Pozdrav sakam da prasam sto e razlika pomegju Drzavna i Skolska matura,koja matura da polagam,vistina li e deka na nikoj fakultet nema da mozam da se zapisam so skolskata matura ?
Колку што знам школска матура или завршен испит го викаат, полагаат за полесно да пројдат, и без никаква намера да студираат. Сега можеби и со таа матура ќе те примат на приватните...
Во никој случај не одбирај школска матура бидејќи понатаму ќе ти се најде државната. Сега ако не ти се учи, во иднина може ќе сакаш на некој факултет да се запишеш и со школска матура тешко дека ќе те примат.
Школска и државна матура Јас ги знам како завршен испит и државна матура.
Со завршниот испит означуваш крај на средното, но и на твоето понатамошно образование................, исклучок е ако имаш многу пари, па запишеш курсеви или приватен факултет. А со државната матура ти се отвара пат за студирање на факултет.
Пишај си школска матура лесно ќе поминеш ќе полагаш само два предмети за разлика од државна со четири предмети.И да не те лажат дека со школска не можеш да студираш иди во Бугарија таму не гледаат многу матура си имаш приемен испит за секој факултет.
Јас колку што знам ко завршив пред две години ни кажаа дека со завршниот испит можеш да се запишуваш на факултет, но немаш право само на првиот круг, значи втор и трет круг..
Исто така ако има сеуште празни места во државна квота, пак имаше шанси да влезеш во државна...
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.