Енергетска задруга

• Креатор на темата Креатор на темата ohrid
  • Време на започнување Време на започнување
Можно к*рац. Туку друго ми е чудно. Нели го "напуштивме" социјализмот? :confused:

Веќе има поединци кои изградиа некакви си објекти за производство на електрична енергија, но проблемот е што евн не ги приклучува на нивната мрежа. Производството им е стопирано а каматите од кредитите течат, не знам колку би успеало во нашава држава со овој монопол.
А тоа со видеото што кажува- инвестиција во заедници имаш премногу примери да знаеш колку би било неуспешно.
Македонциве во една зграда не можат сложно да се соберат и сметката за хигиена и осветлување да ја платат , а не пак ветерници да градат.

Спремајте се за нов данок за оџаци па после создавајте енергетски задруги
М’хмм? Дај некој линк, или кажи нешто за ова??[DOUBLEPOST=1422961316][/DOUBLEPOST]Патем, некои конкретни искуства од Хрватска (со формирање задруги):

Последно уредено:
Ne mora proizvedenoto da se prodava na drzavata , moze i na industrijata.
So segasnive subvencionirani ceni (0.16 evro centi) http://www.erc.org.mk/pages.aspx?id=157
poisplatliva e prodazbata na industrijata.
Nemas cekajne za naplata ,e sega rokot e za godina ,godina i pol podolg za vrakanje na investicijata , ama nema cekanje dozvoli od institucii i setanje od vrata na vrata i ostanato sto odi so toa.
Оние производители што не сакаат да користат повластена тарифа можат да изградат фотонапонска централа со инсталирана моќност поголема од 1 мегават. Во овој случај, производителот мора да поседува правосилна лиценца за вршење енергетска дејност производство на електрична енергија, издадена од Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија. Производителите на електрична енергија што не се стекнале со статусот на повластен производител може да ја продаваат електричната енергија на трговци, снабдувачи со електрична енергија, како и на операторот на електропреносниот систем и на операторите на електродистрибутивните системи, во согласност со членот 65 од Законот за енергетика, по цени што не се регулирани од страна на Регулаторната комисија за енергетика. Овие производители не плаќаат за користење на електроенергетската мрежа. Продажбата на пазарот на електрична енергија се врши во согласност со Законот за енергетика и Правилата за пазар на електрична енергија - велат од комисијата.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom