Предмет „Јазик и култура на Власите“

• Креатор на темата Креатор на темата sikidiki
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 јули 2010
Мислења
232
Поени од реакции
41
Здраво дечки,

дали оди некој на овој предмет во некое училиште или пак одел или пак го предавал? Дали е тоа предмет со кој се изучува јазикот од нула или има за цел описменување на мајчините говорители Власи? Дали предметот е факултативен или обврзен?

поздрав

Сикидики

Здраво дечки,

дали оди некој на овој предмет во некое училиште или пак одел или пак го предавал? Дали е тоа предмет со кој се изучува јазикот од нула или има за цел описменување на мајчините говорители Власи? Дали предметот е факултативен или обврзен?

поздрав

Сикидики

Еве ја наставната програма по предметот за IV одделение. Таму може да видиш што се учи. Колку што знам овој проект се спремаше од 2008, се издадоа и учебници на Влашки јазик но колку успеа не знам. Не сум слушнал дека некој го изучува предметов. Јазикот и културата на Власите е воведен во 2008/2009 година како изборен-задолжителен предмет, т.е. оценката влегува во просекот за вкупниот успех на ученикот на крајот на учебната година.

V одделение
VI одделение

Фала ти за одговорот. Повеќе ме интересираат лични искуства, што се учело како и кога.

Не можеш да процениш кој е Влах, а кој не. Тие не се кажуваат на велико, се вклопуваат во секое општество каде и да се, затоа е и тешко да распознаеш.

Не можеш да процениш кој е Влах, а кој не. Тие не се кажуваат на велико, се вклопуваат во секое општество каде и да се, затоа е и тешко да распознаеш.
Извини, ама тоа не е темата. Никој не прашува кој е Влав, а кој не, туку се работи за искуства од предметот Јазик и култура на Власите. Конкретно ме интересира што се учи и каков материјал се употребува. Никој не праша како се препознава Влав

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom