Поригорозни казни за насилство, криминалитет и др. форми на неодговорно однесување???

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување

Дали казните за насилство, криминалитет и др. форми на неодговорно однесување треба да бидат повисок

• Да

Гласови: 27 96,4%
  • Не

Гласови: 1 3,6%

• Вкупно гласачи
    28
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Со оглед дека насилството, криминалитетот како и се почестите брутални сообраќајќи ни станаа секојдневие. Би сакал да слушнам ваше мислење околу постоечките казни.

Пример за оној типот што со преку 100 километри на час го прегази дечкото кај Католичка Црква можната казна е 1 до 5 години.
Исто така денес ја читам пресудата:
„Осум години затвор за двојното убиство кај Зоолошка во Скопје„ што ќе рече 4 години по човек.
Од друга страна постојаните напади и криминал по автобусите и школите. А базирани најчесто врз етничка база до толку се зачестија што ми дава за право да помислам дека за ваквите дела се додека не дојде до убиство скоро и да нема казни или се толку минорни што воопшто немат ефект.
Затоа ме интересира дали мислте дека казните треба да се зголемат и дали тоа би имало евентуално ефект врз зголемување на безбедноста.

Богами и треба. За убиство некој да лежи 3-4 години, а за кражба на струја 5 години робија! Да ти се мочам на државата што повеќе си ја цени струјата неголи нечиј живот! Исто и случајот со Љубе со парите од кампањите (или шо и да беше тоа), 12 години , ејјј за 5-60 000 евра или колку и да беа доби 12 години затвор, некој копук што ќе остави фамилија без најмилото ќе одлежи 3 4 години, ќе излезе и се кладам дека ќе го повтори делото...

Последно уредено:
Со оглед дека насилството, криминалитетот како и се почестите брутални сообраќајќи ни станаа секојдневие. Би сакал да слушнам ваше мислење околу постоечките казни.

Пример за оној типот што со преку 100 километри на час го прегази дечкото кај Католичка Црква можната казна е 1 до 5 години.
Исто така денес ја читам пресудата:
„Осум години затвор за двојното убиство кај Зоолошка во Скопје„ што ќе рече 4 години по човек.
Од друга страна постојаните напади и криминал по автобусите и школите. А базирани најчесто врз етничка база до толку се зачестија што ми дава за право да помислам дека за ваквите дела се додека не дојде до убиство скоро и да нема казни или се толку минорни што воопшто немат ефект.
Затоа ме интересира дали мислте дека казните треба да се зголемат и дали тоа би имало евентуално ефект врз зголемување на безбедноста.
Ако прочиташ поубаво убиството е квалификувано како убиство во миг (тоа пред зоолошка).Според приказната на осудениот и тоа му е многу затвор. А тоа за автобусите си во право. Треба да се заострат казните за малолетниците и лица помлади од 21 година. АКо не знаеш на нив им се суди посебно и казните се далеку поблаги (има посебен дел во кривичниот законик за помлади луѓе). Очигледно законот треба да се смени пошто ова не 65 година и младите се далеку посвесни што прават од порано (или не се?). .

Власта треба да обезбеди рамноправно важење на законите за сите. За сите законите да важат исто.
Тоа, а не зголемување или намалување на казни, кое нема никаква смисла, во ситуација кога законите не важат за сите исто.

Не е мое да коментирам кој колку треба да го казнат али срам е состојбава во државава во тој поглед. Ако си човек на власта или ако имаш пр. чичко, батко на повисока функција во власта или воопшто нема да те казнат или ако е посериозно кривично дело нереално мала казнена мерка ти даваат. Најбитно пред бога нема бегање од казна тое ни е и повеке од јасно на сите... Старите викаат кој што дробел тоа ке срка.

Не е мое да коментирам кој колку треба да го казнат али срам е состојбава во државава во тој поглед. Ако си човек на власта или ако имаш пр. чичко, батко на повисока функција во власта или воопшто нема да те казнат или ако е посериозно кривично дело нереално мала казнена мерка ти даваат. Најбитно пред бога нема бегање од казна тое ни е и повеке од јасно на сите... Старите викаат кој што дробел тоа ке срка.
... освен ако има книшка или е Албанец.

Треба да бидат поголеми, ама џабе..........., тој што има врски, а притоа направил страшно злодело, пак ќе го ослободат за некој месец, а тој што нема врски и за едно пукање со петарди ќе гние во затвор.

:)

Во право сте сите кои велите дека казните не се спроведуваат принципиелно. Но прашањето дали казните кои ги имаме се доволно високи. Особено оние за малолетна деликвенција. Ете Ештреб Љативи (името го лупнав) од Грчец на пример што прободе дете со нож не верувам дека има кој знае какви врски. Може ли некој да ми каже какви се казните за ваков злостор со оглед дека се работи за малолетник?
Еве и казната од 1 до 5 години за брутално газење на пешак. Мислам дека самите казни треба да бидат такви да не остават простор за манипулации. Пример ова со казењето ако законот вика возење со брзина поголема од 50 километри на час и притоа предизвикување на сообраќајка со смртни последици. Според мене најмалата казна во тој случај би требала да биде 5 до 7 години и да се зголемува во случај ако пешакот бил на пешачки, ако автомобилот поминал на црвено, ако возачот пиел алкохол и слично. Сегашниот закон што вели од 1 до 5 години. Тоа е смешно и тука влегуваат врските во игра. Ќе се изналепат еден куп олеснителни околности и на крај поминуваш со една година буквално за брутално убиство. Од друга страна и КИЛИ доби една година за Марихуана.

Порано не се согласував, бев мек и пробував да го убедам Шабанот дека егзекуцијата е сериозно кршење на човековите права.
Сега, кој ве ебе, искрено би вовел егзекуција за најмалите злосторства. Од кражба на цреши до убиство.
Воедно, секој ден на рандом би убивал по 50 луѓе, чисто за да се серете од страв и да докажам дека не се заебавам.
И онака 90% од шљамот што живее на територијава е... well, шљам.

Власта треба да обезбеди рамноправно важење на законите за сите. За сите законите да важат исто.
Тоа, а не зголемување или намалување на казни, кое нема никаква смисла, во ситуација кога законите не важат за сите исто.
Не мојт, зато шо одамна (сега веќе посебно) тие се привилегирани, а т.н. нивни градови и населби не се дираат за никаков прекршок, освен под тешко наоружање. Прво оттаму тргнувам дека нема рамноправност во хоризонтала. Понатаму и во вертикала. Ако е дете на некој транзициски јебо, пак размисли кој и дали ќе страда. Тука фактори ти се веќе корупција и моќ (партиска, финансиска...). Има и други варијанти
Еве и казната од 1 до 5 години за брутално газење на пешак. Мислам дека самите казни треба да бидат такви да не остават простор за манипулации. . .
Ако е подобро да се спречи отколку да се лекува...не може да чека полиција или суд, да некој направи убиство или да прегази некого, за отпосле да го казнува. Едноставно и за на црвено и за неправилно претекнување, недавање жмигавец и за секое преофанзивно возење. Пред да се случи сообраќајка. Доколку постоеја на пример рации како минатите децении, оној од Батинци тешко дека ќе прегазеше некого.
За другите видови насилство...институциите се како муви без глава заради икс причини.
Глеј само примерот дали може инспекција со само 2-3 полицајци слободно да влезе и на битпазар да заплени роба...

Последно уредено:
Ако е подобро да се спречи отколку да се лекува...не може да чека извршна власт полиција или суд, да некој направи убиство или да прегази некого, за отпосле да го казнува. Едноставно ќе го казниш и за на црвено и за неправилно претекнување, недавање жмигавец и за секое преофанзивно возење. За да утре барем од десетина возачи најмалку 2/3 ќе се одвикнат од забрзување пред пешачки или возење на црвено. Доколку постоеја на пример рации како минатите децении, оној од Батинци тешко дека ќе прегазеше некого.
За другите видови насилство...институциите се како муви без глава заради икс причини.
Глеј само примерот дали може инспекција со само 2-3 полицајци слободно да влезе и на битпазар да заплени роба...

Едно без друго не одат. Темата се однесува и на превентивните казни. Сите се жалиме дека сообраќајните казни биле високи. Јас на пример викам дека се ниски не паричните казни туку оние од друг вид. Пример поминување на црвено според мене треба покрај паричната казна да биде проследено и со одзимање на возачката на одреден период. Ако во тој период те фатат како возиш следува целосно одземање и повторно полагање проследено со психолошки тестови и слично. Паричните казни според мене имат ограничен ефект. Знаејќи го нашиот менталитет тие можат едниствено да влијаа врз малиот човек.

Едно без друго не одат. Темата се однесува и на превентивните казни. Сите се жалиме дека сообраќајните казни биле високи. Јас на пример викам дека се ниски не паричните казни туку оние од друг вид. Пример поминување на црвено според мене треба покрај паричната казна да биде проследено и со одзимање на возачката на одреден период. Ако во тој период те фатат како возиш следува целосно одземање и повторно полагање проследено со психолошки тестови и слично. Паричните казни според мене имат ограничен ефект. Знаејќи го нашиот менталитет тие можат едниствено да влијаа врз малиот човек.
У гз може сите казни да си ги стават. Онака без вазелин.
- кога не важат за сите подеднакво.

Ама Џони нема кој да го казни за на црвено. Колку коли сум видел ама јас, граѓанин. Камо ја полицијата да види и да го казни. Камо ја и кога претекнува влегувајќи во ножички, без трепкач и слично. Или казна за мобилен ама кој да ги казни. Затоа истото го велам дека нема намалување на опасноста без казни, а нема казни без лица кои треба да казнат. Велиме високи се казните, да, но за сајла, прва помош, 1 сијаличка помалку и слично, за минорни работи. Без рации, без постојано присуство на улиците, граѓаните не можат сами да се казнуваат. Слични се казните (ако не се зезаа) за пријава за семејно насилство кај соседот. Ако социјалните служби се оглушуваат на пријавите, ако полицијата не реагира на пријави...како ние како граѓани ќе помогнеме ако пријавиме некоја кавга? Мора да сфатите, јавните служби се оние кои треба да превенираат и да реагираат, а тие не функционираат како што треба колку што гледаме.

Ама Џони нема кој да го казни за на црвено. Колку коли сум видел ама јас, граѓанин. Камо ја полицијата да види и да го казни. Камо ја и кога претекнува влегувајќи во ножички, без трепкач и слично. Или казна за мобилен ама кој да ги казни. Затоа истото го велам дека нема намалување на опасноста без казни, а нема казни без лица кои треба да казнат. Велиме високи се казните, да, но за сајла, прва помош, 1 сијаличка помалку и слично, за минорни работи. Без рации, без постојано присуство на улиците, граѓаните не можат сами да се казнуваат. Слични се казните (ако не се зезаа) за пријава за семејно насилство кај соседот. Ако социјалните служби се оглушуваат на пријавите, ако полицијата не реагира на пријави...како ние како граѓани ќе помогнеме ако пријавиме некоја кавга? Мора да сфатите, јавните служби се оние кои треба да превенираат и да реагираат, а тие не функционираат како што треба колку што гледаме.

Реков дека сте во право со спроведувањето на казните. Муабетот е дали мислите дека постоечките казни за потешки прекршоци треба да се зголемат зошто најчесто кога ќе дојде до некој поголем инцидент. Дали криминал, дали убиство , дали сообраќајка сторителите најчесто и се познати на полицијата и веќе имат дебело досје. Тоа ми дава за право као граѓанин да барам поригорозни казни. Неможе за газење човек и за марихуана висината на казните да биде иста. Мислам дека правиме ист муабет скоро сите што дискутираме на темата.

Џабе се повисоки казни кога општеството се распаѓа, морално, социјално, економски, никакви казни (па ни смртна) нема да го намалат
криминалот. Потребни се коренити промени, во многу сфери.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom