Фудбал на ОИ Рио 2016

• Креатор на темата Креатор на темата ColdSky
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 септември 2011
Мислења
5.450
Поени од реакции
5.576
Football%2C_Rio_2016.png

Фудбал е Олимписки спорт уште од игрите во Лондон 1908 година. Олимписките игри се всушност првото натпреварување на кое се играни меѓународни натпревари во фудбалската историја.

Три земји со освоени најмногу медали:

vkUEB0i.png

Критериумот за пласман на ОИ е тој што се гледа пласманот на екипите У-21 на континенталните натпреварувања.

На овие игри турнирот ќе се игра во 6 градови. Како и по обичај фудбалскиот турнир почнува порано од отварањето, оваа година од 4-20 август.

Стадиони:

Maracanã Stadium (Rio de Janeiro) 74,738
300px-Maracana_internal_view_april_2013.jpg

Estádio Olímpico (Rio de Janeiro) 60,000
300px-Engenh%C3%A3o_vista_atr%C3%A1s_do_gol.jpg

Estádio Nacional Mané Garrincha (Brasília) 69,349
300px-Est%C3%A1dio_Nacional_Bras%C3%ADlia.jpg

Arena Corinthians (São Paulo) 48,234
300px-Belgium_vs_Korea_Republic_-_Group_H_-_2014_FIFA_World_Cup_Brazil.jpg

Mineirão (Belo Horizonte) 58,170
300px-Mineirao_Stadium.jpg

Arena Fonte Nova(Salvador) 51,900
300px-EstadioForteNova-cancha1.jpg

Arena da Amazônia (Manaus) 40,549
300px-Arena_Amaz%C3%B4nia.jpg

Пропозициите се следни:
16 репрезентации се поделени во 4 групи, по две најдобри екипи се пласираат во нокаут фаза(четвртфинале,полуфинале,меч за бронза, финале). На олимпијадата играат играчи помлади од 23 години, но репрезентациите во својот состав можат да додадат 3 играчи постари од 23 години. Па така домаќинот Бразил со помош на Нејмар ќе пробаат да дојдат до посакуваното злато.

Група А
I7v8oeT.png

Група Б
Z4UKB8Y.png

Група Ц
AJZ3gy2.png

Група Д
r48C5gL.png

Во сенка на машкиот турнир, ќе играат и жените. За разлика од мажите, жените играат во најдобриот можен состав. Учествуваат 12 репрезентации, поделени се во 3 групи, нокаут фаза се игра од 1/4 финале во кое проаѓаат првите две пласирани екипи од трите групи и две најдобро третопласирани екипи.

Група Е

Бразил
Кина
Јужна Америка
Шведска

Група Ф

Австралија
Канада
Зимбабве
Германија

Група Г

Колумбија
Франција
Нов Зеланд
САД

Титулата ја бранат фудбалерките на САД кои во Лондон ги победија Јапанките. Бронзениот медал го освои Канада кои беа подобри од Французинките. Најефикасна со 6 постигнати гола во Лондон беше Кристин Синклер од Канада.

САД освоија вкупно 3 последователни злата, а имаат вкупно 4 титули на 5 олимписки турнири и едно сребро(Норвежанките ги добија во Сиднеј со златен гол. Воедно се и на тронот, бидејќи се светски прваци, ги победија Јапанките во финалето минатата година. Јапонките нема да играат во Рио иако беа домаќини на континенталните квалификации, изгубија од Австралија и Кина.

1678030_full-lnd.jpg

Распоред за играњето на натпреварите кај мажите и жените

Бразилците без муниција на стартот.
Само 0-0 со Јужна Африка.

Бразилците без муниција на стартот.
Само 0-0 со Јужна Африка.
Уште не стигнала муницијата изгледа и по вториот натпревар... јас лично мислам дека им фали мозок а не муниција.. на таа техника на домашен терен.. и уште гол да неможеш да постигнеш... бати бруката...

Нејмар со гол во 15та секунда, најбрз гол во историјата на ОИ :)

Имa ли негде линк oд некoј стрим дa пуштите ?

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Нејмар сам игра, растура, какво голиште, какви топки им дава, но не знаат да искористат.

Никлас Суле ќе биде еден од најдобрите централни дефанзивци

Време беше Бразилциве да ја освојат и Олимпијадава, да ги соберат сите титули, раат да бидат.

Која легенда го праела ова :pos::ROFLMAO:

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom