Кога би можеле, што би го прашале вашиот омилен автор/ка?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Пред некој ден на една интернет страна имаше поставено прашање: Што би ја прашале Џејн Остин, кога би биле во можност? Имаше еден куп интересни прашања, па затоа се инспирирав да ја отворам темава.

Прво да појаснам, темава е за забава.
Второ, авторот или авторката не мора да се се уште живи, нели, не мора да се во состојба да го одговорат прашањето.
Трето и многу важно, убаво би било кога би напишале зошто ви е омилен и од каде инспирацијата да го поставите баш тоа прашање...

Чисто за да имаме поголем увид зошто би сакале баш тоа да го прашате...
Значи замислете дека имате можност да можете да зборувате лично со било кој автор по ваш избор, на крај краева не мора ни да е омилен. Што би го прашале?

И да, имате право само на едно прашање. :D

При пишаното дело „Новеченто“ би го прашал Барико кој му е омилен композитор на класична музика. Не верувам дека е Моцарт. Да беше, книгата ќе му беше сувопарна.
Би го прашал Даниел Дефо каде го чува оригиналниот ракопис - дневник од кој црпел за книгата Робинсон Крусо.
Би продискутирал јово-наново со Амин Малуф за Византија и позниот среден век.
Би го прашал Калвино кој му е дилер, јер нема пооткачен тип од овој што сум сретнал. :D
Би го прашал Дојл дали икад помислил да ја извара неговата втора жена или се претставува as much gentleman as he can be.

Веројатно ке го прашувам тоа што не ми е јасно во книгата пошто јас не читам типични книги за лувтирање на паметот. :)

Веројатно ке го прашувам тоа што не ми е јасно во книгата пошто јас не читам типични книги за лувтирање на паметот. :)
Не е битно какви книги читаш.
Аман дај читајте го првиот пост.
Вакви мислења се бришат.

Би го прашал Џорџ Мартин (иако не ми е омилен), дали рола коцка кога одлучува кој карактер ќе умре и дали рола коцка кога одлучува по која алтернатива ќе продолжи приказната?

Би го прашал Шекспир дали он ги пишувал сите негови дела.
Сепак за тоа дали тој сам ги пишувал делата, дали бил само севдоним и дали повеќе луѓе биле шекспир има ептен теории на заговор, па кога веќе прашувам некој да прашам директно и јако како Васко Ефтовски :D

Ќе ја прашам Џејн Остин дали омилена книга и е „Белешките на Лајна Грејс“.
Би го прашал Петре М Андреевски која е таа Денеција што не му дала.
Сакам да го прашам Гогољ, што е она што го натерало да збесне толку и својата емоцинална болка да ја исфрлни со горењето на своите дела.
Сакам да ја прашам Роулинг неколку прашања шо не се за у јавност.
Сакам да го прашам Толкин колкав штребер е бил на школо и дали би сакал да играме D&D иако не знам како се игра.
Сакам да се преставам како 14 годишно девојче и да го фатам во замка Набуков (и Горјан Петревски) и да ги даваат на Dateline predator.

Или уозбили се и поправи го мислењето или ќе добиеш казнени поени.

Требаше да напишеш во воведниот пост и листа на прашања што смеат да се постават.

Требаше да напишеш во воведниот пост и листа на прашања што смеат да се постават.
Смее што сака да се постави лангелина, не смее да се трола.

Убаво си пишува, наведете автор, прашање и пожелно би било да се напише зошто се поставува прашањето. Како што неколкумина очигледно и прочитале.

Сега ќе се прават сите дека не пишува убаво во првичниот пост и ќе глумат тролачи. Немам зошто на крај краева да се објаснувам, кога некој намерно не чита прв пост и глуми Паметњаковиќ.

И веќе не ни објаснувам, се следно што не е поврзано со темата ќе биде избришано.

:oftopik:
Се извинувам што вака ќе упаднам во темава со офтопиков, но морам да искоментирам околу тролачиве кои се убација во неколку наврати на темава. Дајте бе, разбирам да се истера сеир на некоја тема кај што е за во ЧДА/фудбал, разбирам и оваа не е од калибарот на решавање на квантна физика, но греота е да се тропа по овој подфорум кој е еден од најмалку активните и дискусиите се замрени одамна. Ако мислите да ја кренете дискусијата на ниво, вклучете се како што доликува, знаеме дека го имате потенцијалот, не мора да се изиграва тука циничен/ироничен/usual suspect.
Ајт толку од мене за овде.

Денов ми е некако насочен околу Орвел, цел ден само нешто се шмугнувам и читам и вадам, па така ми текна на темава...

Би го прашала Орвел што мисли за фактот дека и после толку време се што има напишано уште е точно и дали му е језиво што речиси се што предвиде се исполни, дури и 1984 ја користат и како прирачник за водење држави и што според него може (ако воопшто може) да се преземе?

Би го прашал Даглас Адамс дали погонот на бесконечна неверојатност е олицетворение на божјиот, природниот солипсизам?
Интересно е како принципот на неопределеност е претставен низ очите на самиот креатор на универзумот и повторно,
како до него може да се стигне само со помош на бесконечната неверојатност. Во еден дел, Бог играјќи си со молив и лист открива дека може да остава траги со моливот врз листот; историјата која се повторува е веројатно уште еден нус-продукт на таа перцептивна флуидност.

При пишаното дело „Новеченто“ би го прашал Барико кој му е омилен композитор на класична музика. Не верувам дека е Моцарт. Да беше, книгата ќе му беше сувопарна.
Ова прашање би било многу појако на Бекет да му го поставиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom