Ганглион

• Креатор на темата Креатор на темата The_Red1
  • Време на започнување Време на започнување

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Ганглион или ганглионска циста е желатинозна течност која може да се појави во било кој зглоб или тетива со тетивна обвивка, но најчесто на рачниот зглоб. Таа исто така може да биде прикрепена за тетивната обвивка. Оваа циста не е канцерогена и може да се лекува со пункција или хирушки.

Како што поминува времето количината на желатинозната течност се зголемува па така и ганглионот станува поголем и поболен.

A00006F01.jpg
A00006F02.jpg

anglion-cysts-boston-massage.jpg

A00006F04.jpg

Јас го имам веќе 2ипол години. Не се сеќавам точно на времето кога ми се појави, не е голем, не се ни забележува ама ми смета при вежбање, напор, носење нешто потешко и слично. Го имам на рачниот зглоб. Од се најмногу ми смета болката кога ќе се “оттурнам“ од кревет, столица или биро за да станам, со тоа ми е намалена функцијата на раката.
Болката е тука
wrist-pain.jpg

А ја најсилна е на овие движења на раката
285x285_Hand_Exercises_To_Ease_Arthritis_Pain_Wrist_Stretch_9.jpg
handstretch-exercise.jpg

Prayer%20Stretch.jpg

Неколку пати го снемало и пак излегува. Три пати бев на ортопед и првиот ми рече дека сум немал ништо а болката не знае од што е, вториот дека ми треба ортопедско помагало и да го носам 3-4 месеци, третиот да ја чувам преврзана (малце постегнато и со еластичен завој) раката околу 2 месеци. Какви се тие нерви што два месеци ќе ја имаш стегнато раката?! Ми се здрви уште од првиот ден. На крај рече ако не помине може да се извади со рутинска операција, со локална анестезија и не било ништо страшно.

Тука ја има операцијата како изгледа.

Сакам да ве прашам - Дали сте имале? знаете некој што имал? како го отстранил? Колку време има болки после операцијата?

Пред операција добро би ми дошол некој совет од некој што веќе поминал низ истото.

Да и на мене ми се појавува на истото место, прво почнува да те боли па после како мала коска и за некое време е многу поголема, народски се нарекува мртва коска и ја знам болката, особено боли ако сакаш да правиш склекови, па дури некогаш боли и сама од себе. После некое време ќе исчезне па ја нема подолго време па пак ќе се појави. Мене мислам ми е наследно од татко ми, и ќе ти кажам дека него му помина на многу смешен начин и му се немаше појавено може 6-7 години и тоа со бабини деветини. Може ќе се смееш и нема да пробаш, и јас не сум пробал пошто не верувам во такви работи, ама на него му помина на тој начин.

Може подобро ќе ти беше да ја крстиш темата мртва коска. :)

Да и на мене ми се појавува на истото место, прво почнува да те боли па после како мала коска и за некое време е многу поголема, народски се нарекува мртва коска и ја знам болката, особено боли ако сакаш да правиш склекови, па дури некогаш боли и сама од себе. После некое време ќе исчезне па ја нема подолго време па пак ќе се појави. Мене мислам ми е наследно од татко ми, и ќе ти кажам дека него му помина на многу смешен начин и му се немаше појавено може 6-7 години и тоа со бабини деветини. Може ќе се смееш и нема да пробаш, и јас не сум пробал пошто не верувам во такви работи, ама на него му помина на тој начин.

Може подобро ќе ти беше да ја крстиш темата мртва коска. :)
E какви се тие бабини деветини? Може ќе пробам. :D
Инаку да, на склекови најмногу боли, не се издржува, ради тоа и прекинав со вежбање.

Еднаш играјќи кошарка се лизнав и паднав со отворена дланка на подот, имав неверојатна болка околу 2-3 минути, после тоа ганглионот го немав можеби месец дена па пак ми се појави.

Мислам дека мртва коска не е исто со ганглион. Можеби грешам, не знам.

Ми се појави доле на двете нозе, па ќе одам да ме сецнат кај и да е бидејќи е напор и не можам да се издепилирам ко чоек за да продефилирам поред обала.

E какви се тие бабини деветини? Може ќе пробам. :D
Инаку да, на склекови најмногу боли, не се издржува, ради тоа и прекинав со вежбање.

Еднаш играјќи кошарка се лизнав и паднав со отворена дланка на подот, имав неверојатна болка околу 2-3 минути, после тоа ганглионот го немав можеби месец дена па пак ми се појави.

Мислам дека мртва коска не е исто со ганглион. Можеби грешам, не знам.

Па не знам дали е исто со мртва коска, ама мене ми се појавува од време на време баш на тој дел од зглобот како што е на сликите и расте до големина на џамлија, и не мора да значи колку поголемо толку повеќе да ме боли, некогаш едвај се гледа а ме пука од болка, и од секогаш ми викале дека е мртва коска ''народски кажано''. А да ти кажувам за бабини деветтини многу е глупо, не значи дека ако се направи тоа, течноста или што и да е ќе исчезне хахах. Пак мислам при некој напор ќе ти се појави. Финтата е коа си на гробишта да се свртиш кон некој гроб што не го знаеш да не го читаш името и да фрлиш сол преку рамо наназад и да кажеш како што не знам чив е гробов така да не знам ова коа ќе ми помине. И демек ќе ти се изгуби неосетно и нема да ти се појави после тоа хаха.

Можам да ти кажам за склекови како ќе ти бидат побезболни да ги правиш, нешто во овој стил: dumbbell_pushup_row1.jpg
Кај што нема да го превиткуваш зглобот... Исто така нема да те боли толку коа креваш тегови дека исто не го превиткуваш зглобот, и при вежбање или играње кошарка обавезно бандажирај го со стегачи, ќе се намали болката за 90%.

Ми се појави доле на двете нозе, па ќе одам да ме сецнат кај и да е бидејќи е напор и не можам да се издепилирам ко чоек за да продефилирам поред обала.
И? Што направи? Успешна операција?
Јас уште се спремам, ради лузната ми е, пошо за зглоб се работи.

Го имам истото на левиот зглоб. Незнам колку долго го имам но го приметив пред неколку недели после оптеретување почна да ме приболува нешто кај зглобот, изгуглав и сватив што е. Кога ми е исправена раката не се приметува али кога ке ја навалам се познава топче. Болки имам минимални сеа за сеа, па ме интересира дали се зголемува или останува исто или различно кај секој е?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom