијница) "

Незнам колку е точно, така имам слушнато, бините во бугарские градови, биле свртени кон СССР.
Демек, со секоја социјалистичка прослава, ве поздравуваме.

Misirkov напиша:
Ne se mnogu smeneti rabotite. Vodechkite lichnosti vo vlasta se ruski lugje: Prvanov, Serijozha D., carot Simeon, duri i turchinot Dogan (popoznat kako "agent Sava" i odobren od Moskva kako takov), a da ne zborime za Siderov, Karakachanov i drugite ruski shpioni i budaletini koi vlasta gi pushta da kazhat i pravat toa shto vlasta ne smee javno da kazhe i pravi.

Vie nemate predstava kakov kich beshe po povod 3-ti mart, denot na potpishuvanjeto na rusko-turskiot miroven dogovor koi Bugarite go smetaat za "nacionalen" praznik. Izgleda dlaboko e vkorenet toj nacionalen kompleks deka Rusite im ja podarile slobodata. Bre starci oblecheni vo ruski uniformi, bre izvici kako tie shto si gi citiral pogore. Najgolemiot kich sepak beshe golemata torta koja ja napravil Prvanov vo vid na spomenikot na Shipka so ruski vojnici i bugarski vostanici napraveni od chokolado...

Misirkov, od kade go izvadi ova Prvanov, carot Simeon, Karakachanov bile ruski lugje? Siguren li si?

Po tortite li? Kakvi torti pravat koga slavat so Amerkancite?

Volen Siderov e ruski chovek 102.3%, finansiran i rakovoden od Moskva. Eve sega Rusite i aminuvale na bugarskata sluzhba za Dogan i Siderov da pravat koalicija. :-))) A Siderov zaraboti od ruskata sluzhba 1,6 milioni minatite izbori.

I ostanatite sluzhiteli na sluzhbite se poraneshen ruski kadar agent "Ivan" Karakachanov, agent "Goce" Prvanov, agent "Sava" Dogan itn. koi se povtorno aktivirani sega vo epizodata so ruskaiot naftovod. Carot e golem rusofil, pa vo negovoto "zeleno tefterche" gi ima broevite na najvazhnite lichnosti od Kremlj. A da ne zborime pak za premierot Stanishev na chii shto grb padna zadachata da ja napravi Bugarija ruski trojanski konj vo EU. Ama toa nikako ne me chudi koga Bugarija e ruska tvorba i takov e mentalitetot, pa zatoa rekov da vi ja pokazham tortata pogore. ;-)

Problemot e shto vladeachkata klika mu klekna na Putin za mizerna zarabotuvachka od $25 (sepak toa e dobra provizija za niv), a protiv interesite na Bugarija. Imeno, so spogodbata potpishana so Putin i Karamanlis za naftovodot Burgas-Aleksandropulos, Rusija najposle go vadi svojot najgolem adut -- NAFTATA -- evtino na svetskliot pazar, a kje ja prodava za povisoka cena. Dosega so ruskata nafta se trguvashe samo vo zatvoreniot Crnomorski region (kade shto Bugarija kupuvashe po namalena cena).

Rusija e najgolem dobitnik, no ne mozese da ja izvede zdelkata bez svoite puleni vo vrvot na vlasta vo Bugarija. I Grcija e dobitnik zoshto taa vekje odamna sonuva da stvori svoja sopstvena rafinerija i da prakja tankeri po evtiniot i morski pat. Gubi samo Bugarija (minus vladeachite) koja vsushnost dobrovolno prefrla del od svojot suverenitet na Rusija. Plus, postoi realnata mozhnost da gi izgubat $1.5 - 2 milijardi godishno od turizmot direktna zarabotuvachka zaradi zagaduvanje na plazhite i sl., i nebroeno povekje vo ekonomijata globalno.

Tuka takviot razvoj na situacijata mozhe da donese povtorno do "svizhdanja"? ;-)

Misirkov, megu nekoj vistini pisuvas nekoj absurdni nesta, koj gi pisuvat kaj nas nekoj luge so premnogu slobodno vreme iz internet.

Ne znam Siderov da e covek na Rusija, moze ama da pravat koalicija s Dogan...

I ne site agenti na Drzavna bezbednost sa ruski agenti, vernu e deka ne moze da im se veruva, ama toa sa vse eftini senzacii iz wannabe reporterite vo internet. Za naftovodot, toa e smesno ... rusnacite trguvali samo vo Crnomorskiot region so neft. Toa naftovod se gradi, za da se izbegne trafikot vo Bosfora i Dardanelite.

тема воскерс-:pos:

Извинете, може ли да получа свиждане с'с @leandra
аз ја канам на едно лјубовно свиждане на крај света, а не на един- два часа разстојание! ами тја .....
ште имаме штастлив крај. И знам, че го боготвориш.
И...да ........ скоро прекрасно лјубовно послание по поштата миличка ште получиш, за теб ште отглеждам в саксија звезда ;)

ПС
ште те чакам на входа след ноштнија влак ....чакам,заштото знам.че все нјакога ште дојдеш-
Кажи ми да, да, да да!
Ти ште дојдеш :coffee:

Ај и јас како струмичанец да напишам нешто што ми кажувале моите родители и нивните родители за т.н. СВИЖДАНЕ. :)

Во услови на Берлински ѕид меѓу СФРЈ (СРМ) и НР Бугарија и непостоење на граничен премин во струмичко и долж целата граница со НРБ, "свиждането" било главна атракција и сентиментален момент на средба со бројните роднини од другата страна на границата. Моите баба и дедо десетици пати имаат одено на свиждане и ми кажувале за тоа, едните за да се видат со роднините од Благоевград, а другите со роднините од Петрич... :)

Најпрво свиждането се одржувале на самата граница, т.е. во меѓуграничниот појас... се поставувале две бини - македонска и бугарска, со играорни групи и познати пејачи од тоа време (Васка Илиева, Никола Бадев и др.). Плачење колку сакаш при средбите со роднините и пријателите... ако некои наши не можеле да се најдат со своите, ги пријавувале т.е. кажувале со име и презиме и потоа ги повикувале јавно од бугарската говорница со TРСИ СЕ тој и тој :) Имало толку народ што се оделе уште од полноќ за да можеш да фатиш ред...

По либерализирањето на односите кон крајот на 60-тите, средбите почнале да се одржуваат на плоштадите во Струмица и во Петрич, во слична кореографија и иконографија. Моите и до денес ја паметат бугарската парола МИР И С'ТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ХОРАТА! :D

За одење до Петрич не се користел југословенскиот пасош, туку посебна "ПРОПУСНИЦА за преминување на југословенско-бугарската граница во малограничниот сообраќај на лица", имам сочувано дома такви...

И јас ги паметам бугарските Лади и Москвичи на булеварот во Струмица, во раните 90-ти, од кои купувавме безнин, ќе платиш на пример за 10 литри и Бугарот ти вади црево, го става во резервоарот, смука со устата и го става другиот крај во тубата, хаха :D
Имаме и ние многу работи купени од НР Бугарија со изгравирани цени во левови и натпис П'РВО КАЧЕСТВО :D

И така поминало тоа време.... :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom