Упис на факултет со друго државјанство

• Креатор на темата Креатор на темата Svemir16
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 јуни 2015
Мислења
3
Поени од реакции
0
Me interesira dali mozebi nekoj znae dali mozam da se zapisam so drugo drzavljastvo na psihologija.

Imam zavrseno sredno obrazovanie vo skopje, so makedonsko drzavljanstvo i so zavrsen ispit. Prosekot ne mi e bas najdobar. Potocno, jas sum informirana deka moze da se zapisam so drugo drzavljanstvo, no me interesira dali e problem sto vo diplomata od sredno pisuva deka sum zavrsila so makedonsko drzavljastvo? :)

Me interesira dali mozebi nekoj znae dali mozam da se zapisam so drugo drzavljastvo na psihologija.

Imam zavrseno sredno obrazovanie vo skopje, so makedonsko drzavljanstvo i so zavrsen ispit. Prosekot ne mi e bas najdobar. Potocno, jas sum informirana deka moze da se zapisam so drugo drzavljanstvo, no me interesira dali e problem sto vo diplomata od sredno pisuva deka sum zavrsila so makedonsko drzavljastvo? :)

Може само што со самото запишување ке бидеш третирана како странски државјанин а за странските државјани условите се малку поинакви. Имав колеги што ги правеа овие ,,финти" баш заради оцените, се запишуваа како малцинство и нели според Рамковен ќе ,,мора" да те примат.

Може само што со самото запишување ке бидеш третирана како странски државјанин а за странските државјани условите се малку поинакви. Имав колеги што ги правеа овие ,,финти" баш заради оцените, се запишуваа како малцинство и нели според Рамковен ќе ,,мора" да те примат.

Ti blagodaram.:) Slucajno da ne znaes sto sve treba da napravam vo vrska so podgotvuvanje na dokumentite?, zosto predpostavuvam deka i za dokumentite ne e isto...

И утре ти ќе бидеш психолог...
Па да бе!

Баш те личи. Со ваков морален инегритет можеш, не психолог - слободно психјатар да станеш.
Ќе бидеш меѓу најуспешните, најискрено ти кажувам.
Овој потенцијал не се пропушта.

Ti blagodaram.:) Slucajno da ne znaes sto sve treba da napravam vo vrska so podgotvuvanje na dokumentite?, zosto predpostavuvam deka i za dokumentite ne e isto...

Секаде е различно. Најпрво пред да почнеш да ги собираш документите во понеделник иди до факултетот кај што мислиш да се запишуваш, на студентски прашања ќе ти објаснат се како што треба. Еве што пишува во ЗВО

"Студентите странски државјани се запишуваат на студии на јавните и приватните високообразовни установи под исти услови како и државјаните на Република Македонија. Приемниот испит за студенти, странски државјани е составен од два дела и тоа:тест за проверка на јазичните вештини и стручен испит. Тестот за проверка најазичните вештини се состои од прашања со кои се проверува нивото напознавање на јазикот на кој кандидатот ќе ја следи наставата, а кој неможе дабиде понизок од ниво „Б“, освен ако високообразовната установа не одредуваповисок степен на познавање на јазикот на кој се изведува студиската програма."

Малку да не мешате лончина, државјанство не е исто со националсност. За националност оди прво во полиција да си побараш државјанство и извод каде ќе пишува дека сакаш да смениш од македонско на албанско/ромско/влашко/српско или какво веќе потекло имаш, и тогаш во упис ќе си пишеше дека си македонец од таква и таква националност и ќе гледаш квота за припадници на етничките заедници... За државјанство треба да имаш странски пасош и да аплицираш како странец на размена тука... Е сега ако имаш бугарски пасош или нешто слично тоа е тоа...

Токму така,едно е државјанство,а друго е националност.
Штом имаш македонско државјанство,по дифолд РМ те смета за нејзин дрзавјанин,без разлика што имаш и државјанство од друга држава.Ако сакаш на факсот да се запишеш како странец ке треба да се откажеш прво од државјанството на РМ :facepalm:.
Единствена привилегија што можеш да ја уживаш во случајов е во државјанството или во изводот на родени да си заведена,односно да имаш националност различна од македонската.Во тој случај ке имаш мн поголеми шанси и да се запишеш и да влезеш во државна квота.
Пс. секако,кога ке се запишуваш,во пријавата треба да се декларираш како припадник на малцинските заедници,односно да напишеш на која етничка заедница припагаш

Токму така,едно е државјанство,а друго е националност.
Штом имаш македонско државјанство,по дифолд РМ те смета за нејзин дрзавјанин,без разлика што имаш и државјанство од друга држава.Ако сакаш на факсот да се запишеш како странец ке треба да се откажеш прво од државјанството на РМ :facepalm:.
Единствена привилегија што можеш да ја уживаш во случајов е во државјанството или во изводот на родени да си заведена,односно да имаш националност различна од македонската.Во тој случај ке имаш мн поголеми шанси и да се запишеш и да влезеш во државна квота.
Пс. секако,кога ке се запишуваш,во пријавата треба да се декларираш како припадник на малцинските заедници,односно да напишеш на која етничка заедница припагаш

Da, ne sum po nacionalnost makedonka... :) Mene me bunese toa sto sredno mi e so mk drzavljanstvo... :)[DOUBLEPOST=1436111136][/DOUBLEPOST]Iskreno se nadevam deka ke uspeam da se zapisam na faks :) Vi blagodaram decki, sega mi e se mnogu po jasno i nekako po realno :)

Da, ne sum po nacionalnost makedonka... :) Mene me bunese toa sto sredno mi e so mk drzavljanstvo... :)
А имаш на писмено дека не си националност македонка? Што ти пишува во извод под графа националсност? Тоа што пишува ќе пишеш кога ќе се запишуваш на факултет. Ако пишува националсност македонка а сакаш да имаш друго како што велиш дека имаш тоа мора да го побараш од МВР да ти го сменат. Нов извод и такви работи. Дури тогаш на факултет може да се пишеш во етнички заедници иако имаш македонско државјанство и дури тогаш за тебе ќе важат рамковни квоти на државни универзитети.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom