Црква на Исус Христос на светците од подoцнежните дни,LDS(Mormoni)

• Креатор на темата Креатор на темата thorse
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 јули 2014
Мислења
289
Поени од реакции
74
Црква на Исус Христос на светците од подoцнежните дни или ЛДС познати уште како Мормони.

Имам слушнато нешто за Мормони.
Дај пообјасни нешто. :)

Мормонизмот е религија која ја практикуваат Мормоните, и доминантна верска традиција на движењето Светци од последните денови. Ова движење го основа Џозеф Смит на почетокот на 1820, како облик на христијански примитивизам. Во текот на 1830-тите и 1840-тите, мормонизмот постепено се оддалечува од традиционалниот протестантизам. Мормонизмот денес претставува нова, непротестантска религија која влечи корени од проповедите на Смит од 1840-тите. После неговата смрт, поголемиот број Мормони го следат Бригам Јанг до Карпестите Планини, како на пример Црквата на Исус Христос на светците од последниот ден. Во друга гранка на мормонизмот спаѓа мормонскиот фундаментализам, кој настојува да ја задржи практиката и основата на тоа движење (како што е полигамијата). Изразот Мормон потекнува од Мормоновата книга, една од светите писма на оваа религија. На основата на таа книга раните следбеници се нарекувани Мормони, а верата Мормонизам. Терминот првобитно се сметал за навредлив, но повеќе не се смета (иако Мормоните повеќе сакаат да се нарекуваат светци од последните денови). Мормонизмот го дели заедничкиот собир на верувања со остатокот на движењата Светци од последните денови, вклучувајќи користење и верување во Библијата, како и други верски текстови, вклучувајќи ја и Мормоновата книга и Доктрини и завети. Мормонизмот го прифаќа Драгоцениот бисер како дел од својот свет канон, како и проповедањето на вечен брак, вечно напредување, и повеќечлен брак (иако Црквата на Исус Христос на светците од последните денови ја напуштила полигамијата во почетокот на 20 век).

(од Википедија)

И Џизс Крајст сеа си седи на облаците и си мава фејспалм. Колку цркви има бре? на кој му текна отвора црква.

Prorokot Jozef Smit ,jr (1805-1844):

,,Koga bi imal nesto so crncugite,jas bi gi ogranicil na strog zakon za nivniot vid rasa.''

Prorokot Brigam Jang (1801 -1877):

“Da vi go kazam li Bozjiot zakon vo vrska so Afrikanskata rasa ?Ako beliot covek koj pripaga na izbranoto seme ja mesa svojata krv so semeto od Kain,kaznata pod Bozijot zakon e smrt na lice mesto.Ova zasekogas ke bide taka. SIte nacii na zemjata napraivle prestap kon sekoj zakon sto bog go dal. tie gi promenia site propisi i go prekrsia sekoj zavet napraven so predcite, i tie se kako gladen covek koj sonuval deka jadel , i se razbudil i primetil deka e prazen .''

Hristijanskata dogma veli deka Isus e posledniot pratenik, prorok i voedno spasitel na covestvoto. Ova e edna od osnovite.

Kako li samo im podmetnale na ovie mor(m)oni rasisticko nastroeni proroci koi propovedale celi 18 veka posle Isus?

Me im podmetnale prorok tuku veruvanje deka prorokot mu bilo soopsteno od strana na angelot Moroni deka toj ke osnova vistinska crkva i dema SAD se odbraniot bozii narod kade ke bide novio Zion.

Се е објаснено во 6 минути...

Уште една секта и уште едно подсмевање на здрав ум.

Да кажам дека Мормоните немат ЦРНЦИ во нивни редови и дека се тешки расисти.
Тивки расисти.
Барем они ми така кажаа..Лично!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom