Библиотеката во Кочани - премногу книги премалку простор
Сместена е во зградата што била порано поштата, и иако е искористен секој можен простор, сепак стојат со кутии и кутии книги од кој ти знае кој период.
Веќе некои дела што кхм кхм биле свето писмо у еден период сега се во кутии собрани и во подруми или исфрлени (поима неам).
Инаку ова со проектов на владата, некна дознав нешто прилично интересно.
Со преводот на стручните книги, освен македонски мора да има превод и на албански, поточно, во секоја установа кај што се носат овие преведените книги мора да има исто и македонски и на албански. Со тоа што ако пример има 8 Патологии од Робинс, мора да има и 8 Патологии од Робинс на албански,а во Кочани шо се вика нема ни толку албанци, а не пак да студираат на факултетот кај нас (економски факултет, пошо штипјанчиња од љубомора ни го зедоа правниот).
Стручната литература се чува во таванот (кој беше реновиран и искористен како нов простор), и можам да кажам освен јас и уште некоја будала, книгите не се буквално допрени. Купишта и купишта стручна литература веќе почнала да фаќа прав и пајажина.
Во врска со кадарот ... фала богу шо сум со некои како газ и гаќи па можам и по неколку месеци кај мене да си чувам книги од стручна литература (не дека некој друг ги бара, пошо има по неколку примероци, и скоро никој не ги ни бара), ми даваат и книги кои не се обработени а ми се потребни, и нормално ги враќам пошо не сум гад и иам свест.
И сум член на литературниот клуб иако се жив неам појавено 4 години веќе

)
Инаку, нешто што навистина ме растажи е следното.
Во Кочани, во еден гигант - АД АТОМ - порано имаше библиотека (огромна со неколку илјадници книги). Со пропаѓањето на гигантот, пропадна и библиотеката. Инвентоарот испокршен, книгите кои однесени, кои испокинати, измочани, палени, шарани со спреј... И ова е тоа што остана.
Кога ќе дојде време книгите да се уништуваат, се знае дека народот е говедо.
Шо ви имат згрешено книгите....