Факултети надвор од Македонија (need info)

• Креатор на темата Креатор на темата FLiX
  • Време на започнување Време на започнување
`Ангелче` напиша:
Очајно ми треба да најдам Универзитет или факултет на англиски јазик, во Брисел,Луксембург,Копенхаген,Хелсинки или евентуално во Холандија, отсек Архитектура (архитектура и дизајн или сл). Никако не можам да најдам се топнав барање!

eve ti web strana pa baraj univerziteti, jas ti go preporacvam vo bremen amerikanskiot univerzitet super e eden od najpoznatite e mislam deka ima arhitektura.

http://www.webometrics.info/

bojan81 напиша:
Деца, земете одете во Франција, Австрија, Германија, Италија. Што сте запнале со Бугарија србија не ми е јасно, толкави ли ви се погледите до таму ли може да видете. Ете јас завршив во Бугарија и што фајде од тоа ниту знам ниеден светски јазик асолно знам Бугарски. А што се однесува до плаќање, цените што ќе ги плаќате на европските универзитети се најмалку 40% посто пониски на некои места воопшто и не се плаќа. Цените за престој не се ништо повисоки од еден нормален живот во Софија или Белград. Летоска бев во виена едни македонци што што студираа во виена плаќаа 400Е за трособен стан жевиат 4 значи плаќаат по 100 Е а си работат лепат плакати од каде земаат по 40 евра на ден. Од дома не земаат ништо за трошење се сами плаќаат итн. Така да ако сакате да имате нетолку добро образование, да сте цицачи на вашите родители одете во Бугарија, а ова другово за во странство е многу по просто и едноставно одколку да се запишете во Бугарија. Така да отворете ги малку повеќе вшите хоризонти.

E pa zatoa jas odam buigarija ama na angliski ke ucam, taka da bugarski samo za snaoganje nisto drugo , sosema e razlicno ke ke ucis na angliski i dobivas amerikanska diploma, ili diploma vo koja ti pisuva deka si zavrsil fax na angliski, a znam jas kaj e najdobro , na primer za kom najdobar e institutot za tehnologija vo cirih na koj se plaka 30 000 evra godisno :)

NIKA напиша:
Овие за Нов Бугарски шо прашуваааааа ако им треба оште информации да се јават.....јас сум сега трета година таму...и ке им помагаме.....и мене ми е супер овде.....сега за сега де....но не сакам посдипломски да запишувам овде...некаде подалеку би сакала/
Да го прашам јас Мас абе ова во Сорбона како оди...мислам ај шо ке си платиш такса 5оо ии колку таму кажа евро ами другите работи...стан, јадење, книги миги...ово оно.....како е?И таму ако сега по трета година се запишам ке се водам како посдипломски нели?
Некој да има некаква информација за Мариабис во Брисел факултето за преведувачи шо е....да ми даде!?
Поздрав!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ФаЛа!!!

Да бе и јас то му викам, ако сте за Нов Бугарски само кажете, помош имате за шо сакате. Ако треба и за раче ќе ве фатам и ќе ве запишам не мора ич да се замарате. Убаф е фкрај универзитето и за амбициозни и за драпачи. Ако сакаш имаш одлични услови да се стекниш со знаење, а ако сакаш муфте да поминиш исто така мојш шо не ти препорачвам оти за куро ти е дипломата ако не научиш нешто да работиш.

П.С. Иначе НИКА на шо смер си, можи да те знам пошто јас сеа прва сум во НБУ.

bojan81 напиша:
Деца, земете одете во Франција, Австрија, Германија, Италија. Што сте запнале со Бугарија србија не ми е јасно, толкави ли ви се погледите до таму ли може да видете. Ете јас завршив во Бугарија и што фајде од тоа ниту знам ниеден светски јазик асолно знам Бугарски. А што се однесува до плаќање, цените што ќе ги плаќате на европските универзитети се најмалку 40% посто пониски на некои места воопшто и не се плаќа. Цените за престој не се ништо повисоки од еден нормален живот во Софија или Белград. Летоска бев во виена едни македонци што што студираа во виена плаќаа 400Е за трособен стан жевиат 4 значи плаќаат по 100 Е а си работат лепат плакати од каде земаат по 40 евра на ден. Од дома не земаат ништо за трошење се сами плаќаат итн. Така да ако сакате да имате нетолку добро образование, да сте цицачи на вашите родители одете во Бугарија, а ова другово за во странство е многу по просто и едноставно одколку да се запишете во Бугарија. Така да отворете ги малку повеќе вшите хоризонти.

Абе Бугарија јас само НБУ би го препорачал, баш ради јазиците. Јас от ко сум дојден тука англискио си го усовршив, бугарски научиф колку толку и шпански за да се разбирам. Прва година сум значи по 3 години сигурно шпанскио ќе го научам како шо треба а бугарскио сакал нејќел тука од луѓето ќе го научам.

Е сеа дека така лесно се наоѓа за без пари да учиш негде во Европа, то незнам. Плус то слушај шо ти вика Мацеделиен, на англиски слабо факултети по Европа, а јазик не се учи така лесно. А ако знај некој перфекно фермански има Софија еден германски универзитет не само без пари шо ќе учиш дури и еден куп ќе ти дават.

E pa se gledame znaci vgodina na nby, site go falat definitivno idam jas tamu :)

Готово бе, ако сум тука летото ко ќе треба да се запишваш ќе те однесам ќе ја наредиме работата некако.

BoYd напиша:
Ме интересираат универзитети во Словенија.Ако некој нешто знае го замолувам да пише.
Благодарам однапред :helou:

Сега планираш да се запишваш таму? Оваа година? Кажи ми за шо те интересира да те информирам поќе, се разбира ако знам :)

Macedalien напиша:
Нема : се е на Холандски, Француски, Германски, Дански или Фински : јазичниот диверзитет е осигуран со Европска законска рамка којашто е потпишана од сите земји на градовите коишто ги спомнуваш и единствено во Шпанија можеш да најдеш факултет на англиски јазик во неанглиско говорно подрачје. Ама побрзај - Запатеро ја загарантира забраната за конкуренција на јазиците во Шпанија и од септември секој факултет ќе има исклучиво настава на Шпански и на јазикот којшто е зборен во провинцијата (Каталонски, Баскиски, Галицијански).

Со други зборови : дупни се и двапати - нема да најдеш факултет со настава на англиски јазик на континент којшто се бори за презервација на јазичниот диверзитет. Ако беше англискиот некој фактор во Европа - немаше да има толку официјални јазици :star:

Така да ми сугерираш? Да учам некој неофицијален јазик од овие :pos2:

FLiX напиша:
E pa zatoa jas odam buigarija ama na angliski ke ucam, taka da bugarski samo za snaoganje nisto drugo , sosema e razlicno ke ke ucis na angliski i dobivas amerikanska diploma, ili diploma vo koja ti pisuva deka si zavrsil fax na angliski, a znam jas kaj e najdobro , na primer za kom najdobar e institutot za tehnologija vo cirih na koj se plaka 30 000 evra godisno :)

:pos2: :pos2: :pos2:

Оваа беше најјака шо ја прочитав. А јужно-афричка диплома ќе добиеш? Оти и у Јужна Африка официјален јазик е англискиот :wink:

`Ангелче` напиша:

Оди во Британија :star:

Macedalien напиша:
:pos2: :pos2: :pos2:

Оваа беше најјака шо ја прочитав. А јужно-афричка диплома ќе добиеш? Оти и у Јужна Африка официјален јазик е англискиот :wink:

Доста сеа не го фаќај за јазик детето, така се вика то во Битола.

А иначе дипломата си е бугарска, само призната е сегде имаш акредитација на веб сајтот можи да си видиш. А пошто се учи на англиски јазик нормално дека ќе пиши на дипломата јазик на студиите. Плус и степенот шо го добиваш по друг јазик ќе ти биди валиден, јазиците се посебно акредитирани во НБУ.

`Ангелче` напиша:

Не бе оти, ќе си одиш на некој американски колеџ. Сигурен сум дека ги има на секаде во Европа ама се плаќа, без пари нема. За најблиску знам дека има во Скопје, Благоевград и Солун.
За Скопје памтам ни дојдоја на сколија уште во средно ама крајно се разочарав каква му беше програмата. Се беше општи работи како на мајтап. Не се сеќавам колку се плаќаше ама не беше помалку од 2000 долари со сигурност.
Благоевград знам дека се плаќа 4000 долари или нешто појќе. Само шо добиваш еден куп стипендии една од самиот универзитет, една бугарска и незнам шо друго битно идеше малку поефтино ако ги рачунаш тие работи, ама сепак релативно скапо. Таму има цел кампус кај шо живеат студентите кај шо е поволно за живеење.
За Солун, знам дека има два универзитети еднио е амерички другио е британски. Битно е шо е неверојатно скапо, 14000 евра е на еднио годишно, за другио незнам. Постои можнос да фатиш некаква стипендија ама само дел покрива стипендијата.
Е така стојат работите, па сеа ти види дома шо пари му се дават на твојте...:helou:

Неќам никакви ретардирани американски колеџи,поарно ако ми е за америките ќе одам на Беркли и ајт,ама јас сакам во Европа,ако можам да најдам ко шо сакам,оти знам дека има,ама не можам да најдам,мислам нема логика да нема.

`Ангелче` напиша:
Неќам никакви ретардирани американски колеџи,поарно ако ми е за америките ќе одам на Беркли и ајт,ама јас сакам во Европа,ако можам да најдам ко шо сакам,оти знам дека има,ама не можам да најдам,мислам нема логика да нема.
u got me :)!!!
а што сакаш ти да ојш а не можеш да најш а нема логика да нема пошо знајш дека има (и јас се загубив малце:))????????

`Ангелче` напиша:
А шо сакаш ти најточно?
На англиски да учиш на државен факултет во Европа да видам не верва.

Ако сакаш за компјутери да учиш, Нов Бугарски има неколку смерој на англиски шо се учи. За друго незнам јас, пошто и јас лани бараф на англиски негде за поефтини пари, тешко таква работа.

П.С. Во Америка не се ретардирани универзитетите во голема заблуда си, средните училишта се ама универзитетите не.

Абе деца, јас направив грешка и ви кажувам за ваше добро а вие како сакате јас сум паталец не гаталец. Значи прво да разјасниме за митот за признати дипломи. Како може бугарските дипломи да се признати а Македонските не, ова е една тешка заблуденост. Секој универзитет си се агредитира во сопствената држава. Ако има меѓудржавен договор за признавање на образованието и за размена на работа сила меѓу различни земји или сојузи тогаш ти со Македонска диплома ќе можеш да работиш таму кај што има Македонија потпишано договор работа, а сегаде на друго место мораш да ја нострифицираш диломата Во моментов е исто дали ќе завршиш во Таѓихистан Македонија или Бугарија. За таџихистан не знам, но за Македонија знам дека со македонска универзитетска диплома нострифицирање по автоматизам можеш да добиеш во Бугарија, Албанија и Србија, со тие земји имаме потпишано таков договор. Исото е и за Бугарија, со бугарска диплома можеш да добиеш признавање по авоматизам во Албанија, Македонија Србија, во Еу тоа уште го немаат добиено значи бугарите со бугарски дипломи не можат да отидат и да се запослат во некоја на пример Француска компанија. Што се однесува до колеџиве приватни кои некој си ги вика амерички а ги има во Грција, Бугарија и Македонија, и тука има една голема заблуда која ја шират тие универзитети, демек се признати ова она со еден збор лажги со опашки. Баш ме интересира да отидете во Америка со некоја таква диплома од Грчки амерички колеџ или пак Македонски или Бугарски нема врска да видме што ќе ви кажат. Ке се крстат и ќе се чудат. Во америка имате милјарда евтини колеѓи по кои одкако ќе ги завршат не можат да најдат работа а вие очекувате дека некој амерички колеџ кој постои на пример само во Грција дека е признат. Како прво тој е признат во Грција тој е акридетиран за Грција и да сака Америка не може да дојде и да акредитирува колеџ во Друга земја.
Што се однесува до евроскиве државни универзитети. Се работи за тоа да завршиш факултет на Сорбона, на Виенски универзитет, Болонски итн не е исто да завршиш на Нов б'лгарски универзитет кој подалеку од населбата и не го знаат. На пример студиите на Државен универзитет во Австрија е бесплатно, во италија, франција итн се движи некаде под 500 е така да тоа е неколку пати повеќе од бугарија. Трошоците за живот сигурно ќе ви бидат помали од во Бугарија, и на крај на краиштата во европа има можност да заработуваш пари додека студираш а во Бугарија тоа може само да го сонувате. Единствен проблем може да е е тоа што доклку не знаете германски италјански или француски, прво ќе мора да одете една година да го научите јазикот но тоа верувјте дека ништо не менува. И уште нешто Разлика измеѓу Софија и Виена има ко од тука Скопје до New Jork, но сепак кој како сака кој до каде му е видикот до таму ќе види во животот.

Сакате добро котиран универзитет? Ај клик тука и ќе го видите светскиот класман по квалитет. Изберете си сами кога веќе сте почнале да јадите трици околу тоа кој факултет каков е :wink:

Јееееее универзитетот кај шо учеше брат ми е 39ти :pos:

П.С Супер страна :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom