Дрекселмаер – Фабрика на смртта

• Креатор на темата Креатор на темата Notepad2
  • Време на започнување Време на започнување
Realno vo stopanstvoto poslednive 10ina godini platite ni denar ne se mrdnati na podobro. Mozebi so isklucok na IT sektorot, so se pojavi vo poslednive nekolku godini, drugoto e status quo.

Пред десет години, работничките плати беа 5000-8000 денари, како сега е статус кво?

. Еве нека каже некој од Кавадарци како било пред да дојде Дрексл. Од она што го чув, во Кавадарци, пред да дојде Дрексл, работничките плати обично биле 7000 денари и тоа пред 3 години.

I togas platite bea 10-12.000.(Skopje) Isto kako denes. Ama ni denar ne mrdnale nagore. Ne se lazi sam sebe.

Прашај ги вработените во маркетите, шивалниците и чевларниците во СКОПЈЕ, дали пред 10 години некој пат зеле 10-12.000 денари месечно редовно или земале по 4000-5000 денари и тоа со каснење.

Прашај ги вработените во маркетите, шивалниците и чевларниците во СКОПЈЕ, дали пред 10 години некој пат зеле 10-12.000 денари месечно редовно или земале по 4000-5000 денари и тоа со каснење.
Prodavackite zemaa po 8-10000den, tolku i sega. Sivackite 8-9000den, tolku i denes. Drugarce vozi kombe skoro 15 god vo ista firma, platata mu e nonstop 200 evra. Ne znam so ne ti e jasno.

Na zapad definicija za zemjodelec e toa da ima najmalku 50tina kravi i 50tina hektari zemja. Inaku ne gi racunaat za zemjodelci. ko so rekov, kaj nas profesionalni zemjodelci nema, ili ima tolku so moze na prst da gi prebrois. Tuka e problemot. na zemjodelieto retko koj gleda kako primaren (ili edninstven) nacin na zarabotka. Na 95% kao zemjodelci im e daj sto das.

Баш така вистинските земјоделци се многу малку на број, инаку за житни култури да 40-50 хектари ако сакаш да живееш добро а за овошни или лозови насади се поминува и со многу помалце. Пример со 10-15 хектари лозов насад, кајсии/пракси и слично можеш да живееш како цар во наши услови плус ќе имаш многу помалце работни денови во однос на стандардниве работи ама треба сериозно вложување во системи за наводнување, спојување на нивите (тн укрупнување) а ова со субвенциите е жива глупост и купување на социјален мир од страна на владата.

Ако има некоја ќар од фирмиве како Дрекселмаер е тоа што ги откажуваат од земјоделие ситните тн “земјоделци“ кои повеќе сметаат отколку што допринесуваат.

Секогаш и секаде има неработници и забушанти и тие директори да ги ставиш пак ќе бидат незадоволни
Еден хектар 8к а 4-5 ниви по 10-12 хектари е па парите не се за фрлање

Такви површини може да имаат само оние што се врзани со партијата, другите може само да сонуваат.

Последно уредено од модератор:
А вреди да работиш цел месец во маркет за 8000 ? Ко што спомнав бар не ги даваш за сменски материјал ти парите ама битно да се плука нешто контра.
А вреди да работиш цел месец во маркет за 8000 ? Ко што спомнав бар не ги даваш за сменски материјал ти парите ама битно да се плука нешто контра.
А кој рече дека е подобро да работиш во маркет за 8 000 ?
И прво гледај што пишуваш,па после кажувај дали некој плука нешто контра.КОЛКУ ЗЕМЈОДЕЛЦИ ВО ДРЖАВАВА ИМААТ ХЕКТАР ИЛИ ПОВЕЌЕ ?
Убаво ти објасни членот Goldie за јачменот.Епа сега ти види дали вреди да ги фалиш овие 8 000 денари.
Секогаш и секаде има неработници и забушанти и тие директори да ги ставиш пак ќе бидат незадоволни
Еден хектар 8к а 4-5 ниви по 10-12 хектари е па парите не се за фрлање
Правам муабет за обичната раја,а не за некој земјопоседник со многу земја.
Колкумина од тие што ги познаваш лично имаат 4-5 ниви × 12 хектари ?

А кој рече дека е подобро да работиш во маркет за 8 000 ?
И прво гледај што пишуваш,па после кажувај дали некој плука нешто контра.КОЛКУ ЗЕМЈОДЕЛЦИ ВО ДРЖАВАВА ИМААТ ХЕКТАР ИЛИ ПОВЕЌЕ ?
Убаво ти објасни членот Goldie за јачменот.Епа сега ти види дали вреди да ги фалиш овие 8 000 денари.

Правам муабет за обичната раја,а не за некој земјопоседник со многу земја.
Колкумина од тие што ги познаваш лично имаат 4-5 ниви × 12 хектари ?
Problemot e vo glavite, so nemaat nikakov interes da gi zgolemat nivite i proizvodstvoto. Epa izvini, ama jas na ovakvi da ne kazam amateri zakonski bi im ja zemal zemjata i bi im ja dal na pravi profesionalni zemjodelci. Treba i da se smeni zakonot, npr ako zemjodelec nema barem minimum 10ha obrabotena zemja da nema pravo na subvencii. Ili ke bide prav zemjodelec ili neka rmba po gulazite.

Problemot e vo glavite, so nemaat nikakov interes da gi zgolemat nivite i proizvodstvoto. Epa izvini, ama jas na ovakvi da ne kazam amateri zakonski bi im ja zemal zemjata i bi im ja dal na pravi profesionalni zemjodelci. Treba i da se smeni zakonot, npr ako zemjodelec nema barem minimum 10ha obrabotena zemja da nema pravo na subvencii. Ili ke bide prav zemjodelec ili neka rmba po gulazite.
Човече,кај ќе ги зголемиш нивите и производството на толку давачки ?
Во Франција ли живееме ?
10 ha си пишал.Па тука во Македонија ако имаш 10 ha тебе за богаташ ќе те сметаат,а не земјоделец.

Најголемиот проблем кај нас е, од каде ќе најдат пари за 10 хектари ?

Жално е што темава отиде во овој правец.
Самиот себе ќе се искритикувам:Дозволив партискиве испрани мозоци да ми го качат притисокот и да ме испровоцираат па и јас почнав да ја трујам темава со политика и најчесто оф-топик коментари.

Наместо да се анализираше самата ситуација во Дрекслмајер и немилиот настан што се случи неодамна,повеќето од нас ја претворија темава во борба помеѓу СДСМ-симпатизери и неутрални против ВМРО -испраните мозоци.
Жално за жената што почина,жално за сите нас.

Жално е што темава отиде во овој правец.
Самиот себе ќе се искритикувам:Дозволив партискиве испрани мозоци да ми го качат притисокот и да ме испровоцираат па и јас почнав да ја трујам темава со политика и најчесто оф-топик коментари.

Наместо да се анализираше самата ситуација во Дрекслмајер и немилиот настан што се случи неодамна,повеќето од нас ја претворија темава во борба помеѓу СДСМ-симпатизери и неутрални против ВМРО -испраните мозоци.
Жално за жената што почина,жално за сите нас.
Лесна и земја ама до таму и било пишано па плус се погодило на работа и ај галама одма
Што ако било на друго место?
Нормално ќе се најде некоја друга пачка

Лесна и земја ама до таму и било пишано па плус се погодило на работа и ај галама одма
Што ако било на друго место?
Нормално ќе се најде некоја друга пачка
Fringe,многу луѓе со кои имам правено муабет,а работат во Дрекслмајер,имаат речено дека се живчано оболени од работава и дека кога тогаш ќе напуштат.Некој од нив веќе и напуштија баш поради тие стресови што ги трпеле во Дрекслмајер.
Галама се крева поради лошите услови во фирмата.
И мои другари се жалеле дека во случај ако ти се слоши можно е да не те пуштат.Ако живееш во Велес многу добро ќе ја знаеш состојбата во оваа фирма.

Fringe,многу луѓе со кои имам правено муабет,а работат во Дрекслмајер,имаат речено дека се живчано оболени од работава и дека кога тогаш ќе напуштат.Некој од нив веќе и напуштија баш поради тие стресови што ги трпеле во Дрекслмајер.
Галама се крева поради лошите услови во фирмата.
И мои другари се жалеле дека во случај ако ти се слоши можно е да не те пуштат.Ако живееш во Велес многу добро ќе ја знаеш состојбата во оваа фирма.
Условите држат некое ниво.
Проблем не само во дрекслер е шо нема закон т.е има ама нема кој да го спроведува а работниците за поголема плата се пишуваат 1 па 3 смена,две смени или работат одреден број саботи за 13 та плата.

Не разгледав низ странициве.Има ли женава име и презиме што починала или не?

Која мизерија човече , срамота , резил , незнам шо да кажам , незнам како уште некои луѓе неможат да сватат дека сме дно дна, државава е у курац појдена и од едните и од другите, кажува некој порано како било , од ова моментално бетер нема, значи НЕМА! И сдс праел глупости затворил фабрики и шо не, али ова шо го праи вмро моментално полошо нема, тој шо има пак да има , тешко на сиромавиот, па уште читам за земјоделие, кое земјоделие кој бутур, од прилеп сум конкретно за тутун да кажам , имало субвенции ова имало она имало , кур имало , ништо нема, ако било ко шо треба немаше пола прилеп од тутун да се откажи, тешко на луѓе, бог да ја прости жената, девојками работеше таму 6 медеци, тешки глупости се случуваат таму , само пошто голем дел се партиски бојничиња несмеј да излези муабет надвор од фабриката пошто автоматски леташ од раб , се извинувам малце за огф топик

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom