Кој го уништи надгробниот споменик на Самолиовите родители?

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
815
Eдинствен оригинален запис од Цар Самоил и неговата фамилија е Преспанската Плоча од с. Герман (егејска Македонија), која представува надгробен споменик на неговите тродители, таткото Никола, мајката Римпсинија и братот Давид. Плочата е земена од бугарите и се чува во Националниот музеј во Софија. Сочуван е само краток текст во долниот десен агол на плочата, додека целиот останат тескт е издлабен и плочата e израмнета (”Надгробната плоча најдена во село Герман кај Преспа, Илјада години од востанието на Комитопулите, Преспа 1969 г., стр 85, коментар на Павловиќ). Плочата ја содржела и оригиналната титула и името на Самоиловата држава, што не одговара на бугарската историографија, па затоа најголемиот дел од текстот на плочата е преклесан и израмнет.

Roditeli_guf.gif

Бугарите само десниот долен агол на надгробната плоча го оставиле, а 70% од натписот на плочата го уништиле т.е. израмниле со додатно клесање пред еден век.

Битолскиот натпис, од 13 век или бугарски фалсификат
Бугарите за да докажат бугарскиот карактер на Самоиловото Царство ја користат тнр. Битолска плоча од некој Јоан, Цар и Самодржец бугарски (Р.У. - Скаловска, Записи и летописи. Скопје 1975. 43-44.). Тие тврдат, дека тоа е натпис од Иван Владислав, внук на Цар Самоил. Но, ако се прочита плочата, ќе се види дека натписот воопшто не одговара на ранокириличен натпис. Имено, зборот "Цар" кај словенските народи се јавува од крајот на 12-ти век, како скратеница од латинскиот збор "Цезар", што го потврдува и бугарскиот историчар Бакалов (Бакалов, "Владетел", стр. 155-8). Во старословенскиот јазик до 12 век, се користел поимот Цезари (Цри) за терминот Цар. Зборот самодржец (словенски) т.е. автократ (лат.) се јавува за време на Второто бугарско царство, во 13 век.

Познатиот славист Др. Horace G. Lunt од Харвардскиот Универзитет, ја има анализирано битолската плоча и со сигурност тврди дека таа е од бугарскиот цар од кумано-влашко потекло Јоан Асен II од 1234 г., а не од Иван Владислав, синот на Цар Самоил, зошто по јазикот и ортографијата плочата одговара на 13 век, а не на 11 век. Инаку, историчарите Владимир Мошин и бугарските Јордан и Василка Заимови тврдат дека плочата е од Иван Владислав, но Др. Horace G. Lunt ги демантира и вели дека целосно ја "фалсификувале содржината на плочата за да се извади заклучок на она што тие го посакуваат, а не вистината", додавајки си свои зборови и години. Понатаму, харвардскиот професор пишува: "Заимови уверено го "реставрираат" најголемиот дел од текстот, вклучувајки датуми и сакаат да го ПРИКАЖАТ она што тие го ПРИЖЕЛКУВААТ како непобитен доказ за бројни историски настани, инаку НЕПОЗНАТИ. За жал, дури ни од далеку нема докажани критериуми за yтврдување рано јужнословенски натпис и епиграфскиот материјал е раштркан и екстремно контроверзен. Со должна почит, морам да ја демантирам проценката на Мошин дека текстот (од плочата) одговара на раниот 11 век. Палиографските и јазичните аргументи на Заимови се НЕТОЧНИ и НАИВНИ. Една основна поента: Мошин јасно го забележува фактот дека годината (на плочата) што тој уверено ја реставрира како 6522 (1014) е ИЗЛИЖАНА (”датата е излижана„; стр.39 во "Словенска писменост", П.Илиевски, Охрид, 1966). Навистина годината (на плочата) не е прикажана на ниедна фотографија (забележете дека плочата 2 на Заимови е фризирана-дотерана на необјаснив начин, додека плочата 3 е искрено цртеж), ниту пак годината (на плочата) е најдена на латекс отпечатокот кој (од плочата) го зел Проф. Игор Севченко од Dumbarton Oaks. Претпоставувајки дека плочата не содржи дата, некој може да си додаде 6 и на крај 2 и вертикална линија со делумно поврзување кое може да биде Ф (500); но изгледа многу повеќе како ПС (700) зад кој следи простор доволен за М (40). Ако некој тогаш го претпостави бројот како 6742, годината би била 1234. Ова убаво одговара со ортографијата и јазикот (на плочата) и го идентификува Иван како Асен II, кој ја освоил Македонија 1230 г. Тоа ги урива неточните историски објаснувања елаборирани од Заимови..." [Horace G. Lunt, "Slavic Review", Vol. 31, No. 2 (Jun., 1972), p. 499].http://forum.kajgana.com/newthread.php?do=newthread&f=31

Трајко Китанчев го уништил надписот на Преспанската плоча. Бидејки Трајко врховист (т.е. големобугарски шовинист) тој не можел да остави сведошества за македонскиот идентитет на Никола и Рипсимија. Затоа зел една пила и со шкурка лека полека уништил поголемата част од надписот.. :baeh:
http://www.prespa.org.mk/nadgrobnata_plo.htm

bitushanec напиша:
. Една основна поента: Мошин јасно го забележува фактот дека годината (на плочата) што тој уверено ја реставрира како 6522 (1014) е ИЗЛИЖАНА (”датата е излижана„; стр.39 во "Словенска писменост", П.Илиевски, Охрид, 1966). Навистина годината (на плочата) не е прикажана на ниедна фотографија (забележете дека плочата 2 на Заимови е фризирана-дотерана на необјаснив начин, додека плочата 3 е искрено цртеж), ниту пак годината (на плочата) е најдена на латекс отпечатокот кој (од плочата) го зел Проф. Игор Севченко од Dumbarton Oaks. Претпоставувајки дека плочата не содржи дата, некој може да си додаде 6 и на крај 2 и вертикална линија со делумно поврзување кое може да биде Ф (500); но изгледа многу повеќе како ПС (700) зад кој следи простор доволен за М (40). Ако некој тогаш го претпостави бројот како 6742, годината би била 1234. Ова убаво одговара со ортографијата и јазикот (на плочата) и го идентификува Иван како Асен II, кој ја освоил Македонија 1230 г. Тоа ги урива неточните историски објаснувања елаборирани од Заимови..." [Horace G. Lunt, "Slavic Review", Vol. 31, No. 2 (Jun., 1972), p. 499].

бре, как може да се л'же така безсрамно..на плочата има две години

1. годината /и месеца/ на писането на плочата- 1015 /6523/ се вижда много јасно в горнија лев 'г'л - 6523 ..т.е. на плочата има година на писане и тја се чете јасно..всеки може да види снимката в интернет

2. годината, којато се отнасја за битката при Клјуч наистина не се чете, ама годината и дори датата на тази битка е известна от други извори - 1014 /6522/

как'в Иван Асен са намешали тука, смешници и долнопробни фалшификатори разни

Гагаузов напиша:
бре, как може да се л'же така безсрамно..на плочата има две години

1. годината /и месеца/ на писането на плочата- 1015 /6523/ се вижда много јасно в горнија лев 'г'л - 6523 ..т.е. на плочата има година на писане и тја се чете јасно..всеки може да види снимката в интернет

2. годината, којато се отнасја за битката при Клјуч наистина не се чете, ама годината и дори датата на тази битка е известна от други извори - 1014 /6522/

как'в Иван Асен са намешали тука, смешници и долнопробни фалшификатори разни
Lele, ti li znaes poarno od profesori po slavistika koi go ispituvale napisot? :baeh::baeh::baeh::baeh:

Vasite Zaimovi samo go "frizirale" sto znaci FALSIFIKUVALE natpisot, vklucuvajki ja i datata.

Inaku, zbor Car i Samodrzec NE postoele vo recnikot na slovenskite jazici vo raniot 11 vek, tuku se pojavile 200 godini podocna. A Ivan Vladislav ne zoveel vo 13 vek i ne bil Vlav pa da se vikal JOAN, kako Joan ASSAN, vlavo-kuman.

bitushanec напиша:
Lele, ti li znaes poarno od profesori po slavistika koi go ispituvale napisot? :baeh::baeh::baeh::baeh:

Vasite Zaimovi samo go "frizirale" sto znaci FALSIFIKUVALE natpisot, vklucuvajki ja i datata.

Inaku, zbor Car i Samodrzec NE postoele vo recnikot na slovenskite jazici vo raniot 11 vek, tuku se pojavile 200 godini podocna. A Ivan Vladislav ne zoveel vo 13 vek i ne bil Vlav pa da se vikal JOAN, kako Joan ASSAN, vlavo-kuman.

плочата ја има на интернет и всеки може да види годината на писането -1015- без да е професор. Заимов го е виждал надписа само на снимка, зашто ваште криеха по титово време. Да пропомниме, плочата е открита по титово време от македонски археолози, нема как некој друг да е пипал плочата освен тех.
твоите професори пишат за годината на битката при Клјуч -1014, којато наистина не се чете на плочата

А самата плоча е доказателство че термина "самод'ржец" го е имало и през 11 век, ништо повече

Признај си, че л'жеш безсрамно и нагло .

Гагаузов напиша:
плочата ја има на интернет и всеки може да види годината на писането -1015- без да е професор. Заимов го е виждал надписа само на снимка, зашто ваште криеха по титово време. Да пропомниме, плочата е открита по титово време от македонски археолози, нема как некој друг да е пипал плочата освен тех.
твоите професори пишат за годината на битката при Клјуч -1014, којато наистина не се чете на плочата

А самата плоча е доказателство че термина "самод'ржец" го е имало и през 11 век, ништо повече

Признај си, че л'жеш безсрамно и нагло .

hahahaha

Pa ti si lazhgo, ne jas. Ne samo lazhgo, tuku i propagator. Samiot MOSHIN veli DATATA E IZLIZHANA (Str. 39 "Slovenska Pismenost" 1966 g, Ohrid, komentar na Moshin)! Znachi NE se chita. I pochnuvaat brojkite na godinata so 6xxx, a ne so 1...

Svajcas? :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

A Zaimovi pravat falsifikat, so crtezhi nekoi sakaat neshto da iskonstruiraat. Cel svet im se smee.

Zarem stranskite poznati slavisti lazhat? Zarem profesori na Harward se lazhgovci?! Ili Igor Shvchenko? Izvini, no jas poveke nimi im veruvam, otkolku na nekoj tataroman.

I ushte neshto, da dodadam sto istaknav i porano. Najgolemiot poznavac na Vizantija, D-r Ostrogorski pishuva deka SAMODRZHEC kako zbor ne postoel vo slovenskiot recnik do 13 vek. I nikoj do sega NE go demantiral. Zatoa, ne lazhi. Sramota. Buagrskata propaganda e raznebitena. Ispadnavte mizerni falsifikatori.

Najvazhnoto: PALIOGRAFSKI PLOCHATA NE ODGOVARA NA 11 VEK t.e. STAROSTA NA PLOCHATA UKAZHUVA DEKA NE E OD 11 VEK. Cel svet go znae toa. Sega LAJ.

bitushanec напиша:
hahahaha

Pa ti si lazhgo, ne jas. Ne samo lazhgo, tuku i propagator. Samiot MOSHIN veli DATATA E IZLIZHANA (Str. 39 "Slovenska Pismenost" 1966 g, Ohrid, komentar na Moshin)! Znachi NE se chita. I pochnuvaat brojkite na godinata so 6xxx, a ne so 1...

Svajcas? :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

A Zaimovi pravat falsifikat, so crtezhi nekoi sakaat neshto da iskonstruiraat. Cel svet im se smee.

Zarem stranskite poznati slavisti lazhat? Zarem profesori na Harward se lazhgovci?! Ili Igor Shvchenko? Izvini, no jas poveke nimi im veruvam, otkolku na nekoj tataroman.

I ushte neshto, da dodadam sto istaknav i porano. Najgolemiot poznavac na Vizantija, D-r Ostrogorski pishuva deka SAMODRZHEC kako zbor ne postoel vo slovenskiot recnik do 13 vek. I nikoj do sega NE go demantiral. Zatoa, ne lazhi. Sramota. Buagrskata propaganda e raznebitena. Ispadnavte mizerni falsifikatori.

Najvazhnoto: PALIOGRAFSKI PLOCHATA NE ODGOVARA NA 11 VEK t.e. STAROSTA NA PLOCHATA UKAZHUVA DEKA NE E OD 11 VEK. Cel svet go znae toa. Sega LAJ.

излижана е дата на битката при Клјуч, точно е, славистите не лажат, ти лажеш
датата на писане не е излижана - 1015
нали можеш да броиш - на плочата има две дати, едната /1014/ е излижана, а другата /1015/ се види јасно
и не ми пиши за Острогорски, това е југославски историк от Титово време, емигрант от Русија, и за нај-голем познавач си го обавил ти и такива като тебе
Палиографската точност за старостта на плочата тука не в'рши работа, таја точност е плјус минус 200 години. Цел свет го знае това.

И оште нешто, с'д'ржанието на плочата се потв'ржава от всички други средновековни извори.

Като нема ни един извор за некаква си македонска д'ржава, вие т'рсите под вола теле да докажете, че д'ржавата не била б'лгарска. Ама нема как.

Која дата е излижана според Мошин : 1014 или 1015 ? тука нема да има отговор :baeh: :baeh: :baeh:

Gagauzov, sakas da siris bugarska propaganda, no istoriski si nepismen i kaj mene kako covek koj predobro ja znae mak. istorija, predizvikuvas sozaluvanje.

Prespanskata ploca e zemana vo Sofija i tamu se cuva veke 100 godini. Bugarite ja izbrisaa plocata.

Za Bitolskata ploca veke ne sakam da komentiram, bidejki site vizantolozi od svetski kalibar se soglasni deka taa ploca e ili fals ili e od Joan AsAn od 13 vek.

bitushanec напиша:
Gagauzov, sakas da siris bugarska propaganda, no istoriski si nepismen i kaj mene kako covek koj predobro ja znae mak. istorija, predizvikuvas sozaluvanje.

Prespanskata ploca e zemana vo Sofija i tamu se cuva veke 100 godini. Bugarite ja izbrisaa plocata.

Za Bitolskata ploca veke ne sakam da komentiram, bidejki site vizantolozi od svetski kalibar se soglasni deka taa ploca e ili fals ili e od Joan AsAn od 13 vek.
nadpis0.jpg

Надпис'т датира от 6501, индиктион 6 от с'творението на света, или 993 година след Христа, следователно тој е нај-старијат б'лгарски каменен надпис, па и в'обште славјански. Когато е станал известен в науката, г'рците са го т'рсили, но селјаните и свештениците в селото, добри б'лгари, са го укрили. Те дори не са решили да го продадат на Успенски, којто им давал 500 наполеона. Когато след П'рвата Балканска војна селото Герман се паднало в гр'цка територија, г'рците пак го т'рсили, за да го уништожат, без с'мнение, но не могли да го намерјат. Селјаните не знајат потеклото на плочата и ја смјатат надгробна на св. Герман, имат ја за светинја, без којато селото би пострадало от нешто.

Една седмица преди моето пристигане војводата Кр'стьо с нјаколко четници се опитал да ја дигне от черквата, дето ја пазили. Селјаните обаче узнали това и мало и голјамо се вдигнало да ја запази. Когато пристигнах, с'брах свештениците и епитропите и им објасних важността на надписа за нашата историја, а след това ги помолих да ми ја предадат. От страх пред селјаните и г'рците те отказаха да ми ја дадат доброволно, дадоха ми клјучовете, та аз сам да ја взема от черквата, уж без тјахно знание. През ноштта аз, кандидат-офицер'т јордан Трајков, коннијат ми ординарец и двама четника влјазохме в черквата, изнесохме плочата из олтара и ја натоварихме на колата на един турчин от с'седното село Р'мби, којто ја пренесе в село Наколец, а оттам с друга кола — в Битолја. От Битолја пренесох плочата в Софија и ја предадох на Народнија археологически музеј.
http://knigite.abv.bg/bugarash/etnograph/etnograph.html

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom