Македонци ... в.” Политика ” 10-11-1922

• Креатор на темата Креатор на темата Dunek_Lozar
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 март 2007
Мислења
28
Поени од реакции
0
http://dunek.blog.com.mk/node/71385

Станболијски зборува:

Поминаа скоро три години, кога прв пат се сретнав со г. Станболијски - 8 декември 1919 . г. Таа вечер бугарскиот министер председател тргнуваше за Рим од Париз. Разговаравме на Лионската станица, на перонот на женевскиот експрес. Г. Стамболиски беше многу љубезен. Ми изрази големо задоволство што тогаш му се пружила прилика да зборува со српски новинар, што може да каже она што сака да се слушне во Белград. Бидејки тогаш уште се обидувал да кај тогашниот наш председател на владата г. Давидовиќ издејствува прием во Белград. Но, како што ми кажа, одговорено му е дека сеуште не било време. Таква била ситуацијата тогаш.

Во тој разговор го прашав:

- А мислите ли Вие дека тоа време наскоро ќе дојде, кога ќе можеме да се заборават сите ѕверства кој ни ги направи Бугарија? Мислите ли Вие дека српскиот народ може така лесно да помине преку она што вашите злочинци му го направиле?

Г. Станболијски одговори:

-Знам добро дека српскиот народ огорчен на своите угнетувачи од времето на окупацијата , но ние до век и векој нема да останеме во омраза која што треба да изчезне. Вие знаете дека јас ги поуапсив сите кривци за онаа војна и за насилството низ Србија?

- Сите?

- Можеби уште и некој да се извлекол но наскоро и тие ќе бидат судени и осудени.

- Дали мислите да ги судите вие сами? Не мислите да им ги предадете на сојузниците?

- Кажете на вашите управувачи: Ако сакате ќе ги качан на воз и ќе ги испратам во Белград и вие да им судите! *)

Тоа беа зборовите на г. Стамболијски, беа изговорени убедливо, сигурно. На крајот од разговорот, од скалите на својот вагон г. Станболијски ми довикна:

- Догледање еден ден во Белград!

Тој ден навистина и дојде. Г. Станболијски од вчера е во Белград. Го сретнав по втор пат. Секогаш е ист, огнен говорник за зближување на Бугарија со нашата земја. Пред него тешко можев да дојдам до збор, бугарскиот председател на владата го проли својот говор докажувајки дека веќе ништо не не дели, дека треба да се помириме, дека не треба да го прашуваме зашто дошол туку зашто порано не дошол, дека не само што нема ништо да работи за Македонија туку дека не сака за неа повеќе и да мисли, дека ни ја алалосува Македонија, дека не само што не ги подржува комитите туку деки и ги гони. Исто така г. Станболијски умее да направи и бугарска споредба. Он ги спореди Србија со војните богаташи, кои во војната се збогатиле па не знае што има Бугарија со војниот бедник, која многу изгубил.... Но за нашите Македонци посебно убав комплимент дојде од г. Стамболијски: дека во нивната крв се наога се што е најлошо од крвта на Србите, Бугарите, Грците, Турците, Илирците и Албанците.

Но, за минатото, тегобите на минатото г. Станболијски не сака да зборува. Toj сака просто да ја заборавиме, без било каква одмазда, дури ни за оние кои што ја створија, бидејки ” за тоа нема докази ” !

Го посетив г. Станболијски на состанокот од пред три години и му ги повторив неговите зборови: дека е спремен војните злосторници да ги натовари на воз и ги да ги испрати во Белград за да им се суди. Toj на тоа кажа:

- Вашите тоа не го бараа. А јас од нив би направил народни херои кога би ги испратил во Белград. Оставете ни ги нам, ние да им судиме !...

Повеќе, значи не е разположен ” да ги качи на трена ” и на виновниците други да им судат!

- Па добро што е сторено со нив ?

- Дојдете во Бугарија па сите ќе ги видите во затвор. А судот работи , одговори г. Станболијски.

Колку што ми е мене познато маса и тоа на најтешките злочинци и виновници за војната се наогаат надвор од затворите и надвор од Бугарија. ” Судот работи ”. И за три години колку се осудени? Неколку од нив и тоа оние кои покрај злочините во Србија направиле злосторства и во Бугарија они се за тоа и осудени.

Г. Станболијски беше великодушен и обој пат направи уште една понуда: Ни ги понуди сите комити од Бугарија.

”Ако сакате можам да ги натоварам во вагон и да ви ги испратам сите , ” Да си ги соберете Македонците од нас ! ”

Три години поминаа од ветувањето на Станболијски од Париз дека војните злочинци ќе ги суди и дека ќе ги осуди. Верувам дека и после три години - под предпоставка дека ќе остане на власт - повторно ќе го слушнеме истото да го зборува, и само да зборува.

Андра Милосављевиќ

*) в. ”Политика ” 13-12-1919

http://www.woofiles.com/dl-449-l9O2SdZO-CELOTO.pdf

Со реченицата : ”Но нашите Македонци посебно убав комплимент дојде од г. Стамболијски : дека во нивната крв се наога се што е најлошо од крвта на Србите , Бугарите , Грците , Турците . Илирците и Албанците . ....” - бугарскиот премиер го изнесе неговиот став дека Македонците не се Бугари и во својата ШОВИНИСТИЧКО АНТИМАКЕДОНСКА ДЕФИНИЦИЈА ја изнесе тезата дека МАКЕДОНЦИТЕ се разликуваат и од Србите, Грците, .....

Се поставува дилемата дали тоа што денес во Бугарија има училишта, село, улици, ..... кои го носат името на Александар Станбилијски се заслуга за неговата ТРАНСПАРЕНТЕНА АНТИМЕКЕДОНСКА НЕТРПЕЛИВОСТ и ОМРАЗА. Всушност, читајки ги бугарските весници, бугарските политичари, бугарската историографија, бугарската етнокултура во која има поговорка ” Што е маке, се е лајно ” , токму и од таму се поставува прашањето, дали во Бугарија АНТИМАКЕДОНИЗМОТ се вреднува како позитивна човечка вредност, патриотски став, која се наградува денес и во минатото.

Dunek_Lozar напиша:
Се поставува дилемата дали тоа што денес во Бугарија има училишта , село , улици , ......... кои го носат името на Александар Станбилијски се заслуга за неговата ТРАНСПАРЕНТЕНА АНТИМЕКЕДОНСКА НЕТРПЕЛИВОСТ и ОМРАЗА . Всушност , читајки ги бугарските весници , бугарските политичари , бугарската историографија , бугарската етно култура во која има поговорка “ Што е маке , се е лајно “ , токму и од таму се поставува прашањето , дали во Бугарија АНТИМАКЕДОНИЗМОТ се вреднува како позитивна човечка вредност , патриотски став , која се наградува денес и во минатото .

Dunek, i ovde li ke treses gluposti, kako vo dir.bg? neli ti kazaa lugete deka pogovorkata vo original e "Sto e make - se e junak"? ova, koe go spomenavas ti, e metafora i vo Bugarija ne postoi omraza kon makedoncite, kako vo RMakedonija - kon bugarite. Ajde, so zdrave!

Би ти ги цитирал речениците кои според бугарските стандарди би требало да представуваат ” братска љубов ” кон МАКЕДОНЦИТЕ , но овде можеби ќе ме обвинат за ширење на КСЕНОФОБИЈА , ШОВИНИЗАМ , ОМРАЗА , ПОВИКУВАЊЕ НА ЛИНЧ .................

Лупни главата :uvo: и одржи се на темата , а не да го анализираш Дунек .........:nenene:

Стамболиjски е еден от лидерите на Б'лгарскиот земеделски народен соjуз (БЗНС), коj формално беше во коалициja со Б'лгарската комунистичка партиjа (БКП) по време на социализмот во Б'лгариjа. Затоа тоj е почитуван оште от тоа време и доколку има улици, училишта и т.н. на негово име, тоа е от тогаш и нема врска со отношението му кон македонците.

А ти, "браке" Дунек, си тоа, коj провоцира нетрпимост и омраза кон б'лгарите. Во Б'лгариа нема омраза кон македонците, току кон србите, с които сеуште сте доста блиски и кои секогаш се били против Б'лгариjа. Нема неопходимост да "т'рсиш под вола теле", како казува Струмикс...

Избришани сте и двајцата!

А таа за волот и телето е бугарска поговорка, ама некако ми е многу точна за некои работи кои се однесуваат за Бугарите...
И, не сакам меѓусебни расправии!
Имате тема, повелете, по темата! Ако не, клуч на темата! Ако продолжите и после...
Благодарам!

Dimo BG напиша:
Стамболиjски е еден от лидерите на Б'лгарскиот земеделски народен соjуз (БЗНС), коj формално беше во коалициja со Б'лгарската комунистичка партиjа (БКП) по време на социализмот во Б'лгариjа. Затоа тоj е почитуван оште от тоа време и доколку има улици, училишта и т.н. на негово име, тоа е от тогаш и нема врска со отношението му кон македонците.

А ти, "браке" Дунек, си тоа, коj провоцира нетрпимост и омраза кон б'лгарите. Во Б'лгариа нема омраза кон македонците, току кон србите, с които сеуште сте доста блиски и кои секогаш се били против Б'лгариjа. Нема неопходимост да "т'рсиш под вола теле", како казува Струмикс...

Не ме убеди дека е тоа така . Колку што знам , најгледанот шоумен во Бугарија користи ВИЦЕВИ за Македонци , ги навреува и им се подсмева за да биде гледан , популарен ....... ТОА ГО БАРА ПАЗАРОТ - БУГАРСККАТА ЈАВНОСТ .
Со години МАКЕДОНЦИТЕ од Бугарија ја тужат Бугарската држава , со години ..................... и ти констатира дека тоа што Дунек пуштил ДОКУМЕНТ во кој се навредуваат Македонците како заедница е доказ за ширење НЕТРПЕЛИВОСТ И ОМРАЗА КОН БУГАРИТЕ ?

Растурањето на ВМРО во пиринска ........

19maj1934tn2.gif

в. ” Политика ” 20 мај-1934 год.

"... уапсен е целиот централен комитен , освен Иван Михајлов , многу војводи н началници на пунктови ..."

Sekoj od nas treba da znae,deka golem del od bugarskiot narod vo momentov vodi koren od denesna Makedonija ili uste povekje od egejska Makedonija! I zatoa si ima konkretni pricini ZOSTO!

Terorot bil mnogu golem uste pred vostanieto vo 1903 i atentatite na gemidjiite vo Solun! Posle atentatite na gemidjiite...grcite palat okolu 3000 makedonski kukji vo gradot! Posle ilindenskoto vostanie...pa kukja ne ostanala vo prilepsko-bitolskata okolija!

Posle 10 god. ...sledat prvo balkanskite vojni,pa posle toa i prvata svetska vojna,a borbite se na teren...na denesna(Vardarska) Makedonija!
Znaci,ako normalno probas da gi pomislis rabotite...

Bi se setil sekoj eden normalno inteligenten decko deka za 10 god...nekoj mozebi tri pati renoviral kukja i pocnuval od -5,i pak ostanal naj na krajot bez kukja...I resil deka zemjata na koja sto zivee e prokleta...pa zaminal ila za Bugarija(pogolemiot del),ili za Srbija.Sega,znam jas deka odma nekoi pijavici ke me prasaat zosto zaminale tocno za Bugarija...Zatoa sto po toa vreme posle enormnite zrtvi koi sto Bugarija gi pretrpela imalo nuzda od lugje,pa i nasite si ja nasle svojata srekja pod sonceto tamu!Denes,golem del od niv...se najtvrdokornite bugari!

Egejcite...pa oni se posebna prikazna! 1923 ima potpisana spogodba za razmena na naselenie megju Grcija i Bugarija,pri sto grcite od crnomorskite primorski gradovi si odat vo Grcija a `bugarite` od egejska Makedonija na taa smetka zaminuvaat vo Bugarija!
Isto e i vo 1948!

Golem del od egejcite pa i od grcite komunisti,se naseluva vo Bugarija! I toa sto denes e FACT! Oni se bas najgolemite bugari,i nivno pravo(suvereno) e taka da se cuvstvuvaat! Ali ne i da falsifikuvaat facti i da kazuvaat deka nie sme Bugari,posto toa e edna bezocna golema LAGA!

Zevsus напиша:
Sega,znam jas deka odma nekoi pijavici ke me prasaat zosto zaminale tocno za Bugarija...Zatoa sto po toa vreme posle enormnite zrtvi koi sto Bugarija gi pretrpela imalo nuzda od lugje...

Jас мислев, дека заминале за Бугариja за истото што накарало Паисиj Хилендарски да направи "Историja словеноболгарскаja", браќа Миладинови - зборникот "Б'лгарски народни песни", К. Пеjчиновиќ да пишува на "препростејшим и некнижним јазиком Болгарским долнија Мисии", Р. Жинзифов - "ја сум чиста славјанка, в Бугарија родена от бугарски род и бугарски плод..." и К Мисирков да се подпишуваа како Македонски Болгарин.

Знам, знам, "имало нужда од луге".

Djontra...

Toa e vaseto tolkuvanje nameneto najvise za neutraliziranje na zasebnosta na makedoncite vnatre vo R.Bugarija!

So toa sto sega nacekavte povolna pocva(nestabilnosta i promenata na geostrateskite odnosi na balkanot),pa istata taa izlitena fraza sakate da ja upotrebite i nadvor od Bugarija,za da gi pribavite teritoriite koi sto bile i sekogas ke bidat SON za vas (ama neostvaren)!

Taka da...najdobro e da ne cepkate tamu kade sto od sekogas ve tepaat,tamu od kade sto sekogas so belo zname ste si trgale,i da ja ostavite na raat(rahat birak,o kaur) onaa zemja zaradi koja sto gi izgubivte dvete svetski vojni i ostanavte 50god pod rusite!

Za vase dobro...da ne ve spopadi pak nekoja belja.

Nejku da ve slusam kako kukate posle toa!

Колку сте траги-комични кога се работи за прашања врзани околу српската пропаганда, сприскиот терор, српската окупација на Македонија(вардарска).. меѓу другото, благодарение на таа непрекината пропаганда, вам татарчиња се македонско ви се гледа демек бугарско.

Живи смешки сте.

Но да се вратам на темата, но со еден друг, малку поразличен пример.

57519C28728E9745BED9862B68F1648B.jpg

http://www.focus-news.net/?id=s1358

Еве како браќата "наши" ја одбележаа одлуката на уставниот суд и последното одбивање за регистрација на Омо Илинден.

Поистоветени се со прашак за перење.

Веројатно им падна камен од срце, па во занес не размислиле што прават. Инаку, за малку отиде курбан цела "славна бугарска историја".

Dunek_Lozar напиша:
Не ме убеди дека е тоа така . Колку што знам , најгледанот шоумен во Бугарија користи ВИЦЕВИ за Македонци , ги навреува и им се подсмева за да биде гледан , популарен ....... ТОА ГО БАРА ПАЗАРОТ - БУГАРСККАТА ЈАВНОСТ .
Со години МАКЕДОНЦИТЕ од Бугарија ја тужат Бугарската држава , со години ..................... и ти констатира дека тоа што Дунек пуштил ДОКУМЕНТ во кој се навредуваат Македонците како заедница е доказ за ширење НЕТРПЕЛИВОСТ И ОМРАЗА КОН БУГАРИТЕ ?

Слави Трифонов не може да ми каже на мене jас как да мислим и каков однос да имам кон македонците! Слави Трифонов некогаш преиграва и не му прави чест, ако користи вицеви за македонци, но според мене тоj го прави като одговор на антиб'лгарската пропаганда, коjато постои (очигледно) и се шири от некои медиуми во Република Македониjа. Ви уверjавам дека во Б'лгариjа не постои омраза кон македонскиот народ, току каj нас има малку поразлично видене односно некои аспекти на историjата, което ние не сакаме да налагаме на никого.
Това, което е писано за Александ'р Стамболиjски, можеби е верно, но това постои во минатото и не бива по него да се прават изводи относно денешните односи мегу б'лгарите и македонците. И за двата народа ке биде подобре, ако се разбираме, одколкото да се караме. Се пак сме соседи и не бива шепа политикани и провокатори (и од двете страни) да развалат односите мегу нашите два народа. Извинете ме, можеби не разбирате сичко, което пишувам, но засега тоа е, което се обидувам да пишувам на македонски. :smir:

[Ti si mojot licen SAMPION za deneska!
Covekot koj sto mi go napravi denot,i mi iznudi nasmevka!
:zver: :zver: :zver:

Da , ..........

Марковски напиша:
Колку сте траги-комични кога се работи за прашања врзани околу српската пропаганда, сприскиот терор, српската окупација на Македонија(вардарска).. меѓу другото, благодарение на таа непрекината пропаганда, вам татарчиња се македонско ви се гледа демек бугарско.

Живи смешки сте.

Но да се вратам на темата, но со еден друг, малку поразличен пример.

57519C28728E9745BED9862B68F1648B.jpg

http://www.focus-news.net/?id=s1358

Еве како браќата "наши" ја одбележаа одлуката на уставниот суд и последното одбивање за регистрација на Омо Илинден.

Поистоветени се со прашак за перење.

Веројатно им падна камен од срце, па во занес не размислиле што прават. Инаку, за малку отиде курбан цела "славна бугарска историја".

Da, da, ... Таков е односот на Бугарската јавност кон МАКЕДОНЕЦОТ ..... се се сведува на дефиницијата: ” Само бугароофил Македонец е добар Македонец ” .....

Dimo BG напиша:
Слави Трифонов не може да ми каже на мене jас как да мислим и каков однос да имам кон македонците! Слави Трифонов некогаш преиграва и не му прави чест, ако користи вицеви за македонци, но според мене тоj го прави като одговор на антиб'лгарската пропаганда, коjато постои (очигледно) и се шири от некои медиуми во Република Македониjа. Ви уверjавам дека во Б'лгариjа не постои омраза кон македонскиот народ, току каj нас има малку поразлично видене односно некои аспекти на историjата, което ние не сакаме да налагаме на никого.
Това, което е писано за Александ'р Стамболиjски, можеби е верно, но това постои во минатото и не бива по него да се прават изводи относно денешните односи мегу б'лгарите и македонците. И за двата народа ке биде подобре, ако се разбираме, одколкото да се караме. Се пак сме соседи и не бива шепа политикани и провокатори (и од двете страни) да развалат односите мегу нашите два народа. Извинете ме, можеби не разбирате сичко, което пишувам, но засега тоа е, което се обидувам да пишувам на македонски. :smir:

Не е вистина! Ако Бугарската јавност не ме сака таков каков што сум туку сака да ми наметне друг идентитет , друго минато ... тоа е доказ дека она ја сака бугарштината, а не Македонец - мене.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom