Што е horeca?

  • Креатор на темата Креатор на темата rokita7
  • Време на започнување Време на започнување
Дали некој знае што е хорека?
Хорека е кратенка за оние што даваат услуги од прехранбена индустрија. Хотели, ресторани и кафулиња.
2015 дојде, уште не знаете прво да згуглате.
 
Хорека е кратенка за оние што даваат услуги од прехранбена индустрија. Хотели, ресторани и кафулиња.
2015 дојде, уште не знаете прво да згуглате.
Zboruvam za horeca kako kanal na distribucija, kako odi distribucija I kontaktiranjeto na klientite za prodazba na proizvodi primer pivo Kafe sokovi
 
Horeca e на холандски кејтеринг ај сега преведи

Холандски не знам но во случајов тоа што го бара @rokita7 е силабична кратенка од интернационализам, тоа што го наведе @Anon hotel, restaurant, cafe...
 
Zboruvam za horeca kako kanal na distribucija, kako odi distribucija I kontaktiranjeto na klientite za prodazba na proizvodi primer pivo Kafe sokovi
Наместо ти како ресторан, хотел, бар... да одиш по разни фирми и да склучуваш договори за соработка, од едно место ќе го набавуваш потребното за работа:алкохол, вода, сокови, храна... Наједноставно: замисли огромен магацин, во кој има СЕ што ти е потребно за водење угостителско-туристички објект.
 
Zboruvam za horeca kako kanal na distribucija, kako odi distribucija I kontaktiranjeto na klientite za prodazba na proizvodi primer pivo Kafe sokovi

ХОРЕКА стварно е кратенка од ХОтели, РЕсторанти,КАфичи, ама во случајот што тебе те интересира како канал на диструбуција, се работи за сегмент од продажба.

Поголемите и поозбилни дистрибутивни фирми имаат посебни оддели во сектор продажба каде што имаат посебни комерцијалисти и посебни продажни стратегии за секој канал.

Така, КА и ЛКА ( key account , local key account ) ти покрива клучни купувачи, најчесто ти се големите национални ланци на маркети од типот на Веро, Кам, Тинекс или локални ланци, од типот на Рептил, Стокомак и слично
Понатаму, ТТ канал ( traditional trade ) го покрива делот од мали индивидуални продавници / маркети.
И делот што тебе те интересира, ХОРЕКА, се однесува на продажба по хотели, ресторанти и кафичи.

Нема точно правило како се работи. Секоја фирма прави своја деловна стратегија. Доколку се работи за постоечка фирма, претпоставувам дека имаат своја база на податоци за купувачи што постојано се ажурира.

Може да има рута-план, каде во точно определени денови/термини се посетува одреден реон и се одвива продажба . Или може и ад хок, по слободна проценка на комерцијалистот.

Може да се работи со правење на нарачки и дополнителна дистрибуција ( обично следниот ден ) на нарачана роба. Или може да се работи и со т.н.“ амбулантна продажба“, каде истовремено и се прават нарачки и се остава роба. Се зависи од продажната стратегија на фирмата и од луѓето што ја водат.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom