Набљудување на цутењето 2016

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Најнапред да Ве известам дека јапонските цреши на улицата Максим Горки, во Скопје почнаа да цутаат. Ве поканувам да ги погледате и да уживате.
image7.jpg

Кај нас медијумите не известуваат за речиси било што друго освен за насатните околу „ политичките опции “. Секој ден можете да слушнете како се караат кој повеќе украл и кој повеќе нанел зло на граѓаните.
Во Јапонија медијумите известуваат за цутењето на црешата сакура. Тоа е истата цреша која сега е расцутена на улицата Максим Горки.
Ханами се нарекува јапонскиот обичај да се набљудува цутењето на дрвата.
Во Јапонија црешата сакура , најнапред, на крајот од март, цути на островот Кјушу подоцна на Хоншу а кон крајот на мај на островот Хокаидо
Сите медијуми, како главна вест, известуваат и го следат овој настан, ... Има и прогнози ... Се организираат прослави и слично
http://en.wikipedia.org/wiki/Hanami
Ова тема ја отварам за да меѓусебно се информираме каде има интересно цутење и да постираме фотографии било сопствени било од други
Сите дрва во Македонија не цутат истовремено
Можеме да се иформираме за било кои расцутени дрва или грмушки. А можеме да постираме фотографии од расцутени дрва и ливади од Македонија или од други земји
За мене се посебно интересни јоргованот и липата, но секој може да предложи и други интересни цветови
За крај еве уште неколку фотографии од расцутената цреша сакура
%2Bsakura%2Brozovoe%2Bkrasivo%2Byaponiya%2B17778037114.jpg

yaponskaya-sakura.jpg

Еве уште една фотографија
sakura3.jpg
[DOUBLEPOST=1429341099][/DOUBLEPOST]На А1- он е објавена прекрасна фоторепотажа за цутењето на црешите во Јапонија
http://a1on.mk/wordpress/archives/472314
Во текстот се вели:
Во тоа време Јапонците зборуваат само за црешите, но тоа е главна тема и во медиумите, бидејќи дел од програмата се издвојува за детални извештаи за цветање на црешите.
denotCresa14.jpg

Последно уредено:
Денес, претпладне, бев да прошетам по улицата Максим Горки ме виде еден познат и ме праша што правам. Му реков еве уживам во убавината
Затоа побрзајте - цутењето јапонската цреша не трае долго
flower-sakura-14318686.jpg

Дека убаво е да гледаш расцутено цвеќе, убаво е, но Јапонциве ако стварно правеле прослави за секое дрво што ќе расцута....:D Ај разбирам тоа да биде објавено преку медиум, ама прослава?!

Мене лично ептен ми се свиѓа цутењето и мирисот на кајсијата, на јоргованот и ако во оваа група се вбројува отворањето и затварањето на лалето:)

Prunus_armeniaca_in_Donetsk.jpg

jorgovan.jpg

166920195584.jpg

@Sungerot Bob
Jапонците се паметни.
Тие гледаат цутење. Уживаат во цутењето, во мирисот и боите. Зарем е подобро да се гледаат во „ политичките опции “
Ти постираше јоргован. Јас многу го сакам
Дали некаде во Македонија има расцутено јоргован?

@Sungerot Bob
Jапонците се паметни.
Тие гледаат цутење. Уживаат во цутењето, во мирисот и боите. Зарем е подобро да се гледаат во „ политичките опции “
Ти постираше јоргован. Јас многу го сакам
Дали некаде во Македонија има расцутено јоргован?
Сега му е сезоната. Речиси насекаде почнува да цути:)

Денес на Зелен Пазар видов дека продаваат јоргован.
А видов и едно дрво расцутен јоргован пред кулите карши Олимпискиот базен
Biljka-jorgovan.jpg

Пред Старата железничка станица ( денес Музеј на градот Скопје ), десно од влезот има две сосема млади јапонски цреши. Овие млади цреши се сега расцутени
Ако поминувате во тој дел на Скопје - погледнете ги
sakura_alley_wide.jpg

Еве вести од Скопје
Цутењето на јапонските цреши на улица Максим Горки е при крај. Побрзајте ако сакате да ги видите
Во дворот на гимназијата Јосип Броз има два расцутени јорговани. Едниот е обичен, а другиот кој е од десна страна на влезот, е со покрупни цветови
Карши новото големо Веро кај мостот има едно многу убаво расцутено дрво. Истото дрво е изгледа калемено и на липата во негова близина. Незнам како се вика, ама е многу убаво и убаво мириса
Ми изгледа како багрем, ама цветот не е бел пуку син Еве најдов слика на црвен багрем
RuzicastBagrem.jpg

Ако поминувате во тој дел на Скопје погледнете го
Во близината на Зелен Пазар има расцутени диви костени
Еве цвет на див костен
kesten.jpg

Последно уредено:
@Смрт за зони и пајак воз. , леле ама убава тема :aplauz:

http://forum.kajgana.com/threads/Набљудување-на-цутењето-2015.77966/

А морам да си кажам пристрасно дека тоа маалото кај ул. Максим Горки и ул. Никола Кљусев ми е едно од омилените :love:.
Го обожавам периодов! Јорговани, цреши....па уште малку и костени, липи :pipi:. Мераци .
Баш убаво ако се пишува тука и да се прати евиденција на расцутувањето :icon_mrgr:

Во пост 13 напишав дека карши новото Веро кај мостот има интересно
расцутено дрво
Значи се работи за карши Веро, преку улицата Кочо Рацин, има една трошна куќа и тука ќе забележите прекрасни сини цутови кои и убаво мирисаат. Од лева страна има е една липа на која ќе ги видите овие цутови
Колку што се распрашав се работи за син багрем Wistaria sinensis кој се нарекува кинески багрем бидејќи потекнува од Кина
еве најдов во Википедија
http://en.wikipedia.org/wiki/Wisteria_sinensis
а во белградска Политика најдов како се размножува
http://www.politika.rs/rubrike/sharena-strana/t17883.lt.html
Се работи за растение кое се повива околу некое дрво, куќа или конструкција
Комбинацијата со липата е интересна но слушнав дека и пречи на липата
Еве неколку фотографии:
Wisteria%20sinensis%2004.JPG

images

images

images

images