Разлика помеѓу,најмала и најголема плата во една компанија-оозт

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.606
Поени од реакции
15.409
Локација
Skopje
http://mkd-news.com/toa-e-zhivot-poglednete-kolkava-mesechna-plata-zema-direktorot-na-makpetrol/
-
Повод ми даде и оваа вест:Плата на директорот 11.000 евра(некој во ПР и13.000 Е)
Нели постој сега коефициент за плати како порано(како ли точно се тумачеше,или беше %)
На пример платата на директор да биде 1 : 5 или 5 : 1 од најмалата плата.
Да пробам ли да објаснам,ако најниско платениот работник во една компанија е 200 евра,во денари се разбира,за тука зборувам,тогаш платата на директорот не треба да е поголема од таа помножена со 5 или точно 1000 евра. ( Во бивша Ју можеби тој однос беше и понизок 1 : 3-3,5 .
Ако е така тогаш Во Макпетрол,еден НК работник веројатно не зема повеќе од 300 - 400 евра.
Тогаш зошто пак директорот да зема 20-30 пати поголема плата,а цената на лебот е за сите иста.
Или таа месечна плата на директорот,одговара на двегодишна плата на еден работник.
------------
А што не ми е јасно овде,кога и кај мене на работа е така,но има ли закон за овој одност на висина на платите,помеѓу најмалата и најголемата,знам долго време не можеше да се најде (донесе)најмалата плата во државава,а за најголема има ли граница.

Не. Не е етички да имат лимит на највисоката плата. Некој придонесува многу повеќе во општеството и мора да биде платен повеќе.

Му го имаат фрлено меракот на Макпетрол за тоа објавуваат вакви информации, инаку има фирми каде директорите земаат плата од 50.000Е, 60.000Е до кај 100.000Е месечно. Директорите во Т-Мобиле/Хоме земаат од 6.000 до 10.000Е плата.
Поради овие големи разлики во плати т.е 30-100 луѓе земаат плата над 10.000Е, а сите останати од 150-1000Е плата (т.е 60% до 400Е) таква ние и понудата на производи на пазарот, храна/облека и автомобили на старо.
Може не е етички да се ограничува на плата, но исто така економијата не може да тргне ако само пар луѓе може да си дозволат некој поскап производ или со други зборови, што повеќе луѓе имаат малку одвишок пари (кога ќе ги намират основните потреби) за трошење, толку поотворен ќе биде и пазарот за други производи и услуги, освен основните, што повлекува нови вработување и така се врти тркалото наречено економија

Работниците земаат плата за работата што ја сработиле а директорот или менаџерот што ја обезбедиле,затоа и имаат поголеми заслуги

Работниците земаат плата за работата што ја сработиле а директорот или менаџерот што ја обезбедиле,затоа и имаат поголеми заслуги
Точно си е се тоа. На пример директорот си има голема одговорност и поради тоа нормално е поголема плата да зема сепак тие луѓе одлучуваат за судбината на ХХХ вработени.

Но, од друга страна пак и максималната плата треба да е во некои „разумни“ граници(ова разумни претпоставувам не е лесно да се дефинира). На пример 100.000 евра за плата во Македонија е ептен ептен многу.

Кај технолошкиве гиганти од пред некое време е шема да речам директорот(т.е оној на врвот) да зема 1 долар плата, а профит си има од акциите или со други зборови ако ја води фирмата како што треба си е во плус.

П.С Не знам се какви последици би имала една таква мерка ама па не гледам нешто позитивно од тоа некој да зема 100.000 евра плата, а вработените 300-400 евра. Според дигитронов тоа е 250 ПАТИ разлика.

Reshenieto za ova bi bilo so odanocuvanje na prihodot kako sto e na zapad, kolku pogolema plata tolku pogolem danok od nejze ke ti zemaat, mala plata=mal danok (neznacitelen duri, ama pak na krajot na godinata ti se presmetuva i ti se vraka del), a pak golema plata=golem danok....Taka bi imalo nekoj balans...stom funkcionira ova vo najsilnite ekonomii bi bilo super i kaj nas......ama.....
"Eh ovaa nasa cudesna zemja" :)

Појавата на огромни директорски плати ја има и во други земји. Се работи за современо општествено зло.
Пред 30-40 години и во САД и Велика Британија не постојеа огромни разлики помеѓу платата на директорот и просечната плата на вработените какви што има денес
Но денес има разлики и од неколку стотини пати
Во САД имаше и апсењења на директори поради ова
Еве нешто поконктретно:
http://www.euractiv.rs/eu-prioriteti/7657-direktorske-plate-130-puta-vee-od-plata-zaposlenih-

Ако е така како што велиш,тогаш премиерот треба да зема 200 000 евра месечна плата.Тој им обезбедува работа на сите.Денарче од оваа фирма,денарче од акцизи,денарче од данок и оп милионче.

..мислам дека во Македонија нема фирма од калибар кој оправдува ПЛАТА на било кого во неа поголема од 3000 евра. Се преку тоа е организиран криминал и некоја алајбегова слама која едноставно се краде у договор и без контрола.. Во плата нормално не спаѓа процентот во ќарот од добивката илити сопственичка дивиденда кога им е време, ако платениот е и сопственик или акционер.

Reshenieto za ova bi bilo so odanocuvanje na prihodot kako sto e na zapad, kolku pogolema plata tolku pogolem danok od nejze ke ti zemaat, mala plata=mal danok (neznacitelen duri, ama pak na krajot na godinata ti se presmetuva i ti se vraka del), a pak golema plata=golem danok....Taka bi imalo nekoj balans...stom funkcionira ova vo najsilnite ekonomii bi bilo super i kaj nas......ama.....
"Eh ovaa nasa cudesna zemja" :)
И тие пари, пак ќе одат за глупости, како барок. Решението е врзување на најголемата плата во фирмата со најниската, т.е најниската плата не може да биде повеќе од 10 пати помала од највисоката или со други зборови зошто фирма на која и оди убаво дава мизерни плати ?
ако најниска плата е 200Е, највисока треба да биде 2000Е, е сега убаво би било кога овие т.е вишокот пари би се поделиле на вработените без дополнителни давачки или ако е тврдоглав газдата, данок од 90% на сите пари што се над границата или тие вишок пари може газдата да ги донира во средување на некое училиште и средена работа.
Има многу модели, како тој вишок пари би се распределил, само желба нема

И тие пари, пак ќе одат за глупости, како барок. Решението е врзување на најголемата плата во фирмата со најниската, т.е најниската плата не може да биде повеќе од 10 пати помала од највисоката или со други зборови зошто фирма на која и оди убаво дава мизерни плати ?
ако најниска плата е 200Е, највисока треба да биде 2000Е, е сега убаво би било кога овие т.е вишокот пари би се поделиле на вработените без дополнителни давачки или ако е тврдоглав газдата, данок од 90% на сите пари што се над границата или тие вишок пари може газдата да ги донира во средување на некое училиште и средена работа.
Има многу модели, како тој вишок пари би се распределил, само желба нема
Ima zelba, samo ne takva, tuku za pogolema pljacka na srednata (ako ostanalo nesto od nea) klasa i na siromastijata bedna, so cel robovladetelstvo da stane,pozzz

Ако е така како што велиш,тогаш премиерот треба да зема 200 000 евра месечна плата.Тој им обезбедува работа на сите.Денарче од оваа фирма,денарче од акцизи,денарче од данок и оп милионче.

Премиерот зема колку сака.

Moe mislenje e deka najubavo bi bilo pocetna plata na site da im bide ista. Kako napreduva nagore si ima stavki koi kje bidat vrzani so uspehot na firmata. Primer site zimaat pocetna plata 10.000 den. Sega na rabotnikot mu ostanuva taa a na direktorot da receme procent od dobivkata vo mesecot. Pa posle neka ja krade kako ovoj od Makpetrol da vidime koga kje nema pari mesecot da go pomine.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom