Името повторно на маса?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали некогаш (хипотетички) би гласале за промена на името? (како услов за влез во НАТО и ЕУ)

• Да.

Гласови: 43 29,7%
  • Не.

Гласови: 87 60,0%
  • Можеби.

Гласови: 15 10,3%

• Вкупно гласачи
    145
Jас гласав со НЕ ама имам поднесено документи Па Бугарски пасош но тоа нема никаква врска со ова прашање.Албанците-муслимани кои работат на диво во Италија и крстови на вратот ставаат.Повеќе од 90% поднеле апликација бидејќи сите власти кои владееле до сега за овие 25 години ни ја ебаме мамата па одлучиле да си ја бараат среќата надвор.А и оние 10% кои остануваат не ги сметам за предавници сепак и во минатото сме биле многу поблиски со нив.
Па дедо ти во гроб се превртува што си се пишал Бугар со Бугарско потекло, може некој твој прадедо и го јадел од Бугарите за сега ти да се кажуваш Бугар и цела Македонска историја да ја направиш Бугарска. Ама битно откако ќе си отидеш ќе гласаш за NEMETO не го даваме и ќе бидеш патриот а другите предавници.. ХХХХХХХКК ПУ!

Некој би сакале да бидат патриоти но се дистрактирани од кркорењето на цревата ,подмолноста на народот и политичарите ,загаденоста на воздухот ,разните дневни небулози на вести , лошите патишта ,дека човек може да умре туку така по нашиве болници, од непотизмот, од малограѓанштината која е длабоко вкоренета во ова општество и би можел да одам до бескрај како еден човек може да го изгуби патриотизмот и гордоста да е македонец кога основните права не му се обезбедени во сопствената држава..а како парче земја во светот со многу природни убавини sure..i can give you that..

Гласав "Да"

Проблемот со името само нас ни прави проблем, само ние ги трпиме последиците, Грција нема никаква загуба од тој проблем, додека нас не кочи во надворешната политика и интеграцијата на земјата во Европа и НАТО.
За секој проблем постои решение, ние треба да сфатиме дека решението на овој проблем никогаш нема да биде 100% во наша корист, а доколку одбегнуваме да го решиме овој проблем толку полошо ќе станува за нас, тапкаме во место со глава во ѕид одиме.
Искрено ме боли кур за нашата историја дури и се срамам од неа.

Да бидеме реални малку наивно е размислувањето дека интеграцијата во ЕУ и НАТО ќе ги реши сите проблеми со кои се соочува Македонија.

Еве Грција колку време е во ЕУ па тоне во долгови и уште нешто доста битно Грција изгуби исто колку Македонија па можеби и повеќе.

20 плус години на квази национализам во Грција остави простор одредени политичари да направат пустош и земјата денес да тоне во долгови.

Инаку мене ако ме прашаш на листата со сериозни проблеми со кои се соочува Македонија „проблемот“ со името е далеку од приоритет.[DOUBLEPOST=1482164979][/DOUBLEPOST]Во врска со решавањето на името мислам дека како прво треба да се направи/ат анкета/ти па после и референдум дали народот сака/е подготвен на било каква промена на името па после да се преговара вака е само губење време, пари и нерви ако на крај на референдум народот се одлучи за задржување на уставното име.

Идеално никој не би сакал промена на името од очигледни причини.

Според мене со оглед на тоа дека спорот е билатерален еден вид на компромис би бил.

Секаде да се викаме Македонија со некоја подточка

** Оваа земја(име) не е признаена од Република Грција

Во билатерални дописи Грција може да ни се обраќа со ФИРОМ, Северна Македонија или било кое сакаат име нека го изберат.

Е сега 99% сум сигурен дека Грците не би се согласиле на вакво решение.

Ова што го кажувам и некоја новина име за двојна употреба е некој вид на разумен компромис од една страна ние го задржуваме името од друга страна они имаат нешто пред народот да покажат.

Само што на крај краева мислам дека ниту нашите ниту нивните политичари не сакаат решение пошто им одговара хаосов така полесно се краде.

Последно уредено:
Најинтересно е што тие што гласаат ДА се обично луѓе пуни со кеш и единствен аргумент им е дека само така ќе напредувала економски државата (као загрижени се за другите луѓе и нивната благосостојба). Феномен. Добар дел од нив го поистоветуваат патриотизмот со парите и затоа и после толку години се чудат како бре луѓево што немаат пари така размислуваат. Едноставно, патриотизмот се учи по дома, во школо и си се развива како што се развиваш и ти како личност. не е поврзан со парите, туку со позитивното чувство што припаѓаш на еден колектив кој го сочинуваат твои роднини и пријатели со кои зборувате за на ист јазик, делите ист простор, горе-доле имате слични ставови и си се нарекувате како што си нарекувате (во овој случај Македонија и Македонци).

Патриотизам е да се бориш за својот народ, да се бориш против криминалци и профитери политичари. Патриотизам не е да си го продадеш газот за едно работно место и к** да те боли за другите, е во моментов најголем број на патриоти кај нас се такви. Чист пример ти се овие квази патриотски здруженија што изникнаа како печурки после дожд, 90% од членовите во истите се изнапикани низ државна администрација и не им е гајле за животот на останатите сограѓани - битно им е да земат едно платиче па макар и да требало после да бранат криминалци и профитери

Интересно е како добар дел од тие „патриоти“ најчесто се бутнати во државна администрација и многу си ја сакаат државата, чист пример ти е со овие квази патриотски здруженија што изникнаа како печурки после дожд во последниве неколку години. Буквално 90% од нивните членови се вработени во државна администрација и да не им е таа работа ќе неможат за леб да заработат..

Што си ти како Македонец нешто повеќе вреден од некоја друга националност ? Ништо, тогаш која е потребата да се делиме на вакви или онакви
Тоа едноставно не е точно. Тие луѓе си беа патриоти само сега добија можност и да си наплатат за патриотизмот, што јас не го оправдувам, затоа што во моментот кога почнуваш да кешираш на тие работи малку се губи смислата и значењето на тоа што го застапуваш и браниш.
Интересно што поставуваш такви прашања. Вака кажани звучат како Македонците да го измислиле концептот на нација. За жал ние меѓу последните создадовме држава и добивме можност да се чуе нашиот глас ( до некаде) и сега немам намера на некого да му се правдам зошто сум Македонец. Тоа што ти си дете од мешан брак не е причина да ми забрануваш на мене да се чувствувам и обележувам како што сакам/

Па дедо ти во гроб се превртува што си се пишал Бугар со Бугарско потекло, може некој твој прадедо и го јадел од Бугарите за сега ти да се кажуваш Бугар и цела Македонска историја да ја направиш Бугарска. Ама битно откако ќе си отидеш ќе гласаш за NEMETO не го даваме и ќе бидеш патриот а другите предавници.. ХХХХХХХКК ПУ!
Жив е дедо ми сигурно нема да ми веруваш на приказнава ама еве пак ќе ја кажам колку за пример.Пред ВСВ за време на кралството СХС дедо ми живеел негде кај Овче Поле но живееле исто така и голем број на турско население иако отоманците веќе 20 години биле заминати дедо ми и другите рисјани трпеле невиден терор од нив и од српските џандари.Овие турчациве имале злато и со поткупување српски џандари никој не им правел ништо.Кога влегле 41 бугарите веднаш се се променило после првото претепување на еден Македонец од страна на неколку турци бугариве го претепуваат до смрт еден од главните тураци познат као Серд-Мехмед.Пред тоа цело Овче Поле пиштело од него.Се до 45 никој немал никаков проблем ни од турците ни од бугарската полиција.Ама за тоа после војната кога повторно идат брачата Срби пак се се враќа по старо и се до 50година додека не одлучаат да си заминаат турците трпеле невиден терород обиди за грабнување на млади девојки па се до претепување по нивите.Затоа дедо ми и уште 4-5 соселани во 47-48 убиваат двајца турци бидејќи бие приморани на тоа.Реагирале многу пати во Свети Николе но на алчните комунисти им биле убави парите од турциве.Избегав малку од главниот дел но според раскажувањето на дедо ми Бугарите не се такви како ни ги преставуаат а дека србиве ни се најголеми браќа.Да далеку од тоа дека они се цвеќиња за мирисање.

Жив е дедо ми сигурно нема да ми веруваш на приказнава ама еве пак ќе ја кажам колку за пример.Пред ВСВ за време на кралството СХС дедо ми живеел негде кај Овче Поле но живееле исто така и голем број на турско население иако отоманците веќе 20 години биле заминати дедо ми и другите рисјани трпеле невиден терор од нив и од српските џандари.Овие турчациве имале злато и со поткупување српски џандари никој не им правел ништо.Кога влегле 41 бугарите веднаш се се променило после првото претепување на еден Македонец од страна на неколку турци бугариве го претепуваат до смрт еден од главните тураци познат као Серд-Мехмед.Пред тоа цело Овче Поле пиштело од него.Се до 45 никој немал никаков проблем ни од турците ни од бугарската полиција.Ама за тоа после војната кога повторно идат брачата Срби пак се се враќа по старо и се до 50година додека не одлучаат да си заминаат турците трпеле невиден терород обиди за грабнување на млади девојки па се до претепување по нивите.Затоа дедо ми и уште 4-5 соселани во 47-48 убиваат двајца турци бидејќи бие приморани на тоа.Реагирале многу пати во Свети Николе но на алчните комунисти им биле убави парите од турциве.Избегав малку од главниот дел но според раскажувањето на дедо ми Бугарите не се такви како ни ги преставуаат а дека србиве ни се најголеми браќа.Да далеку од тоа дека они се цвеќиња за мирисање.
Па иди пиши се како Бугар не туку ми паламудри дали Македонија треба да го смени името, пошто ти ќе станеш Бугар исто како Брутус.

Па иди пиши се како Бугар не туку ми паламудри дали Македонија треба да го смени името, пошто ти ќе станеш Бугар исто како Брутус.
Не гледам некоја поголема иднина овде за следниве 15-20 години и на крај 100% подобро и Бугар одколку Албанец оти се знае како ќе заврши Македонија.

Против.
Името е една од најголемите придобивки, покрај државноста која е воспоставена под водство на КПМ во Втората светска војна од која излеговме како победници. Комплицирано е да се одржи статус на државава во даденава консталација и меѓународни односи, но со паметна надворешна политика можеше да се издржи и да не се влоши толку положбата. Сепак, во последниве 10 години и претходно во таканаречената „патриотска“ опција постојат бугаро-Ш инсталации во највисокото раководство кои (не со несмасна), туку со намерна провокаторска политика не донесоа на меѓународна гилотина и не етикетираа колективно како локални кавгаџии, а богами и глобални. Другата опција исто така нема некој ригиден став околу прашањево, иако се имаат изјаснето дека би распишале референдум по ова прашање, не им целосно јасна политиката како да се одржи позицијата „и да не се смени име, но и да не се живее во ваква економска и политичка изолација“. Факт е дека ни едните, ни другите не успеаа да обезбедат стратешки партнер - голема воена и политичка сила со која би ја граделе таа позиција. Посебно тука стои дпне, кој тотално не раскурца прво со соседите, па фати да фрла со гомна по европските амбасадори, како и американскиот - еден тотален идиотизам, за кои се надевам дека нема да имаме тешки реперкусии, но сигурен сум дека губиме надворешна поддршка и се повеќе сме есапени на ниво на Сомалија, Судан и слични не-држави. Симпатии надвор веќе немаме и ако брзо дојде до решавање на овој сериозен проблем имаме фантастично лоша „почетна“ позиција.

@Нuкола Знам дека не ти е едноставна работата, ама опасно те изработиле. Лансирање ваква тема кога поактуелни се организиран криминал на државно ниво и негово санкционирање, до коска корумпирано судство, руинирани здравство и образование, руинирана економија значи само дефокус, свртување внимание од главната тема, спин - како сакаш крсти го.
Федерализацијата, употребата на јазиците и слични националистички срања се перфектен начин да се покажат фејк патриотиве да си го потврдат примитивизмот. Посебно за имево, за кое што мислат дека тие ексклузивно се негови бранители, мада им го чувме кичевсконо бугарашко педериште како му натакари десет префикси и дваесет суфикси на „развиеното“ државно име и тоа во копродукција со грчкото мафијашиште Кондоминас.
Посебно кога ќе видам кој е иницијаторот на истава - се' е јасно како бел ден. No hard feelings.

Тоа едноставно не е точно. Тие луѓе си беа патриоти само сега добија можност и да си наплатат за патриотизмот, што јас не го оправдувам, затоа што во моментот кога почнуваш да кешираш на тие работи малку се губи смислата и значењето на тоа што го застапуваш и браниш.
Интересно што поставуваш такви прашања. Вака кажани звучат како Македонците да го измислиле концептот на нација. За жал ние меѓу последните создадовме држава и добивме можност да се чуе нашиот глас ( до некаде) и сега немам намера на некого да му се правдам зошто сум Македонец. Тоа што ти си дете од мешан брак не е причина да ми забрануваш на мене да се чувствувам и обележувам како што сакам/

Концептот е на нација е измислен за полесно да се контролираат народите, за полесно да се ствараат конфликти и луѓето да се убиваат измеѓу себе за туѓи интереси. Сета среќа како иде времето тој концепт на нација исчезнува па попаметните луѓе единствено се грижат за подобар живот за сите од секаков аспект а не дали и која националност биле, како им се викала државата и сл

Инаку таа е реалноста кај нас, 90% од членовите на тн патриотски здруженија се полуписмени копита.
Добар дел со 8мо завршено а грото едвај истуркале средно, да бараш факултетски образован човек во такви средини е исто како да бараш игла во сено
Да не е партијата поголемиот дел ќе умрат за глад оти се многу способни за друга работа..

Концептот е на нација е измислен за полесно да се контролираат народите, за полесно да се ствараат конфликти и луѓето да се убиваат измеѓу себе за туѓи интереси. Сета среќа како иде времето тој концепт на нација исчезнува па попаметните луѓе единствено се грижат за подобар живот за сите од секаков аспект а не дали и која националност биле, како им се викала државата и сл

Инаку таа е реалноста кај нас, 90% од членовите на тн патриотски здруженија се полуписмени копита.
Добар дел со 8мо завршено а грото едвај истуркале средно, да бараш факултетски образован човек во такви средини е исто како да бараш игла во сено
Да не е партијата поголемиот дел ќе умрат за глад оти се многу способни за друга работа..
Ги има и многу со факс ама ако си завршил факс не значи дека имаш некое големо знаење.

th

Така е!!! И секој кој не мисли така мора да биде убиен....

Прашањето е дали сте за промена на името или не. А не сега да филозофираме. Концептот на нација не чинел а да не беше тој концепт немаше никогаш да ги уживаме предностите кои ги донесе тој концепт во 18-ти век. И само затоа што ти имаш таква перцепција не значи дека си во право.

Така е!!! И секој кој не мисли така мора да биде убиен....

th

Можеше слика да ставиш од Миле Јанакиевски или Протоѓер па и целото раководство на ДПМНЕ, они се водат според тоа “секој што не мисли како нас да биде казнет“
Како што веќе видовме во бомбите, Миле Јанакиевски пцуе и колне како семејството на Тоше Проески (најголемиот Македонски амбасадор во модерно време) смее да не ги подржувало НИВ :facepalm: или пак сакаш да те потсетам како Мартин Протоѓер кажуваше дека требало во ендек да заврши некоја фамилија, мајката комунистичка да им ја е**л баш патриотски..

Прашањето е дали сте за промена на името или не. А не сега да филозофираме. Концептот на нација не чинел а да не беше тој концепт немаше никогаш да ги уживаме предностите кои ги донесе тој концепт во 18-ти век. И само затоа што ти имаш таква перцепција не значи дека си во право.
Кои се предностите јас не гледам ни една.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom