Прашање во врска со пријава и одјава

• Креатор на темата Креатор на темата Јефто
  • Време на започнување Време на започнување

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.732
Поени од реакции
1.308
Локација
Скопје, Македонија
Веб-сајт
www.twitter.com
Вака, дали може директорот да ги пријави вработените без притоа вработените да потпишат договор, односно без никаде да имаат ставено свој потпис, а само дадено копија од лична карта?
И дали може да се направи одјава во Агенција за вработување без потпишана спогодба од вработениот што се одјавува?

Јас мислам дека мора да потпише работникот...

И пријава и одјава мора да биде покриена со договор и со спогодба која ке ја подпише и вработениот ! Освен во случај на одјавување по основ на кршење на работната етика и норми кои и се пропишани со закон ( од типот на нејавување на работа повеке од 3 дена по ред и друго).
Уствари можеш да пријавиш и одјавиш луге самоволно ама со тоа правиш прекшок !

Како бе да одјавиш вработени без нивен потпис/без да знаат. Уствари може да се потпишеш место нив ама ако оди на суд го јаде и тоа со години :D

Да не се чудите после не потпишувајте бланко листови.

Некаде некои вработени така потпишале,газдата си земал убав кредит во нивно име..................
а додека се освестат завршиле со блокирани трансакциски

Да не се чудите после не потпишувајте бланко листови.

Некаде некои вработени така потпишале,газдата си земал убав кредит во нивно име..................
а додека се освестат завршиле со блокирани трансакциски
тоа беше случка со инвалиди во заштитна работилница, но лесно се открива кој ги земал парите... Има други местења, ако те стават директор па да одиш затвор за финансиски далавери од порано..

тоа беше случка со инвалиди во заштитна работилница, но лесно се открива кој ги земал парите... Има други местења, ако те стават директор па да одиш затвор за финансиски далавери од порано..
Тој што ги направил финансиските далавери тој ќе си одговара и оди во затвор

da, no ako gazdata go izlaže ili natera noviot direktor da potpiše nešto i toj go jade stapot....
Ако јас сум правел финансиски малверзации до денот кога нотарски ти си потпишал да бидеш директор ЈАС ЌЕ СИ ОДГОВАРАМ КРИВИЧНО

Ако јас сум правел финансиски малверзации до денот кога нотарски ти си потпишал да бидеш директор ЈАС ЌЕ СИ ОДГОВАРАМ КРИВИЧНО
Се слагам дека така би требало да биде, но имав информации ( добро не се тазе туку од пред 10-на години), од млади економисти, кој биле притискани да прифатат одговорна работна позиција а за да им се наметне одговорност; некој се откажале и од работа ( дале отказ) ама газдата не им ја давал работната книшка, па ги советуваа да ја прогласат за изгубена и да извадат нова за да бараат на друго место работа...

Да прашам некој кој се разбира во човечки ресурси...
Ако заради закаснето пријавување си избришан од евиденција на невработени и имаш забрана една година - дали пред истекот на таа година можеш повторно да бидеш вратен во евиденција и уредно да те пријават од новото работно место...
И дали менува институцијата дали е приватна или државна кај што се вработуваш? Или дали се вработуваш преку конкурс или преку итно неодложено...?

Да прашам некој кој се разбира во човечки ресурси...
Ако заради закаснето пријавување си избришан од евиденција на невработени и имаш забрана една година - дали пред истекот на таа година можеш повторно да бидеш вратен во евиденција и уредно да те пријават од новото работно место...
И дали менува институцијата дали е приватна или државна кај што се вработуваш? Или дали се вработуваш преку конкурс или преку итно неодложено...?
Секако дека може да се вработиш. За да станиш вработен не е морално да си активен или пасивен барател на работа. Она што е проблематично е што како не регистриран невработен не може да бараат на тебе некои поволности од тип „македонија вработува“ и такви работи. Најсигурно прашајте си на телефоните во аврм за информации.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom