Владимир Набоков - Лолита

• Креатор на темата Креатор на темата Тикви4ка
  • Време на започнување Време на започнување

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
koga ja citav temata za Bukovski dojdov do zaklucok deka tuka mora da se spomene i Nobokov..
valjda ima mnogumina sto ja imaat procitano Lolita..
Stilot na Nobokov me impresionira... Toj e se samo ne obicen... ni malku vulgaren so ogled na temata na Lolita..
licno jas koga ja citav Lolita imav cuvstvo deka se tatko i kerka... a na nekoi delovi deka devojceto voopsto nema 14godini.. ili pak deka toj ima cetirieset i kusur...
ne znam... nemozam da opisam kakvo e cuvstvoto koga se ita Lolita...
i bas me cudi zasto nekoi ja ramnjaat so kama sutra koga e bas PRISTOJNA kolku sto se moze da bide

Tikvi4ka ti go preporacuvam Nabljuduvac i Prosetka niz muzejot od Nabokov

И мене ми се свиѓаше Лолита - премногу! И ја купивме подарок за роденден на една другарка и тогаш ја прочитав, а како што кажува и Тикви4ка - неописливо е чувството кога се чита...Книгата е приказна сама по себе! Набоков е дефинитивно мајстор на пишанот збор, со тоа како успева да ја долови психичката опседнатост и душевните превирања на Хамберт Хамберт (ако вака се викаше главниот лик) и дури успева и да изнуди симпатија кај читателот...Дефинитивно a masterpiece :aplauz:

interesen e nacinot na koj gi prikazuva nastanite... nesekojdnevno...

Оригиналот е напишан на руски или анлгиски?

mislam deka e na angliski.. ne me fakaj za zbor

Колку само не потсетува стилот на Набоков НИ НАЈМАЛКУ со вулгарното пишување на Буковски!
Иначе, сега ја читам Лолита и ми се допаѓа.
А прошетка во музејот ја имам читано и тоа е книга која делува на психата!:) Не, озбилно, ептен е психоделична. И исплеткана... И се:)

Tikvi4ka напиша:
koga ja citav temata za Bukovski dojdov do zaklucok deka tuka mora da se spomene i Nobokov..
valjda ima mnogumina sto ja imaat procitano Lolita..
Stilot na Nobokov me impresionira... Toj e se samo ne obicen... ni malku vulgaren so ogled na temata na Lolita..
licno jas koga ja citav Lolita imav cuvstvo deka se tatko i kerka... a na nekoi delovi deka devojceto voopsto nema 14godini.. ili pak deka toj ima cetirieset i kusur...
ne znam... nemozam da opisam kakvo e cuvstvoto koga se ita Lolita...
i bas me cudi zasto nekoi ja ramnjaat so kama sutra koga e bas PRISTOJNA kolku sto se moze da bide

Знаеш која е разликата помеѓу педофил и педијатар?
Првиот навистина ги сака децата.

Јас би ти го препорачал (доколку читаш поезија) Владимир Мајаковски, посебно Облак во панталони.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom