Хакери пробале да го оневозможат интернетот

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Локација
@home
Најмалку 3 од 13-те светски компјутери кои се користат за одржавање на глобалната мрежа вчера беа привремено онеспособени од страна на хакери во најозбилниот напад досега од октомври 2002.

Нападите според стручнаците биле неверојатно жестоки и траеле околу 12 часа. Меѓутоа остатокот од светот не ги осети, што зборува за развојот на технологијата во изминатите години и зголемената безбедност

Мета на нападите биле "root" серверите на UltraDNS-aта, кои се грижат за домеинте кои завршуват на ".org". Исто така хакерите ги нападнале серверите на америчкото министерство за одбрана и ICAN, тела кои го регулираат интернетот.

Нападот спрема изјавата на Johna Craina, техничкиот директор на ICAN, е сеуште во тек, но потрагата е започната.
Првичните информации говорат дека нападите доаѓаат од страна на Јужна Кореа.

Duane Wessels од центарот за супер компјутери San Diegо вели дека мотивите сеуште не се јасни, но се мисли дека нападите се предизвикани од страна на KaiTekk ради реметот кој се јави последните дена на форумот кајгана.

Zevsus напиша:
Da,da...
:pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2:
:tapp: :tapp: :tapp: :tapp: :tapp: :tapp: :tapp:
Sigurno zaradi toa!
Шала настрана, најверојатно целта била да се направи само штета, а последно што прочитав е дека сепак се работи за уцена за одредена сума на пари.

Малку ми беше на КаиТекк што ги купи сите светски познати бреднови... па и ова...

Срам да му е!

Инаку, да, има смисла... ова ...Но, треба и тоа каква тешка војска на заразени компјутери за да се направат овие напади ...

Димитар напиша:
Малку ми беше на КаиТекк што ги купи сите светски познати бреднови... па и ова...

Срам да му е!

Инаку, да, има смисла... ова ...Но, треба и тоа каква тешка војска на заразени компјутери за да се направат овие напади ...

Da da toa ke da e jebiga :toe: :toe: :toe:

Си ги испробуваат луѓето своите можности

Ова од тема за хакирање на сервери пак испадна реметење на Каитекк :pos:

За тој напад ништо озбилно само мала гребнатинка :)

Може сакале да изнудат пари а може и си играле играчки само колку да направат штета.Има секакви.

Мислењата со ремет се избришани...не ми беше целта ремет, ама немав срце да не го спомнам катитек.
Ајде да се вратиме на темава...

Може ли некој да замисли каква штета ќе се направи? Мојот мозок не може да го сфати тоа, ама мислам дека ќе има голем број самоубиства, како за почеток...:kajg:

Викторгг напиша:
Може ли некој да замисли каква штета ќе се направи? Мојот мозок не може да го сфати тоа, ама мислам дека ќе има голем број самоубиства, како за почеток...:kajg:
A:uvo::zver:? Ај биди малце појасен? Зошто да има самоубиства, оваа биле само обични DDoS напади, кои може да траат максимум до 1-2 дена.

deXterche напиша:
A:uvo::zver:? Ај биди малце појасен? Зошто да има самоубиства, оваа биле само обични DDoS напади, кои може да траат максимум до 1-2 дена.
Deks сине... :) јас кога немам конекција “запаличу пола града“, а знаеш какви фанатици за интернет има нели... многу поголеми од мене. Тоа е едно, а второ од интернет живеат брдо луѓе кои ќе бидат голтари АКО нападите некоаш успеат целосно (шансите се мнооогу мали знам, не ми објаснувај) и интернетот го снема... :) Тоа сакав да кажам...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom