The Velvet Underground

• Креатор на темата Креатор на темата Andrew
  • Време на започнување Време на започнување

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
The Velvet Underground се бенд, име на кое кога ќе ти текне и на пример сакаш да постираш нешто нивно, автоматски на ум ти иде дека за нив сигурно има тема на форумов. И ја бараш. Логично е да има, заслужено е да има, а до сеа немало. Епа..

VU2.jpg

Добро познатиот Lou Reed како главен создавач на групава се собрал со луѓе како John Cale, Maureen Tucker и Sterling Morrison и создал пионери во експерименталниот, психоделичниот рок и тогашниот во развој прото-панк во кој се пронаоѓале во на моменти нивниот тежок звук. Настрана тоа, текстовите на Lou и неговиот онака шугејз мек допир му даваат потполно примлив звук на бендот и прават легендарни албуми како нивниот дебитантски The Velvet Underground & Nico и се запишуваат во историјата со прилично дебели букви.
Velvet_Underground_and_Nico.jpg
Во нивната кариера им следуваат албуми како White Light/White Heat и The Velvet Underground во кој гитаристот John Cale е заменет од страна на Doug Yule. Loaded им е четвртиот албум кој се има на сто и деветтото место во магазинот Rolling Stones во делот за најлегендарни албуми на сите времиња, додека нивниот дебитантски, гореспоменатиот The Velvet Underground & Nico е тринаесетти на истата листа. Петтиот и нивни последен албум е Squeeze кој излегол под нивнот име ама не бил правен од оригиналните членови.

Некои го сметаат бендов за мост помеѓу пацифистичките тематики во музиката од доцните 60ти и хаосот во музиката кој го носи панкот во 70тите.

Опстоеле од 1965 до 1973, а во 1990 Lou и Cale се споиле повторно, па се до 1997 година. Период во кој издале албум наречен Songs for Drella посветен на неодамна починатиот Andy Warhol.

Врв се нема што. Мислам дека јас имам отворено ваква тема ама бидејќи немав вовед ми ја избришаа.
the velvet underground - sister ray Најтешката песна за слушање што ја имам до сега слушано во мојот живот. Ме мава до немај каде и назад...
А за еден од најдобрите текстови може да се земе :
The Velvet Underground - The Gift

Venus in Furs, е РЕМЕК ДЕЛО. маестрален бенд, многу почитувам бендови кои имаат свои елементи, и карактеристики кои не потсеќаат на никој друг, уникатноста е еден од најбитните елементи за доказот на квалитетот на еден проект...

Последно уредено:
Памтам кога првпат чув нешто од нив во времето пред широкодостапниот интернет, чекав и по две недели за да стигнам до плус уште две песни. Една од групите од кои што сум си паднал на газ.

Ми беше ептен јако кога сфатив дека тапанарот им е всушност тапанарка. Ај погоди од три слики. Басистот им бил школуван виолинист што свирел народно, а тука ја свири таа виолината на рандом. И бев исто така запрепастен кога дознав дека фронтменот, човекот што пишувал песни како си го чекал типчето што што му носи хероин и после тоа трча да го маваат со камшици, е жив и здрав и ништо не му фали, дури зенитот на кариерата го доживеал после сето ова. Си имаат едно чудо вакви мали „иии даа...“ моменти.

„Бананата“ ми е омилен албум без конкуренција. Еден од најдрагите албуми воопшто. А и се смета за еден од највлијателните албуми на сите времиња. Не знам кој имаше речено „Албумот не го ислушаа мнгоу луѓе, но сите оние што го ислушаа формираа свои бендови после тоа“.

A таа Нико ми е многу одвратна. Лила Филиповска тип на човек.

Сѐ на сѐ, оригинален и влијателен бенд. Да ги немаше луѓево, многу работи ќе фалеа од музиката после нив.

Ај пазете сега ова:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom