[Помош] Рутер и Chromecast

• Креатор на темата Креатор на темата Psycore
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 ноември 2012
Мислења
76
Поени од реакции
63
Преместете ја темава ако мислите дека посоодветна категорија е Хардвер.

Моментално користам Linksys рутер(G) WRT54GH од T-Home што иде и не сум многу задоволен од квалитетот и брзината на стримање видеа на Chromecast. Најчесто користам Plex.
Планирам да купам нов рутер па ми треба ваша препорака што е најбитно за добро стримање на видеа? 2.4 ghz или 5? Зошто некој рутери имаат 150 мега бита лимит на брзина и позади на кутијата е штиклирано HD Streaming, а кај други со 300 не е?

Имам 60 мега бита оптички интернет.
Просечната брзина на Wi-Fi тестирано од С4, С5 и лаптоп ми е 20/5 Мbps.

Дали ќе има видлива промена и вреди да се инвестира во нов рутер?

Фала ви однапред за помошта.

Јас го имам
http://www.asus.com/Networking/RTN12HP_B1/ Имам оптика од 20 mbps.Многу добра заштита има има wireless сигнал најмалце 30 метра од рутерот вклучувајќи ѕидови.И што е најважно од другите рутери многу добра оптимизација има ако е во прашање стрим или игра.На пример сте конектирани повеќе луѓе кој на интернет пребарувач кој на стрим е сега стримот на ефтините рутери секако ќе сецка бидејќи цел трафик ќе оди на тој што пребарува, а тоа кај овој рутер е оптимизирано максиманлно.Можеш да го пробаш, нема да згрешиш.

А најдобро е да контактираш прво тхоум, и да тестираш директно на компјутер како иде latency и брзината, ако и таму прави проблем, дефинитивно треба да си ја средат мрежата во твојот регион

http://www.asus.com/Networking/RTAC55U/ - Можеш овој да го пробаш

Би ти препорачал гигабит рутер, и дирек лаптопот-серверот на гигабит линијата. Јас исто имам хромкаст, на ТВ ми е уклучен, и до сега сум немал проблеми при стримање, освен ако не е слаб интернетот (кабловски интернет). Имам и НАС закачен на гигабит линија, од кој обично стримам филмови (1080п, 3Д итн).

Хромкастот го користам само за јутуб или Дизер, не користам плекс.

Преку гигабит, оди со 60-70 Мбпс мислам, скоро како УСБ3, така да нема да имаш застој од серверот.

Малце глупо прашање. Ќе подрши тој другиот рутер/модем што и да е гигабит рутер или и тој треба да се мења?
Се работи за Huawei 850a.

Edit

И дали е подобро тогаш и компјутеров да го користам со антена?

Последно уредено:
И јас имам проблеми со Chromecast. Мислам дека е проблемот до телеком, моментално сум на оптика.
Пробав и со друг акес поинт, исто беше.
На телекабел работи. Од мобилиот кога ќе направам hotspot работи (ОНЕ).
Читав дека треба uPnP да имаш уклучено на рутерот, види ако ти помогне.
Ама мислам до телеком дека е...

поправен е проблемот со телеком.
супер ми оди со chromecast-от.

Asus-от е далеку подобрата опција од TP-Link-оѕ во секое време. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom