Како да ги сопрете целосно автоматските апдејти (Windows 10 Pro, Enterprise, Education)

• Креатор на темата Креатор на темата Regenerator
  • Време на започнување Време на започнување

Задоволни ли сте од опциите?

• Вкупно гласачи
    5
Член од
28 мај 2010
Мислења
201
Поени од реакции
25
Веб-сајт
forum.kajgana.com
Ќе објаснам во кратки црти стопирање на комплетно автоматските апдејти.
За жал никој нема отворено ваква корисна тема , па еве јас ќе ја покренам.
ЗА ЦЕЛОСНО СТОПИРАЊЕ НА АПДЕЈТИТЕ (ВО ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ОПЦИИ) НЕ ВАЖИ ЗА ВЕРЗИИ ПОД ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ КАКО ШТО Е (HOME EDITION или послаби).

Да не се буните...

1. КАКО ДА СПРЕЧИТЕ ИНСТАЛАЦИЈА НА СПЕЦИФИЧНИ (ОДРЕДЕНИ) АПДЕЈТИ И ДРАЈВЕРИ

Доколку WINDOWS 10 настојува да инсталира автоматски одреден апдејт или драјвер што ви предизвикува проблеми, ќе можете да го превентирате автоматското инсталирање што
    Windows Update настојува да го инсталира.

На следниот начин така што ќе бидете принудени да го симнете програмчево кое може да блокира одредени апдејти и драјвери така да Windowsot не би можел да ги симне.
    Овој програм ви дава начин да ги исклучите некои одредени апдејти - да ги деинсталирате и сокриете за да не бидат инсталирани додека не ги откриете повторно.

ximg_55b49fe60ce40.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.i4jSmnZk5m.png

2. ПРЕКУ (GROUP POLICY) ДО ЦЕЛОСНО ИСКЛУЧУВАЊЕ НА АВТОМАТСКИТЕ АПДЕЈТИ.

Всушност постои опција која може да ви овозможи да изберете како апдејтите да ги инсталирате по ваш план/распоред, а тоа е преку Group Policy.
    И како што нагласив на почетокот само Professional, Enterprise и Education editions of Windows 10 имаат достап до Group Policy editior.
    За да пристапите до него, притиснете на Windows копчето (на вашата тастатура) + R (заедно истовремено во комбинација со буквата R) внесете го следниот текст:

Код:
     gpedit.msc

било преку Search или било како
    за да пристапите до Group Policy editiorot ..

Потоа одиме Computer Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Windows Update.

ximg_55ba5501b2422.jpg.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.PFIUwIi_Ps.jpg

Пронајдете ја опцијата „Configure Automatic Updates“ во десниот панел, и отворете ја.
    Овозможете ја со селектирање на "Enabled", потоа одберете си ги опциите кои ви одговараат.
    На пример може да одберете “Auto download and notify for install” (што во превод значи апдејтите автоматски да се симињаат, но вие одлучување кои апдејти ќе ги инсталирате
    т.е ќе бидете известени за инсталирањето на истите), или “Notify for download and notify for install.” (Ве потсеќа т.е ве известува за апдејтите и нивно инсталирање) Save the change. (доколку ја избравте посаканата опција зачувајте).

ximg_55ba551f0e070.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.eznwYWHVIL.png

Сега отидете до Windows Update за да проверите за евентуални нови апдејти , одберете “Check for updates,” и потоа “Advanced options.”
    Тука треба да се појават вашите опции кои го одбравте претходно во Group Policy editor, Исто така ќе видите тескт во црвено “Some settings are managed by your organization,”
    , ве информира дека овие опции може САМО да се сменеат преку Group Policy Editor.

Е сега уште нешто доколку сте ги оневозможиле скроз апдејтите, вратете се повторно во Group Policy editor, одберете ја повторно опцијата “Configure Automatic Updates”
    и потоа сменете ја од „Enabled“ или „Disabled“ во „Not Configured“. Сочувајте ги измените, повторно отидете до Windows Update pane, и потоа проверете за евентуални апдејти
    “Check for updates,” потоа одберете “Advanced options." Ќе видите дека сите промени се вратени во default.
    ximg_55ba5551def42.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.JYAxGsB0yW.png

3. ПРЕКУ (REGISTRY) ДО ЦЕЛОСНО ИСКЛУЧУВАЊЕ НА АВТОМАТСКИТЕ АПДЕЈТИ

Претходните опции можат да се изменат и конфигурираат исто така и во Registry панелот. Овој хак ја прави истата работа од претходната опција каде што преку Group Policy editor
    ги изменивте опциите, како и да е и оваа опција како и претходната е валидна само за Професионалните изданија на Windows 10, ( Home не го опфаќа )

Отворете го Registry editor и одете до HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\AU —
    ќе треба да ги креирате последниве клучеви подоле. Креирајте DWORD value именувано како „AUOptions" под AU клучот и вметнете една од следниве вредности:

Код:
        00000002 (Notify for download and notify for install)

00000003 (Auto download and notify for install)

00000004 (Auto download and schedule the install)

Зачувајте и тоа е тоа...

4. КОМПЛЕТНО СТОПИРАЊЕ НА АПДЕЈТИТЕ (Windows Update function disable)

Како што може да заклучите, претходните опции и не се нешто конкретни во врска со „Целосно стопирање на автоматските апдејти“

Постои еден главен трик за нивно исклучување целосно, кое преку Windows services administration tool ја оневозможувате опцијата „Windows Update“, иако не е баш најдобра
    идеа тоа ви овозможува апсолутно целосно стопирање на апдејтите дури и за crucial security updates.

Отидете до services (внесете во Run: services.msc) најдете ја функцијата "Windows Update" отворете ги нејзините опции и селектирајте од "Manual" во "Disabled" сочувајте
    и веќе нема да имате никакви нотификации за апдејти ниту пак нивно симнување. Значи целосно запирање

ruoeiw.jpg

Тоа е се што сакав да ви помогнам во врска со исклучувањето или изменувањето на апдејтите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom